Yaid Marhoum komt sinds afgelopen zomer uit voor de FC Twente/Heracles Academie. De uit Assendelft afkomstige spits kwam over van RKVV DEM, en verhuisde voor zijn overstap naar een gastgezin in Enschede. “Het klikte eigenlijk direct.”

“Ik ben van kinds af aan al met een doel bezig”, zegt Yaid. De zeventienjarige aanvaller speelde in zijn jeugd, voor hij de overstap maakte naar Onder 18 van FC Twente/Heracles Academie, al voor verschillende clubs. Hierbij heeft zijn ontwikkeling voor hem altijd centraal gestaan. “Als klein jongetje droom je ervan om profvoetballer te worden. Dan doe je wat daarvoor nodig is.”

Open en sociaal

Om de overstap te maken naar de Academie verhuisde Yaid naar een gastgezin in Enschede en veranderde hij van school. “Het was even wennen, het coronavirus maakte het allemaal niet makkelijker. Maar ik heb op de middelbare school al een sportopleiding gevolgd, dat maakte de overgang niet heel moeilijk.” Ook bij de FC Twente/Heracles Academie voelde hij zich al snel op zijn plek. “Ik denk dat ik al snel vrij goed in de groep lag. Ik ben een open en sociaal persoon, altijd in voor een praatje.”

Gevoelsmatig goed

Met een lichte glimlach wil Nicole Oosterbroek dat laatste wel beamen. “Dat klopt eigenlijk wel”, zegt de gastmoeder van Yaid. Voor de eerste kennismaking ging Yaid met zijn zus en zijn ouders bij het gezin van Nicole op bezoek. Ook Dominique Scholten, Manager Academie, was hierbij aanwezig. “Dat klikte direct”, zegt Nicole. “De afspraak die we toen hebben gemaakt is dat het ook hier, in het gezin, goed moet voelen. We hebben namelijk nog een dochter van veertien en een zoon van elf. Dan komt er wel iemand in hun veilige omgeving, dat is toch hun basis. Met beide gezinnen maakten we afspraken, maar die kwamen al snel te vervallen omdat het gevoelsmatig direct heel erg goed zat.” Hetzelfde geldt voor Yaid. “Het klikte tijdens de eerste kennismaking direct.”

“Hij zou langskomen met zijn ouders”, vervolgt Nicole. “Daarna zouden overleggen en aan het einde van de week weer contact zouden hebben. Voor ze weggingen vroeg zijn vader: ‘Kunnen we niet een keer afspreken dat hij kan komen logeren?’ Ook voor de ouders van Yaid voelde het goed. Toen keken we elkaar hier in het gezin ook aan, en dachten we: waarom eigenlijk ook niet?”

Goede relatie

“Ik werk zelf in de zorg, en heb altijd wel een pleeggezin willen bieden aan kinderen die dat nodig hebben”, zegt Nicole. “Mijn man, Richard, wilde dat liever niet. Het zijn toch kinderen met een rugzakje. Daarop vroegen we ons af wat dan wel zou kunnen. Ik werk met het stadionteam van FC Twente, voor Aveleijn. Zodoende kwam ik in gesprek over gastgezinnen voor jeugdspelers van de Academie. Ik was erg benieuwd wat er nou wordt verwacht van een gastouder. Voor ik het wist woonde Gio (Giovanny Sluiter) bij ons. Dat ging heel erg gemoedelijk, dat was ontzettend leuk.”

Ook tussen Yaid, zijn ouders en het gezin van Nicole gaat het goed. “Hij heeft een goede relatie met zijn ouders, dus hoeven we opvoedkundig niets te betekenen”, zegt Nicole. “Hoe het gaat met voetballen en op school, is tussen hem en zijn ouders. Voor de rest moet het hier gezellig zijn, en moet hij zich vrij en veilig voelen om naar school en naar de voetbal te gaan.”

Blijven ontwikkelen

Op zondag komt Yaid na een weekend bij zijn ouders weer in Enschede. “Op zaterdag ga ik na de wedstrijd altijd naar huis. Dan kom ik op zondagavond met de trein weer terug naar Enschede.” Hier voelt hij zich op zijn plek, en werkt hij doordeweeks aan zowel zijn ontwikkeling op het veld als op school. Aan de toekomst wil hij zelf nog niet te veel denken. “Ik wil nog niet te ver vooruitkijken, me blijven ontwikkelen en zien wat er dan op mijn pad komt.”