Zaterdag werden er binnen de FC Twente/Heracles Academie weer onderlinge wedstrijden gespeeld. Onder 12 en Onder 13 mochten het voetbalweekend aftrappen. De ploegen van Thomas Tijhuis en Daan Jalving speelden gezamenlijk op een groot veld, met elf tegen elf. “De jongens maken kennis met grotere ruimtes.” 

“We kijken iedere week op welke ondergrond, in welke ruimtes en met welke aantallen we willen voetballen”, zegt Daan Jalving, trainer/coach bij Onder 13. “Gezien de grote aantallen hebben we zaterdag met elf tegen elf gespeeld, op een groot veld. Het was een ontzettend mooie ochtend.” 

Speeltijd

Onder 12 en Onder 13 stonden zaterdag met maar liefst vijfentwintig spelers op het veld. “Iedereen kwam aan minimaal vijftig minuten speeltijd toe”, zegt Daan Jalving. In totaal werden er drie blokken van vijfentwintig minuten gespeeld. “De intensiteit lag hoog en het spel aan de bal was goed.” 

Slordig aan de bal 

“We begonnen goed aan de wedstrijd”, zegt Owen Pot. De verdediger van Onder 13 was te spreken over de mate van balbezit, maar zag ook punten voor verbetering. “Het eerste blokje waren we wat slordig aan de bal, we wilden soms te snel naar voren. Daardoor leden we te makkelijk balverlies.” 

Steeds rustiger aan de bal 

In het tweede blokje kwam de ploeg van Owen, team wit, op een 1-0 voorsprong. “Toen ging het voetballend beter, we werden steeds rustiger aan de bal. Vijf minuten voor het einde van het tweede blokje scoorde de tegenstander uit een corner. Maar het derde blokje hielden we die rust aan de bal.” 

Diepte 

“We bleven de diepte zoeken en scoorden daar zelfs vier keer uit”, zegt Owen. “Op een groot veld moet je meer lopen, we raakten het laatste blokje wat vermoeid. Maar met Onder 13 spelen we vaker met elf tegen elf, dus op een groot veld. We zijn wel wat gewend.” 

Wisselende omstandigheden 

“In deze leeftijdsfase is het goed in wisselende omstandigheden te spelen”, zegt Daan Jalving. “Daarom variëren we wekelijks we in ondergronden, aantallen en ruimtes. Het voordeel van acht tegen acht is dat spelers meer aan de bal komen. Op een groot veld wordt weer gevraagd andere keuzes te maken. De jongens vulden dat goed in, het was een leerzame ochtend.”

Foto’s: Justin Sangers