Afgelopen weekend werden er binnen de FC Twente/Heracles Academie weer onderlinge wedstrijden gespeeld. Op het Trainingscentrum in Hengelo kwamen alle teams in actie. “In de voetbalhandelingen, zowel met als zonder bal, zag ik beleving terug.”

Het was afgelopen zaterdag lang geleden, dat Onder 21 voor het laatst een wedstrijd speelde. Na maanden niet in groepsverband te hebben gevoetbald, stond de oudste lichting binnen de FC Twente/Heracles Academie weer op het veld. Samen met Onder 18 speelde de ploeg van Job ten Thije drie keer 25 minuten.

Onder 12

Onder 12 speelde zaterdag negen tegen negen. “We hebben met verschillende afstanden gewerkt”, vertelt Thomas Tijhuis. “Gedurende het jaar willen we steeds groter trainen. Bij partijen verschuiven we de doelen. Maar ook een positiespel maken we af en toe groter. Zo is de stap naar Onder 13 kleiner. Ik vond dat we zaterdag een hoog niveau haalden. De jongens wisten elkaar vanuit de opbouw goed te vinden, daaruit ontstonden mooie aanvallen.”

Naast verschillende afstanden worden er ook regelmatig verschillende ondergronden gehanteerd. Zo trainde de ploeg van Thomas Tijhuis vorige week een keer op straat. “Dat beviel erg goed”, zegt de oefenmeester. “Er ontstaat een totaal ander spel. Er wordt dan net wat anders van de spelers gevraagd. Aannemen, dribbelen, passen. Het komt de spelers hun techniek zeker ten goede, ook in het beweeglijke aspect. Het zorgt er impliciet voor dat ze stevig moeten staan en duelleren.”

Onder 13 en Onder 14

Onder 13 en Onder 14 speelden afgelopen zaterdag gezamenlijk een wedstrijd. Daan Jalving gaf de volledige spelersgroep na afloop van het duel een compliment. ‘Langs de kant hebben we van jullie genoten’, zei de trainer/coach van Onder 13. Volgens Jalving zat dat hem in de instelling en focus. “Als je ziet met wat voor instelling de jongens die wedstrijd ingaan, dan weet je dat ze gefocust zijn. In de voetbalhandelingen, zowel met als zonder bal, zag ik beleving terug.”

Ook Olivier Amelink zag een prima wedstrijd. “De jongens hebben hard gewerkt en een goed intensiteitsniveau geleverd”, zegt de trainer/coach van Onder 14. Afgelopen zaterdag stond de kernwaarde Initiatief centraal. “Dat is een breed begrip”, zegt Amelink. “Dat kan ook per speler verschillen. De een zit veel in de coaching, de ander neemt weer initiatief door drukmomenten in te zetten, in te dribbelen of situaties aan de bal te herkennen.”

Zaterdag werd er in het kader van die kernwaarde een extra punt toebedeeld aan Luca Oude Luttikhuis en Joop Kremer. “Luca maakte goede loopacties zonder bal en zat goed in de dribbel naar voren, met aannames op snelheid”, zegt Olivier Amelink. “Joop Kremer speelde fantastisch. Hij was constant op zoek naar vrije ruimtes en kwam gemakkelijk onder de druk uit.”

Geblesseerde spelers bepaalden samen met de trainer/coaches aan wie die punten zouden worden toebedeeld. Olivier Amelink: “Ook zij hebben een effectieve rol ten opzichte van de cultuur die we nastreven. We willen iedereen betrekken in het proces.”

Onder 15 en Onder 16

Onder 15 en Onder 16 speelden zaterdag tegen elkaar. Voor de spelers van Onder 15 was het een pittige kluif, tegen spelers die zich de laatste tijd veel aan oudere voetballers hebben mogen meten. “Het eerste van de drie blokken kwamen we goed mee”, zegt Mark Looms. Dat de ruimtes later groter zouden worden en Onder 15 fysiek zou worden overlopen, neemt de trainer/coach van Onder 15 voor lief. “Dat is niet erg. Daar leren we van. Wanneer de energie wegvloeit, zullen we nog beter moeten samenwerken.”

“Dan moeten we compact spelen en de ruimtes klein zien te houden”, vervolgt Looms. “Elkaar sturen en naar oplossingen zoeken. Maar ik heb ook goede dingen gezien, zoals het samenwerken in verdedigen. Tijdens het laatste blok stonden we continu onder druk. Toch was er de wil geen tegengoal meer te krijgen. We stonden achter, maar de jongens gooiden zich overal voor. Ook later zullen de spelers te maken krijgen met wedstrijden die over de streep moeten worden getrokken.”

Nicky Kuiper vond dat zijn ploeg het eerste gedeelte veel weerstand kreeg. “Onder 15 gaf veel energie en de spelers zetten goed druk’, zegt de trainer/coach van Onder 16. “Dat daagde ons uit een hoog niveau aan de bal te halen. Bij vlagen haalden we dat niveau ook, dan kwamen we er goed uit. We maakten zelfs een goal zoals we hebben getraind. Maar we hadden moeite met het maken van goede keuzes. We waren te onrustig, wilden te snel naar voren en maakten daardoor fouten.”

“De nadruk lag op balbezit”, vervolgt Kuiper. “We willen een hoog ritme aan de bal, om op de juiste momenten tussen de linies door te spelen. Daar moeten we geduld voor hebben. We kwamen er zaterdag af en toe mooi uit, maar zullen nóg rustiger en geduldiger moeten worden.”

Onder 18 en Onder 21

De spelers van Onder 21 hadden er zaterdag zin in, na maanden geen wedstrijd te hebben gespeeld. Maar ook voor Onder 18 was het een mooie uitdaging tegen oudere spelers te voetballen. “Ze keken er naar uit”, zegt Jeffrey de Visscher. De trainer/coach van Onder 18 zag een wedstrijd waarin zijn ploeg fysiek meekwam. “We hebben bepaalde spelprincipes getraind en aandacht besteed aan het kort op elkaar houden van de linies. We bewaarden de onderlinge afstanden goed. Maar dat kostte kracht, dat zag je terug.”