Afgelopen zaterdag zijn er wederom onderlinge wedstrijden gespeeld op het Trainingscentrum in Hengelo. Waar de spelers van Onder 12 elkaar met acht tegen acht troffen, speelden Onder 15 en Onder 16 een gezamenlijke wedstrijd. “Zo bieden we de spelers een wedstrijdprikkel.”

“Het was een wedstrijd met alles erop en eraan”, zegt Mark Looms. De trainer/coach van Onder 15 zag dat zijn ploeg, samen met die van Nicky Kuiper, een goede wedstrijd speelde. “Iedereen kreeg zijn prikkel, en kwam ook echt een wedstrijd vol aan de bak.”

Samenwerken in verdedigen

“We hebben de teams goed ingedeeld”, aldus Looms. Samen met Nicky Kuiper, trainer/coach bij Onder 16, stelde hij de teams naar verhouding samen. “We zagen een gelijkopgaande wedstrijd. Daarin zijn we bezig geweest met de onderlinge afstanden op het veld en het samenwerken in verdedigen.”

Doelstelling

Door op zaterdag een wedstrijd te spelen kan de ploeg van Mark Looms lessen in de praktijk ervaren. “Je bent gedurende de week echt bezig met een doelstelling. Bijvoorbeeld het opbouwen, daarin trainen we veel in de beweging ten opzichte van elkaar. Dat doen we in verkleinde vorm, om dat vervolgens terug te willen zien in de competitie. Een onderlinge wedstrijd is daar een mooi alternatief voor.”

Onder 13 en Onder 14

Ook Onder 13 en Onder 14 speelden gezamenlijk een wedstrijd. De ploegen van Daan Jalving en Olivier Amelink speelden drie keer 25 minuten met elkaar. “Het begon wat slordig”, zegt Daan Jalving, trainer coach bij Onder 13. “Niet zozeer in keuzes die aan de bal werden gemaakt, maar in de kwaliteit van handelen. Het tweede en derde blokje ging dat steeds beter. We hebben het steeds meer over het versnellen naar de ruimte, met bijvoorbeeld een dribbel of pass. Daar coachen we op, maar de spelers zijn er zelf ook erg druk mee.”

De oefenmeester genoot ook van het spelplezier aan beide kanten: “We hebben het veel over samen dingen doen. Wat ik opvallend vind, is dat als er een mooi doelpunt wordt gemaakt de jongens elkaar dat echt lijken te gunnen. Ze vieren het samen, dat is echt ontzettend mooi om te zien.”

Onder 12

De spelers van Onder 12 speelden vier keer twintig minuten tegen elkaar, met acht tegen acht. “Tijdens de wedstrijd speelden beide ploegen in verschillende formaties”, zegt trainer/coach Thomas Tijhuis. “Zo werd iedereen geprikkeld na te denken over de ruimtes die ontstaan in het aanvallen en verdedigen. Ze krijgen nu de leeftijd waarop ze nieuwsgierig worden. De spelers gaan steeds meer denken in oplossingen, en helpen elkaar daarbij.”

Vorige week speelde Onder 12 voor het eerst op een groot veld, met elf tegen elf. “Naar aanleiding van die wedstrijd hebben we het gehad over het breed houden van het veld, om de bal gemakkelijk te kunnen verplaatsen. Dat hebben we afgelopen week getraind met een strakke wreeftrap. Natuurlijk willen de meeste spelers die direct toepassen, dus heb ik er tijdens de wedstrijd veel gezien.”