Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan mag er door de FC Twente/Heracles Academie sinds enkele weken niet meer in competitieverband worden gevoetbald. Om niet stil te blijven staan spelen verschillende teams binnen de Academie onderling tegen elkaar. Zo ook Onder 12 en Onder 13, die elkaar zaterdag troffen in de inmiddels bekende Twin Games.

Acht tegen acht, over twee wedstrijden, op twee halve velden naast elkaar. Vorige week oefenden de spelers van Onder 12 al onderling tegen elkaar. Afgelopen zaterdag speelden Onder 12 en Onder 13 samen, in gemengde teams. “We hebben vier gemengde ploegen gevormd”, aldus Thomas Tijhuis, trainer/coach bij Onder 12. “Het bleken op die manier gelijkwaardige teams. De spelers waren, ook in een spelvorm mét buitenspel, aan elkaar gewaagd.”

Elf tegen elf

“Onder 12 is een leeftijd waarbij we gedurende het seizoen naar elf tegen elf willen, op een groot veld. Die stappen zullen voornamelijk na de winterstop in oefenwedstrijden worden gezet”, aldus Tijhuis. “In een tussenvorm kan er dan ook al met negen tegen negen worden gespeeld, mét buitenspel. Vandaag speelden we nog acht tegen acht, op twee halve velden. Eigenlijk is dat natuurlijker, omdat de spelers vaker de bal krijgen. Ook de jongens van Onder 13 vonden het erg leuk. Het beviel van alle kanten goed.”

Uitdaging

Of de spelers van Onder 12 er tegenop zien om tegenover oudere, fysiekere spelers te staan? “Ze kijken wel tegen de spelers van Onder 13 op”, aldus Thomas Tijhuis. “Maar ze zien het vooral als een enorme uitdaging. Ik hoef ze daarvoor niet te motiveren. Ze vinden het geweldig en gaan dan voluit. Met Onder 13 gaat alles sneller en fysieker. Die spelers zijn groter en hebben meer kracht, dus moeten de jongens van Onder 12 sneller handelen en keuzes maken. Ze herkennen zelf dat ze daardoor groeien.”

Een goede prikkel

“Voor alle spelers is het een goede prikkel, met een andere fysieke weerstand”, zegt Daan Jalving, trainer/coach bij Onder 13. “Er wordt in allerlei vaardigheden meer gevraagd. Er moet sneller worden gehandeld en de intensiteit ligt hoger. Je moet dan het maximale uit iedere voetbalhandeling halen. We hebben goed gekeken hoe we de teams zouden indelen, om iedere speler maximaal te prikkelen. Alles is gericht op de ontwikkeling van de spelers. Die is hoofdprioriteit.”

Fysieke weerstand

Vorige week oefende Onder 13 nog tegen Onder 14, met elf tegen elf op een groot veld. “Tegen Onder 14 werd er om meer fysieke weerstand gevraagd, de intensiteit lag hoger. Tegen Onder 12 moest er juist worden gevoetbald in de kleine ruimte. De vraag die de spelers dan wordt gesteld luidt: ‘Hoe snel kan ik me redden in die kleine ruimte?’

Het spelen van onderlinge wedstrijden is volgens Jalving een goede zet. “Het is een goede vervanging, om de weekenden zo in te vullen. Het individu staat centraal, en dat individu willen we graag in de ontwikkeling krijgen.”