Sinds maandag 4 januari wordt er weer gevoetbald op het Trainingscentrum in Hengelo. Afgelopen weekend werd de eerste week na de winterstop afgesloten met onderlinge duels. “Er was veel energie, in zowel het team als in de wedstrijd.”

Onder 12

“Toen we terugblikten op de vakantie bleek dat spelers veel hebben gevoetbald”, vertelt Thomas Tijhuis, trainer/coach bij Onder 12. Voor de jongens duurt zo’n vakantie eigenlijk te lang, ze stonden te popelen om weer te beginnen.”

De oefenmeester zag zijn spelers op maandag 4 januari weer terug, na bijna drie weken winterstop. “Na enkele weken vakantie moet zowel het tempo als de snelheid weer omhoog”, zegt Tijhuis. Daarom zijn we na de winterstop direct weer op tempo gaan dribbelen, om snelheid aan de bal te creĆ«ren. Technische vaardigheden en het wisselen van tempo aan de bal zijn dan belangrijk, vooral in de onderbouw.” Ondanks frisse energie bleek de eerste training nog een zware kluif voor de spelers van Onder 12. Thomas Tijhuis: “We vragen ook best veel van ze, na enkele weken vakantie. Om ze niet te overbelasten zijn we iets eerder van het veld gegaan. Maar het is toch bijzonder om te zien hoe snel jongens van die leeftijd weer op hun niveau zijn. Op maandag gaan ze voluit, op dinsdag zijn ze weer optimaal.”

Op maandag gaan ze voluit, op dinsdag zijn ze weer optimaal”

Afgelopen zaterdag werkte Onder 12 een onderling duel af. Twee keer werd er met negen tegen negen gespeeld, waarna er ook tweemaal met elf tegen elf werd gevoetbald. “We wisselden snel door”, zegt Thomas Tijhuis. Spelers langs de kant werkten aan verschillende technische trainingsvormen. Zo werd er ook voetvolley gespeeld.”

Toch had Thomas Tijhuis zich het begin van 2021 iets anders voorgesteld. “Ondanks de situatie en de beperkte mogelijkheden doen we het goed. Maar het is wel jammer om te zien dat ouders van spelers hun kinderen op zaterdag niet kunnen zien voetballen. De ontwikkeling gaat volop door, dat is mooi. Maar ouders missen veel van die ontwikkeling, dat maakt het een moeilijke fase. Als trainers beseffen we ons dat. De jonge jaren zijn voor ouders immers het meest leuk om intensief te volgen.”

Onder 13 en Onder 14

Afgelopen zaterdag speelden Onder 13 en Onder 14 gezamenlijk een onderlinge wedstrijd. “Ik hoorde de spelers al tegen elkaar zeggen dat ze er zin in hadden”, vertelt Daan Jalving. “De gretigheid straalde er aan alle kanten af.”

De trainer/coach van Onder 13 vraagt die intensiteit altijd van zijn spelers, tijdens zowel trainingen als wedstrijden. “Maar afgelopen zaterdag was er een bepaalde energie”, zegt Jalving. ‘Zo eentje van: ‘We mogen weer!’ Dat was erg mooi.” Olivier Amelink kan dat beamen. “Het was erg lekker weer met zijn allen te kunnen voetballen. De spelers zagen er fris uit. Er was veel energie, in zowel het team als in de wedstrijd.”

De trainer/coach van Onder 14 vertelt dat spelers zelf het initiatief namen in het bepalen van het accent. “Zaterdag kozen ze ervoor dat accent op de onderlinge afstanden te leggen. Dan komt er extra druk op de technische vaardigheid, dat hebben ze prima ingevuld.”

Ook Daan Jalving was tevreden over het eerste voetbalweekend van 2021. “We zijn weer actief bezig geweest. Hoe krijg je de tegenstander onder druk? En hoe houd je die ook onder druk? Daarbij ligt het accent op het herkennen van afstanden. ‘Waar geef ik druk op de bal?’, moeten jongens zichzelf vragen. En: ‘Wanneer doe ik dat?’ Deze week gaan we daar mee verder.”

Ook Onder 15 en Onder 16 speelden afgelopen zaterdag gezamenlijk een onderlinge wedstrijd.

Foto’s: Justin Sangers