Onder 12 en Onder 13 speelden zaterdag samen op het Trainingscentrum in Hengelo. De ploegen van Thomas Tijhuis en Daan Jalving speelden verschillende vormen in een hoge intensiteit. “We hebben de vorm van de afgelopen weken doorgetrokken.”

In gemengde formaties speelden Onder 12 en Onder 13 zaterdag vier blokken Twin Games, om daarna nog twee keer op een groot veld met elf tegen elf te spelen. “We zijn wederom actief bezig geweest in het bewaken van de afstanden.”

Positie kiezen

“We hebben de vorm van de afgelopen weken doorgetrokken”, zegt Daan Jalving, trainer/coach bij Onder 13. “De nadruk lag wederom op het bewaken van de afstanden. Wat doet de speler zonder bal, die wel bij de bal in de buurt is? De spelers waren actief in het kiezen van positie, ze bespeelden de ruimtes gezamenlijk om zo naar voren te kunnen. Dat was erg mooi om te zien”, aldus de oefenmeester.

Jalving zag dat spelers zich in dat aspect steeds verder ontwikkelen. “In het kiezen van positie is er al een aantal jongens dat goed om zich heen kijkt. Ze oriĆ«nteren zich goed, vragen dan de bal en laten zien zo inzichtelijk vermogen te hebben.”

Hoog niveau

“We spelen bewust eerst enkele blokken Twin Games, op een half veld, om daarna pas enkele blokken op een groot veld te spelen”, vertelt Daan Jalving. “We zien dat biologisch jonge spelers nog niet echt een aandeel hebben in die blokken, omdat het fysiek zwaar is de grote afstanden te overbruggen. Mooi om te horen is dat ze het wel heel erg leuk vinden, het is toch iets nieuws voor ze. Het spelplezier blijft daarbij ontzettend belangrijk.”

Thomas Tijhuis beaamt dat het voor spelers fysiek zwaar kan zijn. “Wanneer de ruimtes groter zijn, is het voor sommige spelers nog vrij lastig. Dan zijn de fysiek sterke spelers van Onder 13 het meest bepalend”, zegt de trainer/coach van Onder 12. Toch ziet hij hele goede ontwikkelingen. “Het is mooi om te zien dat de spelers van Onder 12 op een kleiner veld steeds beter mee weten te komen in het hoge tempo van Onder 13. Zowel met als zonder bal werd er een hoog niveau gehaald.”

Mooie stap

Ook op een groot veld, met elf tegen elf, zag Daan Jalving ontwikkelingen. “Ook op een groot veld, met grotere aantallen trekken we het accent van het bewaken in de afstanden door. We willen dan toch graag hetzelfde terugzien als in de Twin Games. Ik heb gevaarlijke aanvallen, mooie combinaties en prachtige doelpunten gezien. In de ontwikkeling hebben we een mooie stap gezet ten opzichte van vorige week.”

Foto’s: Justin Sangers