Terwijl een groot gedeelte van het Nederlandse voetbal stilligt, probeert de FC Twente/Heracles Academie stappen te blijven zetten in de ontwikkeling van jeugdspelers. Om ritme te houden, fit te blijven en vooruitgang te maken in topsportgedrag worden er in het weekend onderlinge wedstrijden gespeeld op het Trainingscentrum in Hengelo.

In tijden waarin er niet in competitieverband mag worden gevoetbald ziet de FC Twente/Heracles Academie een unieke kans om de focus op het gedrag van jeugdspelers te leggen.  Dominique Scholten, Manager Academie, wil blijven denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen: “Dat is hetgeen waar je invloed op hebt. Topsportgedrag is denken in kansen en mogelijkheden. Het volgen van een leefstijl waarbij je altijd het beste uit jezelf probeert te halen.” 

Competitieritme

Zaterdag speelden Onder 16 en Onder 18 een onderlinge wedstrijd op het Trainingscentrum in Hengelo. Om voor iedere speler de juiste weerstand te creëren werden er gemengde teams gevormd. Jeffrey de Visscher, trainer/coach bij Onder 18, is blij op deze manier stappen te blijven zetten. “Het is fijn dat we zo kunnen blijven voetballen. We zullen moeten proberen in het competitieritme te blijven.” Naast het houden van ritme bieden zulke wedstrijden voor Onder 18 verschillende mogelijkheden om te blijven werken aan ontwikkeling. “We proberen juist in deze periode het gedrag van spelers te beïnvloeden”, aldus de Visscher.

Unieke kans

“In dat gedrag willen we bijvoorbeeld graag terugzien dat spelers hun gedachten er altijd volledig bij hebben, snel reageren en waar nodig direct vooruit- of terugschakelen. De competitie ligt nu stil, maar dat biedt eigenlijk een unieke kans om hieraan te werken”, zegt Nicky Kuiper, trainer/coach bij Onder 16. “Wedstrijden als deze zijn erg interessant om te zien. Ook voor de spelers van Onder 16 is het mooi. Die mogen dan op het hoofdveld spelen, dat is toch bijzonder.”

Grote afstand

Ook Onder 12 ging afgelopen zaterdag wederom creatief om met de huidige situatie. Vijf keer werd er vijftien minuten gevoetbald. Drie keer werd er van strafschopgebied tot strafschopgebied gespeeld, met kleine doelen. Twee keer werd er van de achterlijn tot het strafschopgebied gespeeld, met grote doelen. “In beide speelvormen werd de buitenspelregel gehanteerd”, aldus Thomas Tijhuis, trainer/coach bij Onder 12. “Met deze varianten hebben we onze spelers tijdens één activiteit laten ervaren wat de grotere afstanden met het spel doen. Dat hebben we ook geëvalueerd. Mooi om te horen was dat de jongens herkenden bij tien tegen tien, met grotere ruimtes en een extra middenvelder, makkelijker door de as te kunnen voetballen. Ze merkten ook dat er in de omschakeling dan meer van ze wordt gevraagd, gezien de grotere afstand. Het waren leuke potjes voetbal om te zien. Vier van de vijf blokjes eindigden in een gelijkspel, dat zegt genoeg.”