Voor de teams binnen de FC Twente/Heracles Academie is het spelen van onderlinge wedstrijden op zaterdag inmiddels een normale gang van zaken. Waar Onder 16 in de meeste gevallen met Onder 18 op het veld staat, werd er afgelopen weekend gekozen voor een andere opzet: Onder 16-Onder 17. “Een mooi moment om te kijken waar de spelers van Onder 16 staan.” 

We speelden met Onder 16 tegen spelers met een leeftijd onder de zeventien”, vertelt Nicky Kuiper. “De tweedejaars spelers hadden getraind met Onder 21, dus beschikten we over een kleinere groep. Dat bood een mooie gelegenheid. De spelers hebben zelf kunnen zien waar ze staan ten opzichte van jongens die een jaar ouder zijn. Met hen zullen ze toch de concurrentie aan moeten gaan.” 

Meetmoment 

“Het was een mooi meetmoment”, vertelt Nicky Kuiper. De trainer/coach van Onder 16 zag een nuttige wedstrijd. “De jongens komen absoluut mee, al zijn er nog grote stappen te zetten. Vooral in de snelheid van handelen, maar ook in de snelheid van denken. Dat zie je terug in het kiezen van positie. De eerste vijfentwintig minuten deden we leuk mee. Maar na enkele ‘kleine foutjes’ staan we zo met 3-0 achter. Dat is geen schande, maar het zijn mooie leermomenten. Dan is het zaak, ongeacht de stand, je taken te blijven uitvoeren en te doen wat er van je wordt gevraagd. Het spel los zien van de stand, en altijd hetzelfde kunnen brengen.” 

Prikkel 

Ook stonden er enkele spelers van Onder 15 op het veld. Joris Eppink, Mats Rots en Jeppe Wijnreder mochten zichzelf zaterdag in een hogere leeftijdsklasse laten zien. Juliën Mesbahi is zelfs al volledig doorgeschoven van Onder 15 naar Onder 16. “Hij kwam niet meer aan zijn prikkel”, vertelt Jeffrey de Visscher. De trainer/coach van Onder 18 en Voetbalcoördinator ziet dat de overstap beter is voor de speler zijn ontwikkeling. “Hij wordt nu veel meer uitgedaagd. Iedere dag tijdens de training, maar absoluut ook tijdens wedstrijden.” 

Voor herhaling vatbaar

“De jongens van onder 15 speelden goed”, besluit de Visscher. “Ze hielden zich staande en maakten een goede indruk.” Ook Nicky Kuiper zag een leerzaam duel. “Het was een mooi meetmoment, en voor herhaling vatbaar. Maken we dan dezelfde fouten? We kunnen dan in ieder geval zien of we er van hebben geleerd.”