Afgelopen weekend werden er binnen de FC Twente/Heracles Academie weer onderlinge wedstrijden gespeeld. Alle teams kwamen in actie. Op zowel Erve Asito als het Trainingscentrum in Hengelo vonden er verschillende duels plaats. “Een prachtige ervaring om in het stadion te mogen spelen, de jongens kwamen ’s ochtends al enthousiast binnen.”

In actie mogen komen in het stadion maakt een wedstrijd toch extra bijzonder. Afgelopen weekend mochten zowel Onder 12 en Onder 13 als Onder 14 en Onder 15 hun kunsten vertonen op Erve Asito in Almelo. “Veel van de spelers waren nog nooit in het stadion geweest.”

Onder 12 en Onder 13

Onder 12 en Onder 13 speelden zaterdag in alle vroegte een onderlinge wedstrijd. De talenten uit de jongste leeftijdscategorie verschenen al om acht uur ’s ochtends aan de aftrap op Erve Asito in Almelo. Hier speelden ze vier blokken Twin Games, om daarna nog met elf tegen elf op een groot veld te voetballen.

“De Twin Games waren van een behoorlijk niveau”, zegt Daan Jalving. De trainer/coach van Onder 13 was erg te spreken over het vertoonde spel. “Je ziet dat de jongens een fysieke ontwikkeling doormaken en zowel met als zonder bal langere afstanden kunnen overbruggen. Het tempo en de intensiteit lagen ontzettend hoog en er werden goede keuzes gemaakt. De beleving was top, het was genieten.”

Ook Thomas Tijhuis was te spreken over het spel. “Het ging hartstikke mooi, zowel het tempo als het niveau aan de bal lag gigantisch hoog.” Volgens de trainer/coach van Onder 12 is voetballen in kleine ruimtes goed voor de spelers hun ontwikkeling, omdat de ruimtes natuurlijker en logischer zijn. “Daarbij was het een prachtige ervaring om in het stadion te mogen spelen, de jongens kwamen ’s ochtends al enthousiast binnen.”

Onder 14 en Onder 15

Ook Onder 14 en Onder 15 kwamen in actie in het stadion. De ploegen van Olivier Amelink en Mark Looms speelden drie keer vijfentwintig minuten. “Zowel kijkend naar het niveau van intensiteit als het niveau van kwaliteit was het een nuttige zaterdag”, zegt Olivier Amelink. “Tijdens het eerste en derde blokje was de intensiteit top, het tweede blokje was dat niet het geval.”

Volgens de trainer/coach van Onder 14 lag dat aan de agressiviteit bij de bal. “Daar hebben we het tussen het tweede en derde blokje over gehad, de jongens hebben dat goed opgepakt. Om aandeel te hebben in een wedstrijd zal je altijd vanuit een bepaalde intensiteit moeten verdedigen. De spelers mogen het de volgende keer niet van elkaar accepteren wanneer dat niet gebeurt.”

Mark Looms zag de beelden van de wedstrijd zondagochtend terug. “Het is mooi om te zien dat alle jongens echt volle bak gaan om beter te worden”, zegt de trainer/coach van Onder 15. “We eisen dat ook van ze, maar zij komen dat zelf na. Ik heb twee blokjes gezien in een erg hoge intensiteit. Het laatste blokje was het volhouden van, maar dat is dan logisch. Ik ben erg tevreden.”

Onder 16 en Onder 18

Onder 16 en Onder 18 speelden zaterdagochtend een onderlinge wedstrijd op het Trainingscentrum in Hengelo. De ploegen van Nicky Kuiper en Jeffrey de Visscher oefenden twee keer vijfenveertig minuten. Althans, dat was het streven. Een heftige onweersbui zorgde ervoor dat de wedstrijd iets eerder moest worden beëindigd.

Nicky Kuiper zag een gelijkwaardig duel. “Het begon goed”, zegt de trainer/coach van Onder 16. “De intensiteit en het niveau lagen hoog. Wat we momenteel trainen, het spel in balbezit, ging de eerste helft goed. We willen een overtal creëren op het middenveld. Ik heb goede momenten gezien. De tweede helft vloeide dat wat weg, door een stukje vermoeidheid en concentratieverlies. Maar met de beleving was niets mis.”

“We hebben de weerstand voor alle spelers goed weten in te vullen”, zegt Jeffrey de Visscher. De trainer/coach van Onder 18 was met name tevreden over de intensiteit. “Die lag het eerste gedeelte behoorlijk hoog.” De afgelopen weken zijn er meerdere spelers vervroegd doorgeschoven naar Onder 21. “We hebben goed gekeken op welke posities er spelers nodig zijn en wie de juiste weerstand kunnen leveren”, aldus Jeffrey de Visscher.

Onder 21

Onder 21 sloot de voetbalzaterdag af met een onderlinge wedstrijd van negentig minuten op het Trainingscentrum in Hengelo. Trainer/coach Job ten Thije was tevreden over de eerste zestig minuten. “We zijn momenteel bezig met principes als zoneverdedigen en en het direct omschakelen. Over het eerste was ik in zijn algemeen tevreden. Het omschakelen kan daarentegen nog beter.”

De spelers die van Onder 18 werden doorgeschoven naar Onder 21 deden het volgens Job ten Thije goed. “Het is wennen aan de intensiteit. Het tempo en de handelingssnelheid liggen hoger. Dat maakt dat de wedstrijd moeilijker is vol te houden. Maar dat is een zeer logische en herkenbare stap.” Daarbij ziet de oefenmeester een stijgende lijn, sinds Onder 21 onderlinge wedstrijden mag spelen. “Er mist soms nog wat explosiviteit. Maar dat komt langzaam terug. Dat is een kwestie van trainen en tijd.”