Afgelopen weekend oefenden Onder 14 en Onder 15 gezamenlijk op het Trainingscentrum in Hengelo. De ploegen van Olivier Amelink en Mark Looms troffen elkaar in een leerzaam duel. “De energie spatte eraf. Maar het spel aan de bal kan nog beter.” 

Afgelopen zaterdag lag de nadruk op zoneverdediging. “De samenwerking tussen de spelers zag er goed uit, met name het bewaken van de onderlinge afstanden”, vertelt Mark Looms. De jongens wisten waar ze de ballen wilden vervoeren, daar ben ik erg tevreden over.” 

Slordig aan de bal

“Aan de bal was het wel slordig”, vervolgt Mark Looms. De trainer/coach van Onder 15 zag genoeg verbeterpunten voor zijn ploeg. “Er moesten te veel handelingen plaatsvinden. We zullen de bal direct moeten spelen wanneer dat mogelijk is. Veel passes waren ook matig. De energie spatte eraf. Maar het spel aan de bal kan nog beter. De kwaliteit van handelen zal omhoog moeten.” 

Bespreekbaar maken

Mark Looms: “Dat zijn dingen die we in vragende vorm bespreekbaar moet maken. Tussen de blokjes door kwamen de jongens er zelf mee dat het beter moest. De spelers herkennen het, dat is heel erg mooi. We hebben het gehad over momenten van omschakelen. Het doel van verdedigen is ballen afpakken. Maar als we dat hebben gedaan, wat doen we dan? Het laatste blok was aan de bal dan ook stukken beter.” 

Verschillende facetten

“De afgelopen weken hebben we ieder weekend een kernwaarde centraal gezet”, vertelt Olivier Amelink, trainer/coach bij Onder 14. “Afgelopen weekend hadden de trainers de vrijheid om zelf een kernwaarde te kiezen. Dat vraagt creativiteit in visie. Met Onder 14 en Onder 15 hebben we vanuit het normgedrag naar alle kernwaardes gekeken.” 

Een voorbeeld daarin was Owen Panneflek. De speler van Onder 15 leverde bijzondere arbeid, en hielp zijn team daarbij. Olivier Amelink: “Owen was in iedere verdedigende situatie alert, en constant bezig om zijn team te helpen. Dat heeft veel raakvlak met de kernwaarde ‘samen’. Hij trok zelfs een sprint van veertig meter om zijn verdediging te helpen. Hij gaf vol gas, gaf alles en hielp zijn team. Daar zitten meerdere facetten in. Dat hij dan ook nog drie keer scoorde, was voor hemzelf een kers op de taart.”