Er wordt steeds meer geëist van topsporters, dus ook van profvoetballers. Topsport is door de jaren heen een levensstijl geworden, waarbij er meer offers worden gevraagd dan vroeger. Waar leeftijdsgenoten naar feestjes gaan en hun voeding niet altijd even nauw hoeven te nemen, gaat dit voor jonge sporttalenten niet op. Maar geldt dat ook voor het volgen van een opleiding, studie of cursus? “Het komt neer op discipline en motivatie.”

Veel (potentiële) profvoetballers kiezen er bewust voor zich (voor een bepaalde tijd) niet op een opleiding of studie te focussen. Zo kunnen ze zich optimaal richten op hun profcarrière. Toch zijn er vele sterren die wel een opleiding hebben gevolgd. Zo studeerde Juan Mata (Manchester United) Journalistiek en leerde Romelu Lukaku (FC Inter) de talen Engels, Frans, Portugees, Spaans, Duits en Swahili tijdens een studie Toerisme. Maar ook bij FC Twente zijn er meerdere spelers die naast hun carrière een opleiding genieten. Ennio van der Gouw, Kik Pierie en Dario Dumic raden jeugdspelers dit dan ook aan. “Het is prettig bezig te blijven, ook een cursus van een halfjaar kan erg nuttig zijn.”

Ennio van der Gouw

Zijn profvoetbal en een studie of opleiding te combineren? Over die vraag hoeft Ennio van der Gouw niet lang na te denken. “Absoluut”, zegt de jonge doelman van FC Twente. In 2018 begon hij zijn Bachelor International Business Administration aan de Universiteit Twente. Inmiddels is hij derdejaars student. “Op de middelbare school kon ik vakken overslaan. Die mogelijkheid is er aan de universiteit niet, al is er daar qua planning weer veel meer mogelijk. Dat gaat in goed overleg. Maar ik zal alle vakken wel gewoon moeten afronden, en ook alle tentamens moeten halen. Ik heb iets voor ogen. Ik wil erg graag een Bachelor diploma halen, om vanuit daar verder te kunnen kijken.”

“Op de middelbare school kon ik vakken overslaan. Die mogelijkheid is er aan de universiteit niet, al is er daar qua planning weer veel meer mogelijk.”

Ennio van der Gouw

“Na het afronden van de middelbare school vonden mijn ouders me slim genoeg om door te studeren”, zegt Ennio. “Daar was ik het zelf ook absoluut mee eens. Als ik niets zou doen naast het voetbal, zou ik me zelfs vervelen. Natuurlijk kom ik wel eens thuis, en denk ik: ‘Moet ik daar echt weer aan werken?’ Dan heb ik twee trainingen achter de rug en is dat niet altijd even makkelijk. Maar wanneer ik me ertoe zet, moet het echt lukken. Het komt neer op discipline en motivatie. Je hoef geen volledige opleiding te volgen, een cursus van bijvoorbeeld een halfjaar kan ook erg nuttig zijn. Daarbij is het voor mij ook een sociale kwestie. Ik wil me naast voetballer ook als persoon ontwikkelen. Door te studeren heb ik buiten het voetbal om veel mensen leren kennen en zelfs vrienden gemaakt.”

“Neem geen tussenfase. Voor mij zou het dan erg moeilijk zijn geweest weer te beginnen. Ik ben in de flow gebleven.”

Advies van Ennio

Een tussenfase raadt Ennio af. “Ik ben, door direct door te gaan, in de flow gebleven. Het is moeilijk, en soms ook veel werk. Maar aan de universiteit tonen ze daar veel begrip voor. Ik heb een ’topsport status’, wat betekent dat ik onder andere verzoeken mag indienen om bepaalde cijfers langer te laten gelden. Maar wanneer ik zelf geen initiatief toon, wordt het een moeilijk verhaal. Als ik iets niet af krijg en dat een week later pas kenbaar maak, dan wordt er zeker geen rekening met me gehouden. Maar wanneer ik zelf initiatief toon, is er van alles mogelijk. Dan zijn de mensen om me heen bereid te helpen en met me mee te denken. Maar als puntje bij paaltje komt zal ik natuurlijk wel netjes alles moeten afmaken en inleveren.”

Kik Pierie

Ook Ajax-huurling Kik Pierie volgt, naast zijn carrière als profvoetballer, een opleiding. De verdediger verdiept zich sinds dit jaar in vastgoed en makelaardij. Dit doet hij door middel van een opleiding bij de NCOI. “De vastgoedmarkt interesseert me heel erg”, vertelt Kik Pierie. “Het lijkt me goed kennis te hebben van het investeren van geld. Toch vind ik het vooral belangrijk actief bezig te blijven. We trainen bijna iedere dag, dan wil ik er als profvoetballer alles uit zien te halen. Maar buiten de trainingen om heb ik veel tijd over. In die tijd wil ik er als mens, dus als persoon alles uit zien te halen. Na een training kom ik thuis, drink ik een kopje koffie en ga ik meestal van twee tot vijf bezig met mijn opdrachten. Daarna is er dan nog voldoende tijd over om te ontspannen.”

“Buiten de trainingen om heb ik veel tijd over. In die tijd wil ik er als mens, dus als persoon alles uit zien te halen.”

Kik Pierie

Een groot deel van zijn tijd Netflixen ziet Kik dan ook zeker niet zitten. “Als voetballer ben je soms ook wel een beetje een ‘verwend jongetje’. Voor de meeste mensen is een lange werkdag gewoon normaal, dat heb ik leren relativeren. Ik vind studeren naast het voetbal een hele nuttige en gezonde tijdsbesteding. Wanneer ik lekker bezig ben met de studie zit ik beter in mijn vel. Ik haal er voldoening uit, dat heeft een positief effect op trainingen en wedstrijden. Een gezonde geest betekent een gezond lichaam. Die geest moet je net als passen en trappen blijven trainen. Op welk niveau dat is, dat maakt dan niet uit. Het is zonde dat veel voetballers het niet doen, vooral omdat ze misschien denken dat het in combinatie met topsport niet kan. Maar als je iets wil, dan kan je het. Dan haal je er alles uit.”

“Wanneer ik lekker bezig ben met de studie zit ik beter in mijn vel. Ik haal er voldoening uit, dat heeft een positief effect op trainingen en wedstrijden.”

Kik Pierie

“Het maakt niet uit wat je doet, als je maar meerdere opties openhoudt”, vervolgt Kik. “Dat vraagt goed te plannen en ritme te houden. Maar waarom zou je het niet doen? Of het nou een opleiding, studie of cursus is. De opleiding die ik momenteel volg, is een zelfstudie. Omdat ik word verhuurd aan FC Twente zijn mijn vrienden en familie verder weg. Dat scheelt afleiding, haha. Maar het is lekker om naast het voetbal ook ‘wat anders’ aan mijn hoofd te hebben. Ik volg de opleiding sinds dit jaar. Maar voorheen, toen ik bij Heerenveen en Ajax speelde, heb ik ook altijd geprobeerd actief te blijven naast het voetbal. Eerder heb ik me al met Spaans beziggehouden. Ik vind het gewoon erg leuk om iets te leren.”

Dario Dumic

Zelfs studeren vanuit het buitenland is mogelijk, laat Dario Dumic zien. De centrumverdediger is sinds dit seizoen actief bij FC Twente. Dumic speelde de afgelopen seizoenen voor clubs in verschillende landen, maar houdt zich al ruim vier jaar bezig met een studie Rechten aan de University of Southern Denmark. Ook voor de uitbraak van het coronavirus kreeg hij zijn lessen en presentaties al online aangeboden. Voor examens ging hij terug naar Odense, maar ook die vinden inmiddels online plaats. “Dat maakt het misschien wel beter”, zegt Dario Dumic. “De stof kan moeilijk zijn. Omdat lessen en presentaties nu online zijn, kan ik de video pauzeren wanneer ik wil. Maar toch mis ik de interactie met medestudenten.”

“Omdat lessen en presentaties nu online zijn, kan ik de video pauzeren wanneer ik wil.”

Dario Dumic – volgt een studie rechten aan de Southern University of Denmark

Net als Ennio van der Gouw en Kik Pierie vindt Dario Dumic het prettig actief bezig te blijven. “Het is zeker goed wat anders aan mijn hoofd te hebben dan alleen voetbal. Studeren kost me iets meer dan twee uur per dag, dat is eigenlijk helemaal niet zo lang. Misschien klinkt het als veel tijd, maar ik probeer de dag altijd in stukjes te breken. Ik maak voor iedere dag, afhankelijk van trainingen en wedstrijden, een schema. De grootste uitdaging zit hem in het opbrengen van discipline. Als topsporters hebben we veel vrije tijd. Het is zonde om die tijd alleen te besteden aan social media, films kijken en gamen. Iedereen zou in die tijd een moment moeten kunnen vinden om iets te lezen, een presentatie te bekijken of iets anders nuttigs te doen.”

“Ik probeer de dag altijd in stukjes te breken. Ik maak voor iedere dag, afhankelijk van trainingen en wedstrijden, een schema.”

Dario Dumic

Voor Dario was zijn vriendin een inspiratie weer te gaan studeren. “Ze ging met me mee toen ik een transfer maakte. Toen ze besloot met een studie te beginnen, leek mij dat eigenlijk ook geen slecht idee. Ik heb daar uiteindelijk nooit spijt van gehad. Door te studeren heb ik ook andere doelen. Die maken me een beter mens. Ook wil ik een goed vooruitzicht hebben op de periode na mijn carrière. Een voetballoopbaan is eigenlijk maar van korte duur. Je kan niet voor altijd voetballer blijven, en ook zeker niet iedereen komt bij Real Madrid terecht. Ik kan het alleen maar aanraden. En als ik een tip mag geven, begin dan zo vroeg mogelijk. Het zal je voetbalcarrière niet schaden. Het helpt je zelfs. Het biedt positieve afleiding en geeft andere perspectieven. Als je het wil, dan kan je het.”