Afgelopen weekend speelden Onder 16 en Onder 18 wederom gezamenlijk een wedstrijd op het Trainingscentrum in Hengelo. De ploegen van Nicky Kuiper en Jeffrey de Visscher beleefden een leerzame ontmoeting. “We hebben de evaluatie volledig bij de spelers neergelegd” 

De nadruk lag afgelopen zaterdag op het verdedigen. “Dat gaat met hele kleine stapjes”, vertelt Jeffrey de Visscher. “We zijn daar sinds januari actief mee bezig, en trekken daar deze periode veel tijd voor uit.” 

Problemen herkennen 

“We stonden niet goed, waardoor we makkelijk ruimte weggaven”, vertelt Jeffrey de Visscher, trainer/coach bij Onder 18. “De belangrijkste stappen zijn dan de problemen te herkennen, er goed over te communiceren en ze zo op te lossen. We hebben er bewust voor gekozen de evaluatie volledig bij de spelers neer te leggen. In de rust wisten de jongens de problemen goed te benoemen. Ze spraken er zelfstandig met elkaar over. De tweede helft zat er ook echt verbetering in.” 

Tijd en energie 

“Alles gaat met kleine stapjes”, vervolgt de Visscher. “We kunnen niet verwachten dat het iedere week top gaat. Dat vergt iedere week opnieuw tijd en energie. Het wordt steeds beter, maar we zijn nog niet waar we willen zijn. De beelden zijn direct na de wedstrijd gedeeld met de spelers en staf, in de vorm van een compilatie. Zo maken we verbeterpunten bespreekbaar. De jongens gaan er ook zelf graag mee een de slag.” 

Taken uitvoeren 

“De jongens van Onder 16 zetten echt stappen zetten in deze wedstrijden”, vertelt Nicky Kuiper. “Als we namelijk niet doen wat er wordt gevraagd, worden we overlopen. We moet altijd onze taken blijven uitvoeren. Ongeacht hoeveel het staat en hoe het loopt, zullen we altijd moeten blijven doorgaan. Zoals zaterdag, toen we in leeftijd en fysieke kracht toch de ‘mindere ploeg’ waren. We kregen veel weerstand, maar wisten toch met een 1-1 gelijke stand te gaan rusten. De eerste helft hebben we het ook behoorlijk gedaan. Maar na de 2-1 tegen lukte het niet onze taken te blijven uitvoeren. We konden het niet meer belopen.”

We zijn op de goede weg”, besluit de trainer/coach van Onder 16. “Er is een groot verschil tussen nu en drie weken geleden.  Het besef dat we dit altijd moeten blijven opbrengen en afspraken altijd moeten blijven nakomen is er nog niet helemaal. De eerstvolgende stap: constanter worden.”