Afgelopen weekend speelden Onder 13 en Onder 14 een onderlinge wedstrijd op het Trainingscentrum in Hengelo. De ploegen van Daan Jalving en OIivier Amelink maakten er een strijdlustig en doelpuntrijk duel van. “Je zag het aan hoe de doelpunten werden gevierd. Iedereen vierde het feestje mee, ook de wisselspelers en keepers.”

De wedstrijd zit er bijna op wanneer er voor de 4-3 wordt getekend. De wisselspelers bestormen het veld. Zelfs de doelman komt helemaal vanuit zijn strafschopgebied om het feestje mee te vieren. Als even later ook de 4-4 valt, moeten de punten toch worden verdeeld. Ook de andere ploeg mag nu uitgebreid juichen. Opluchting aan de ene kant, lichte teleurstelling aan de andere.

Klassement

Het was alweer de vierde ronde voor het klassement dat sinds enkele weken wordt bijgehouden. “Zo geven we de onderlinge wedstrijden een competitief element”, vertelt Olivier Amelink, trainer/coach bij Onder 14. “Dat proberen we dan te koppelen aan inhoud, vanuit onze kernwaarden. Zo zijn er ook punten te verkrijgen op gedragsmatig niveau. De essentie is dan zo’n wedstrijd te winnen, maar de focus ligt daarbij nog steeds op de ontwikkeling.”

“Juist omdat de focus op de ontwikkeling ligt, maakt het voor de jongens niet uit tegen wie ze spelen”, vertelt Daan Jalving, trainer/coach bij Onder 13. “We hebben de afgelopen weken extra punten uitgedeeld. De eerste week was dat punt bijvoorbeeld voor een speler die naar zijn kunnen maximaal ging, de tweede week was dat voor een speler die initiatief nam. Zo maken we de kernwaarden begrijpelijk voor de jongens.”

“Om dat extra punt te krijgen, hoef je niet bij uitstek ergens de beste in te zijn”, legt Olivier Amelink uit. “Iedereen kan uitblinken op zijn eigen niveau, en naar zijn eigen kwaliteiten.”

Stappen

“Met Onder 13 zijn we de laatste tijd intensief bezig geweest in het druk zetten”, zegt Daan Jalving. “Hoe geef je druk? En hoe houd je die druk vervolgens op de bal? En wanneer zet je dat moment in? Bij vlagen hebben we dat dit weekend goed gedaan. We willen de bal hoog op het veld veroveren. Dat leverde zelfs een doelpunt op, dat is prachtig.”

Voor Onder 14 lag het accent op ‘inzicht in balbezit’. “We zijn druk met loopacties ten opzichte van elkaar, en daarbij de afstemming tussen de man aan de bal en de man zonder bal”, vertelt Olivier Amelink. “Ik heb daar weer stappen in gezien.”