Onder 12 en Onder 13 speelden zaterdagochtend gezamenlijk op het Trainingscentrum in Hengelo. De ploegen van Thomas Tijhuis en Daan Jalving troffen elkaar onderling over twee wedstrijden, waarbij er op verschillende ondergronden werd gespeeld en er verschillende regels werden gehanteerd. “In iedere omgeving wordt er wat anders van de spelers gevraagd.”

Trainer/coaches Thomas Tijhuis en Daan Jalving zagen een mooie voetbalochtend op het Trainingscentrum in Hengelo. “We zijn allebei positief gestemd”, zegt Daan Jalving, trainer/coach bij Onder 13. “De jongens gaan maximaal, ze werken ontzettend hard. Dat is mooi om te zien.”

Andere opzet

“We hebben in de organisatie eens voor een compleet andere opzet gekozen”, vertelt Daan Jalving. “Op één veld werd er in buitenspelvorm met negen tegen negen gespeeld, op kunstgras. Op het andere veld werd er zonder buitenspel met zeven tegen zeven gevoetbald, op natuurgras. We hebben bewust gekozen voor twee wedstrijden met verschillende aantallen, op verschillende ondergronden. Zo krijgen we de spelers continue in een andere situatie. In iedere omgeving wordt er wat anders van ze gevraagd. Het is mooi om te zien dat de jongens hierdoor tot verschillende handelingen worden gedwongen. Bij negen tegen negen wordt er, mede door de buitenspelvorm, meer gevraagd in het maken van loopacties en het kiezen van positie. Bij zeven tegen zeven gaat het spel weer veel sneller. Het veld is kleiner, waardoor de afstanden korter zijn.”

De oefenmeester was tevreden, maar ziet nog altijd ruimte voor verbetering. “Het was goed om te zien hoe problemen samen werden opgelost, hoe de jongens elkaar neerzetten en de manier waarop ze elkaar hielpen met verdedigen. Toch moeten we kritisch blijven over het spel aan de bal. Hierin zal er vooral nog beter moeten worden samengewerkt.”

Comfortzone

“Het was genieten”, zegt Thomas Tijhuis, trainer/coach bij Onder 12. “Het tempo lag hoog en de jongens waren gretig op zoek naar ruimtes, ze wilden continue vrijkomen. De beleving en het absoluut willen winnen waren mooi om te zien. Ook tijdens trainingen proberen we in zoveel mogelijk vormen met competitie-element te spelen. Dat werkt het beste bij jongens van deze leeftijd. Wij proberen ze optimaal uit te dagen, zij willen dan weer in alles de beste zijn. Dat vertalen ze ook naar wedstrijden, zoals die van vandaag.”

“We zijn veel bezig geweest met het vrijkomen in de as en het bewegen ten opzichte van elkaar”, vervolgt Tijhuis. “In de wedstrijd met negen tegen negen speelden we met twee middenvelders. Zij werden gedwongen veel en goed samen te werken, en continue naar elkaar te blijven kijken. In de wedstrijd met zeven tegen zeven speelden we met maar één middenvelder, die juist weer veel moest samenwerken met het centrale duo achterin. We willen spelers blijven uitdagen om bezig te zijn met elkaar, de onderlinge afstanden en de verschillende regels. We blijven ze continue prikkelen om uit hun comfortzone te komen. Ze moeten dan zelf gaan nadenken, en kunnen niet meer terugvallen op automatismen.”