Zaterdag kwamen alle teams binnen de FC Twente/Heracles Academie weer in actie. Onder 12 werkte een training af, Onder 15 trof Onder 16 en Onder 18 en Onder 21 speelden gezamenlijk in een gemengde vorm. Ook Onder 13 en Onder 14 speelden een onderlinge wedstrijd. De ploegen van Daan Jalving en Olivier Amelink waren zelf verantwoordelijk voor het wedstrijdplan. “Een mooie manier om zelfstandigheid te ontwikkelen.”

Vrijdagavond ontvingen Luca Oude Luttikhuis en Rayan Taouil de opstelling van trainer/coach Daan Jalving. De spelers van Onder 13 kregen de mogelijkheid zelf de tactiek te bepalen in het druk zetten. “Ze kwamen met een ontzettend sterk plan.”

Samen druk zetten

“Het was leuk om te horen dat we zelf mochten beslissen hoe we druk zouden zetten”, zegt Luca Oude Luttikhuis. “De manier waarop we dat normaal gesproken doen is goed. Als we die goed uitvoeren, veroveren we veel ballen. Vooral op de helft van de tegenstander. Maar dit was eens wat anders, we mochten de momenten zelf kiezen. Rayan en ik hebben samen besloten dat we druk zouden zetten met onze spits, Tarik (Hamamioglu). Wanneer de back lager stond, konden Tarik en de buitenspelers samen druk geven. Het eerste van de drie blokjes ging dat eigenlijk nog niet zo goed. Op het middenveld, waar Rayan en ik zelf speelden, was het niet goed geregeld. De tegenstander mocht de bal te vaak door de as spelen.”

In het tweede blokje kwam Luca in actie als rechtsbuiten. “Jesper (Kerkdijk), Delano (Gelici) en Rayan speelden samen op het middenveld, zij spraken goed af wie welke man zou oppakken. De buitenspelers en spits veroverden ballen en we zorgden dat er niemand meer kon indribbelen. We pakten het vanaf het het tweede blokje goed op, ook omdat John (Vossebeld) en Jesper goede aanwijzingen gaven van achteruit. De verdedigers gaven dat goed aan.”

Compacter

“We speelden het tweede en derde blokje compacter”, zegt Rayan Taouil. “Het eerste gedeelte moesten we nog wennen aan de tactiek. Maar na het eerste blokje speelden we dichter bij elkaar. We zetten met meerdere mensen druk, in plaats van dat iemand dat in zijn eentje deed.” De speler van Onder 13 vond het mooi om de tactiek in het druk zetten met Luca te mogen bepalen. “Maar het is pas echt mooi wanneer het goed uitpakt”, zegt Rayan. “Dat deed het, we kregen ook veel kansen. Maar die maakten we helaas niet af. We misten drie grote kansen, de tegenstander maakte zelf drie kansen af. We liepen achter de feiten aan. Over de tactiek ben ik tevreden, we kwamen goed onder de druk uit.”

Natuurlijk had Rayan de wedstrijd graag willen winnen. Toch vindt hij het misschien wel belangrijker dat het plan van hem en Luca goed verliep. “Voetbal gaat om scoren. Als je niet scoort, win je niet. Maar als je de ballen niet verovert, heb je helemaal geen bal om te scoren. Zonder plan dat slaagt is het sowieso erg moeilijk te winnen.”

Sterk op de inhoud

“Ze hebben het helemaal zelf gedaan”, zegt Daan Jalving. “Ik heb alleen de opstelling met ze gedeeld. Het was de bedoeling vanuit de kwaliteiten in het team te kijken naar hoe de jongens de tegenstander op de beste manier onder druk zouden kunnen krijgen. Dat hebben ze goed gedaan, ze kwamen met een ontzettend sterk plan. Voor de wedstrijd heb ik Luca en Rayan nog gevraagd wat ze zouden gaan vertellen, en hoe. Daar hadden ze hele mooie idee├źn over. Voor de groep ging dat ook erg natuurlijk. Ze waren sterk op de inhoud en kritisch naar zichzelf. Ook tussendoor, toen ze met terechte argumenten kwamen voor het mindere spel in het eerste blok. Inhoudelijk klopte het als een bus. Maar we zullen de wedstrijden wel moeten winnen. Want op het bord winnen we altijd, zeggen we meestal.”

Zelfstandigheid en zelfwerkzaamheid

Ook Rens Blankenvoort en Jip Meilink ontvingen vrijdagavond de opstelling. Net als Luca en Rayan mochten de spelers van Onder 14 de tactiek voor het druk zetten zelf bepalen. “Het is een mooie manier om zelfstandigheid te ontwikkelen”, zegt Olivier Amelink, trainer/coach bij Onder 14. “We zijn altijd bezig de zelfwerkzaamheid van de spelers te verbeteren. Dat past goed in hoe we als Academie mensen willen ontwikkelen, in plaats van alleen voetballers. Afgelopen week hebben we de nadruk daar al op gelegd. We hebben dat ge├»ntensiveerd, waarmee het intensiteitsniveau automatisch omhoog is gegaan. De jongens voelen zich erg verantwoordelijk voor het uitvoeren van hun (eigen) plan. Omdat ze het zelf hebben bedacht, gaan ze er met maximale toewijding voor.”

Dat miste Olivier Amelink de afgelopen weken zo af en toe. “Ik vond de intensiteit de afgelopen activiteiten wat vlakker. Zaterdag was dat absoluut niet het geval. Eigenlijk ging dat afgelopen week, tijdens de trainingen, al steeds beter. Verdedigende handelingen worden met een bepaalde agressie uitgevoerd. Het doet me goed daar een stijgende lijn in te zien.”