Terwijl een groot gedeelte van het Nederlandse voetbal nog steeds stilligt, probeert de FC Twente/Heracles Academie vooruitgang te blijven maken in het ontwikkelen van jeugdspelers. Ook zonder competitievoetbal zien de trainer/coaches binnen de Academie voldoende kansen en mogelijkheden, waarin spelers iedere dag het beste uit hunzelf kunnen halen.

Mark Looms, trainer/coach bij Onder 15: “Het is, met name voor de jongens, mooi wanneer je competitievoetbal kan spelen. Maar om eerlijk te zijn, heb ik tot nu toe niet altijd gemerkt dat het momenteel niet mogelijk is. We willen het individu doordeweeks nog altijd in ontwikkeling houden. Normaal gesproken krijgen we aan het einde van de week dan die ‘wedstrijdprikkel’. Maar we pakken ieder moment nog steeds aan om beter te worden, ondanks de huidige situatie.”

Gezamenlijke training Onder 14 en Onder 15

Om ook in het weekend aan verschillende doelen te werken, trainden Onder 14 en Onder 15 vandaag (zaterdag) samen. “Ik zie nog steeds hele gretige elftallen en individuen”, aldus Mark Looms. “Om beter te worden heb je niet altijd wedstrijden nodig. Als je heel erg bewust bezig bent met het team, maar ook zeker met het individu, geef je altijd 100%. Dan grijp je ieder trainingsmoment aan om beter te worden. Ik zie nog altijd een hele gretige groep, die graag wil trainen. Daarnaast zijn we bezig met video-analyse. We hebben nu een platform waarin spelers zelf kunnen bepalen welke beelden ze willen zien. Zo dagen we ze uit, dat is mooi om te zien.”

Ook voor Olivier Amelink, trainer/coach bij Onder 14, voelt het niet alsof er veel veranderd is. “We hebben een programma dat niet anders is dan andere weken. We trainen nog steeds vier keer per week, om in het weekend dan een onderlinge wedstrijd te spelen. Dat maakt het voor de spelers en mij niet heel anders. Het voordeel van onderlinge wedstrijden is zelfs dat we spelers kunnen prikkelen door zelf teams in te delen. Dat vind ik erg nuttig.” Voor de ploeg van Olivier Amelink is het ook een uitdaging om tegen oudere spelers te voetballen. “Dat biedt een andere weerstand, vooral fysiek”, aldus Amelink. “Er wordt dan meer van onze spelers gevraagd. Die fysieke jongens gooien de beuk er wel in. De handelingssnelheid moet dan hoger komen te liggen.”

Onder 16 en Onder 18

Onder 16 en Onder 18 speelden vanmiddag een onderlinge wedstrijd. Het was, sinds het competitievoetbal stilligt, de derde keer dat de ploegen van Nicky Kuiper en Jeffrey de Visscher samen op het veld stonden. Nicky Kuiper, trainer/coach bij Onder 16, ziet ontwikkeling: “De eerste keer was het voor veel spelers erg wennen. Ze waren niet gewend die weerstand te krijgen. De tweede keer zagen ze daar zelf echt een uitdaging in. ‘Wat kunnen we doen om meer te brengen?’, vragen ze zich na zo’n eerste wedstrijd af. Dus gingen ze de tweede keer maximaal. Wel merken ze dan dat het nog steeds een stuk sneller gaat. Fysiek is er een groot verschil, dus moeten de spelers het anders aanpakken. Eigenlijk moeten ze dan slimmer zijn. Slimmer de duels ingaan bijvoorbeeld, wat betekent dat je een duel soms ook niet moet aangaan. Door wedstrijdbeelden te tonen, zien de jongens zelf wat er in zo’n wedstrijd gebeurd. Daarmee gaan ze dan aan de slag.

Ook Jeffrey de Visscher, trainer/coach bij Onder 18, is er gelukkig mee dat er op de Academie nog kan worden gevoetbald. “We zijn blij nog te kunnen voetballen, in het amateurvoetbal is dat wel anders”, aldus de Visscher. Ook hij ziet mooie uitdagingen in onderlinge wedstrijden, waarin zijn spelers een leiderschapsrol op zich kunnen nemen. “Omdat we nu met verschillende ploegen op de Academie aanwezig zijn, maar wel de maatregelen zullen moeten blijven hanteren, hangen we de opstellingen al klaar in de kleedkamers. Wij zijn daar als trainers niet aanwezig, dus zullen spelers daar al zelf de leiding en controle moeten nemen. Ik verwacht dan zeker dat daar voor de spelers van Onder 18 een rol in is weggelegd.”

Onder 12 en Onder 13

Voor de spelers van Onder 12 was vanochtend een bijzondere. Voor het eerste dit seizoen speelde de ploeg van Thomas Tijhuis elf tegen elf, op een groot veld, in buitenspelvorm. Samen met Onder 13 werden er vier blokken afgewerkt. “Voor de jongens is de afstand flink wennen. Maar het is een mooie stap voor ze om hier voor het eerst te mogen staan, en hieraan te mogen proeven”, aldus Thomas Tijhuis. “De groep was er klaar voor om dit voor het eerst te doen. Voor de jongens van Onder 13 is er in dit soort wedstrijden een leiderschapsrol weggelegd. Die jongens zijn ook een stap verder. Ze zijn meer aan de speelwijze gewend, dus kunnen ze de spelers van Onder 12 daarin meenemen. Daar leert dan ook iedereen van.”

Thomas Tijhuis en Daan Jalving (trainer bij Onder 13) stelden zelf de teams samen, om spelers zo optimaal uit te dagen. Volgens Daan Jalving doen ze dat bewust om bepaald ‘voetbalgedrag’ uit te lokken. “We willen spelers blijven ontwikkelen. De jongens van Onder 13 ‘zelfregulerend’ laten worden in het bewaken van de veldbezetting. Dan moeten ze zelf ook andere spelers neerzetten. Dat biedt een maximale uitdaging en prikkel.”