Afgelopen weekend speelden Onder 16 en Onder wederom gezamenlijk een wedstrijd. De ploegen van Jeffrey de Visscher en Nicky Kuiper troffen elkaar in gemengde formaties. Het bleek een leerzaam duel, waarin ook de trainers tot het uiterste moesten gaan.

De wedstrijd is nog niet zo lang onderweg wanneer Jeffrey de Visscher de koppen bij elkaar wil hebben. “Ephrem, als de bal uitgaat: liggen”, zegt de trainer/coach van Onder 18 tegen zijn rechtsback. Het team lijkt verrast door de speelwijze van de tegenstander, Nicky Kuiper heeft zijn ploeg toch andere opdrachten meegegeven. Schakelen, en door!

Elkaar blijven uitdagen

“We spelen al enkele weken onderling, dan is het toch leuk om elkaar te blijven uitdagen”, zegt Nicky Kuiper, trainer/coach bij Onder 16, na afloop van het duel. “Door verschil in leeftijd en fysieke kracht beseften we ons dat we het moeilijk zouden gaan krijgen. We werden de eerste helft dan ook teruggedrongen. We verdedigden goed, maar kwamen moeilijk onder de druk uit.”

“We hebben het strijdplan gewijzigd om van de goal af te komen”, vervolgt Nicky Kuiper. “Dat pakte niet heel erg goed uit. In de grote ruimtes komt het krachtsverschil dan naar voren. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het dan wordt. We hebben geprobeerd het de tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken.”

Uitblinken

“We hebben veel aandacht besteed aan zoneverdediging”, vertelt Jeffrey de Visscher. De trainer/coach van Onder 18 dacht afspraken te hebben gemaakt met Nicky Kuiper. “Maar de trainer van de tegenpartij was slim”, lacht de Visscher. “Daarmee werden we gedwongen andere keuzes te maken. Het was mooi om te zien hoe we daar als ploeg mee omgingen. We veroverden veel ballen, de tegenstander kwam moeilijk onder de druk uit. We blijven elkaar graag uitdagen, ook als trainers onderling.”

Verschillende spelers uit andere teams speelden met Onder 16 en Onder 18. “We willen dat ook tijdens trainingen gaan doen”, vertelt Jeffrey de Visscher. “Zowel naar ‘boven’ als naar ‘beneden’. Dat laatste is vanuit biologisch oogpunt. We laten spelers graag uitblinken. Als je jong bent, en iedere week op je tenen loopt, is het lekker een succesmoment te mogen ervaren. Stap één is de spelers te laten begrijpen waarom we het doen. Stap twee: presteren, uitblinken en genieten.’