Sinds de uitbraak van het coronavirus speelt de FC Twente/Heracles Academie onderlinge wedstrijden op zaterdag. Om spelers continu te blijven uitdagen, wordt er sinds enkele weken een klassement bijgehouden. Hierbij staan de kernwaarden van de Academie centraal. “Spelers die uitblinken in gedrag kunnen extra punten verdienen.”

“Het klassement gaat uit van onderlinge wedstrijden die op zaterdag worden gespeeld”, vertelt Thomas Tijhuis, trainer/coach bij Onder 12. “Net als in de reguliere competitie zijn er met een overwinning drie punten te verdienen. Vanzelfsprekend levert een gelijkspel dan een punt op. Maar ook het verschil in doelpunten wordt meegerekend.” 

Kernwaarden 

“In de onderlinge wedstrijden, die gelden voor het klassement, staat iedere week een andere kernwaarde vanuit onze visie centraal”, vervolgt Thomas Tijhuis. “Die kernwaarden zijn uitgewerkt in specifiek gedrag dat we graag willen stimuleren bij onze spelers. Spelers die uitblinken in dat gedrag kunnen extra punten verdienen. Zo hebben we laatst een extra punt uitgedeeld aan spelers die initiatief namen. Initiatief nemen kan bijvoorbeeld inhouden dat jongens zelf de warming-up leiden, dus initiatief nemen om medespelers te begeleiden. Het kan tijdens de wedstrijd, maar ook voor of na de wedstrijd plaatsvinden.” 

Koppels

Thomas Tijhuis: “Als trainers overleggen we eerst hoe de onderlinge wedstrijden eruit gaan zien. Daaropvolgend wordt vermeld op welke kernwaarde we ons gaan richten. De kernwaarde die centraal staat, wordt voor de gehele academie gelijkgetrokken. Zo worden alle wedstrijden hetzelfde ingestoken. Iedere week zijn er ook andere teams. Daarom krijgt iedereen als individu punten toebedeeld. Als trainers kijken we naar een goede verdeling, maar ook naar goede koppels. Welke spelers kunnen elkaar optimaal uitdagen?”

Tools

Niet iedere ploeg binnen de FC Twente/Heracles Academie speelt ook ieder weekend een onderlinge wedstrijd. Voor het klassement maakt dat niet uit. “Het klassement geldt ook tijdens de training”, vertelt Mark Looms, trainer/coach bij Onder 15. “De grote partijen staan dan centraal. Daar wordt precies zo naar gekeken als naar wedstrijden. Natuurlijk zien we wat we doordeweeks trainen het liefst terug op zaterdag. Maar tijdens trainingen is het mooi dat je heel bewust met de jongens aan de slag kan gaan. Zo kunnen we de spelers ‘tools’ meegeven. ‘Wat zou je hier kunnen doen?’. Met wedstrijden heb je maar één moment om te overleggen, namelijk tijdens de rust. Tijdens een training kunnen we meer bespreken en aan details werken. Daar houd ik wel van.” 

‘Wanneer je kan trainen, moet je dat met beide handen aangrijpen’

Mark Looms: “Iedere training is een leermoment. Wanneer je kan trainen, moet je dat met beide handen aangrijpen. Dus niet om aanwezig te zijn, maar om keihard beter te worden. We kunnen de jongens vrij geven. Maar daar kiezen we bewust niet voor.”

Top 25 klassement per 30 januari 2021

 1. Joris Eppink
 2. George Askaro
 3. Thijmen de Lange
 4. Kay Carlos Liandro
 5. Gijs Besselink
 6. Pim van der Meer
 7. Jarik van den Braber
 8. Vince Wentrup
 9. Zaine Mourabitti
 10. Tijn Tusveld
 11. Tarik Hamamioglu
 12. Emre Gulcay
 13. Jon Vossebeld
 14. Levi van der Veen
 15. Chiel Olde Keizer
 16. Maik Ten Brinke
 17. Jesse Weidijk
 18. Kaan Talay
 19. Kick Landkroon
 20. Mats Rots
 21. Lucas Vennegoor of Hesselink
 22. Rafael Claudio
 23. Aras Gokce
 24. Jannes Sassen
 25. Xander Mulder