Benjamin Nagel komt sinds afgelopen zomer uit voor de FC Twente/Heracles Academie. De dertienjarige middenvelder is bezig aan zijn eerste seizoen in Hengelo, maar heeft de smaak al goed te pakken. “In verdedigend opzicht heb ik al grote stappen gezet.”

Nog niet heel lang geleden kreeg Benjamin bericht dat hij op stage mocht komen bij de FC Twente/Heracles Academie. De in de Verenigde Staten geboren middenvelder komt uit een sportief gezin. Net als zijn beide ouders heeft Benjamin jaren op niveau getennist. Hij schopte het zelfs tot kampioen van Overijssel tot en met 10 jaar oud. “Toen ben ik naast tennissen ook gaan voetballen”, zegt Benjamin. “En eigenlijk ben ik ieder jaar steeds iets meer gaan voetballen, en steeds iets minder gaan tennissen.”

Technische voetballer

Voordat Benjamin de overstapt maakte naar de Academie speelde hij voor Avanti Wilskracht, en daarnaast ook bij de Twentsche Voetbalschool en later de PFA. Sinds dit seizoen speelt Benjamin in Onder 14. In de formatie van Olivier Amelink bekleedt hij de rol van centrale verdedigende middenvelder. “Dat vind ik zelf ook de meest prettige positie om op te spelen”, zegt Benjamin. Hij beschrijft zichzelf dan ook als een speler met de kwaliteiten voor ‘de nummer 6 positie’, maar beseft zich ook wat voor stappen hij nog zal moeten maken. “Ik kan makkelijk een mannetje uitspelen of een bal achter de verdediging leggen. Ik ben altijd een technische voetballer geweest, die lekker kan dribbelen en een goede pass kan geven. Maar hier bij de Academie leer ik al zo veel meer. Vooral in verdedigend opzicht heb ik al grote stappen gezet.”

Uitwedstrijden

Omdat er momenteel niet in competitieverband mag worden gevoetbald, kan ook Benjamin geen wedstrijden spelen tegen leeftijdsgenoten van andere clubs. “Ik mis het wel. Het was altijd ontzettend leuk om met de busjes naar uitwedstrijden te gaan. Maar het spelen met en tegen Onder 15 en Onder 13 bevalt me goed. Het is toch eens wat anders. Ook zie je dan hoe andere teams voetballen, dat is interessant.”

Handelingssnelheid

Vorig weekend werkte Onder 14 een gezamenlijke training af met Onder 15. Daarin komen spelers van Onder 14 tegenover tegenstander te staan die fysiek sterker zijn. “Dat vind ik juist mooi”, zegt Benjamin. “Ze zijn groter en sterker. Maar daardoor kan ik me verbeteren in mijn handelingssnelheid. Je moet dan slimmer zijn. Van tevoren goed kijken wat de tegenstander gaat doen. Dan bijvoorbeeld een actie inzetten of een schijnbeweging maken.”

Tevreden

Het gezamenlijk trainen met Onder 15 geeft Benjamin inzicht in hoe volgend jaar eruit zou kunnen zien. Zelf ziet hij die volgende stap al wel voor zich. “Ik zie mezelf volgend jaar wel bij Onder 15. Ik zou dan graag op de positie van nummer 6 spelen. Hopelijk is Corona dan weg en mogen we competitie en beker spelen. Maar ik ben tevreden met hoe het nu gaat. Op school gaat het goed, en bij FC Twente/Heracles heb ik het ontzettend naar mijn zin.”