De FC Twente/Heracles Academie heeft afgelopen week een akkoord bereikt met Matthijs Blijham (25). De in Utrecht geboren Blijham is momenteel werkzaam als Hoofd Jeugdopleiding bij USV Hercules, en is daarnaast projectmedewerker bij de KNVB. Per 1 april 2021 treedt hij bij de FC Twente/Heracles Academie in de functie van Coördinator Regioplan. “Van spelers niet alleen betere voetballers maken, maar ook betere mensen.”

In zijn jeugd speelde Matthijs Blijham in de opleidingen van FC Utrecht en Feyenoord. “Van kleins af aan ben ik dag in dag uit uit met voetbal bezig.”

Instroom

Als Coördinator Regioplan zal Blijham, in samenwerking met amateurverenigingen in de regio, de instroom-activiteiten voor jeugdspelers gaan uitbreiden. Binnen de FC Twente/Heracles Academie zijn er teams vanaf Onder 12. “Maar eigenlijk vindt er daarvoor al een traject plaats”, vertelt Matthijs Blijham. “Veel voetballers beginnen in de Onder 8 bij een amateurvereniging. Getalenteerde spelers jonger dan twaalf jaar willen we extra trainingen aanbieden bij de FC Twente/Heracles Academie. Zo kunnen ze bij hun amateurclub blijven spelen, en daarnaast het spel binnen de Academie ervaren. Vanuit dat traject kan dan de Onder 12 worden gevormd.”

Uitstroom

Zelf genoot Matthijs Blijham de jeugdopleidingen van FC Utrecht en Feyenoord. “Na in de A1 te hebben gespeeld viel ik helaas af”, vertelt Blijham. “Toch hield ik mijn ambities in het voetbal, maar aan de beleidsmatige kant.” Zo groeide hij door naar USV Hercules en de KNVB. “Aan mijn tijd als jeugdspeler heb ik positieve en minder positieve ervaringen overgehouden. Achteraf heb ik een goede uitstroom gemist. Met mijn eigen ervaringen kan ik daar binnen de FC Twente/Heracles Academie aan bijdragen. De bedoeling is dat spelers, ook wanneer ze uitstromen, echt wat aan hun opleiding hebben gehad.”

Halen en brengen

Matthijs Blijham: “De Academie is echt bezig met het opleiden van spelers. Dat sprak me erg aan. Het doel van opleiden is spelers klaar te stomen voor de eerste elftallen. Maar van voetballers betere mensen maken is een ontzettend mooi uitgangspunt. Daarbij willen we de regio versterken door niet alleen te ‘halen’, maar ook te ‘brengen’. Bijvoorbeeld door ondersteuning te bieden in de begeleiding van potentiële jeugdtrainers en bestuurders, maar ook ouders en verzorgers. We willen kennis overbrengen aan alle amateurverenigingen in de regio.” De omgeving zal Blijham stapsgewijs leren kennen. “Ik ben geboren en getogen in Utrecht. Maar ik heb alleen maar positieve verhalen gehoord over de regio.”

Sterke overtuigingen

“Matthijs zijn aanstelling als Coördinator Regioplan past goed in onze ambitie om intensief te gaan samenwerken met de amateurverenigingen in de regio”, vertelt Dominique Scholten, Manager Academie. “Speerpunten zijn het beïnvloeden van jonge voetballers in de regio, door middel van trainingen en activiteiten, en bijdragen aan het ontwikkelen van jeugdtrainers en het kader. Matthijs zijn visie sluit naadloos aan op die van de Academie wanneer het gaat om verbinding zoeken in de regio. Met zijn sterke overtuigingen gaan we samen de regio in om daar onze hand uit te steken richting amateurverenigingen.”