Op zaterdag 8 mei werden de laatste wedstrijden gespeeld voor het onderlinge klassement binnen de FC Twente/Heracles Academie. Onder 14 speler Kaan Talay eindigde met 73 punten op de eerste plaats. “Ik geloofde erin dat het nog zou lukken.” 

Het was nog even spannend, op zaterdag 8 mei. “Ik had een punt minder dan George (Askaro)”, zegt Kaan. “Maar hij speelt in een hoger team (Onder 18), de uitslagen zijn daar minder groot. Maar als ik zelf goed zou voetballen en mijn kop niet zou laten hangen, dan geloofde ik er sowieso in dat het nog zou lukken.” 

Klassement 

Achttien weken lang werd er binnen de FC Twente/Heracles Academie voor het klassement gespeeld. Voor een gewonnen wedstrijd kon iedere speler van Onder 12 tot en met Onder 18 drie punten verdienen, en bij winst werd het verschil in doelpunten daarbovenop gerekend. Maar er konden ook punten in mindering worden gebracht. “Spelers zijn dan altijd gemotiveerd meer te scoren, maar ook zo min mogelijk tegendoelpunten te krijgen”, vertelt Olivier Amelink, voetbalcoördinator Onder 12 tot en met Onder 14. “Het is een middel om het intensiteitsniveau in de wedstrijden aan te wakkeren.”

Kernwaarden

Daarbij werd er in de opzet van het klassement nadruk gelegd op de kernwaarden binnen de Academie, die zich in grote mate richten op gedrag. Spelers konden individueel extra punten verdienen aan de hand van een thema dat aan een van die kernwaarden was verbonden. “Trainers mochten zelf kiezen waarvoor ze een punt gaven”, zegt Olivier Amelink. “Maar de uitleg daarbij was essentieel, voor bewustwording. We kunnen kernwaarden noemen, maar wat betekenen die nou eigenlijk? Door uit te leggen waarom we punten uitdeelden, hebben we de spelers er kennis mee laten maken in de praktijk.” 

Compliment 

“We zijn als jeugdopleiding behoorlijk creatief geweest”, zegt Jeffrey de Visscher, voetbalcoördinator Onder 15 tot en met Onder 18. “We hebben in een moeilijke periode veel bereikt, dat is een compliment waard voor de gehele Academie. Iedereen heeft een jaar keihard gewerkt in moeilijke omstandigheden. Dat ook iedereen net zoveel energie wil geven als we van onze spelers vragen, zien we overal in terug. Een mooi voorbeeld is dat trainers ook ‘maximaal’ gaan. Denken in mogelijkheden, scherp en gemotiveerd blijven en de spelers dat ook houden. Het lijkt makkelijk. Maar het is bijzonder lastig als je geen wedstrijden mag spelen tegen andere clubs.”

Gemotiveerd 

Ook voor Kaan Talay was het een bijzonder seizoen. “Het is goed hoe er een oplossing is bedacht waardoor ik me heb kunnen blijven ontwikkelen”, zegt Kaan. “Wanneer je competitie speelt beleef je sensatie, dan voel je de adrenaline. Nu moesten we dat gevoel zelf zien op te bouwen, altijd alles van onszelf blijven vragen. Maar we zijn voor honderd procent blijven gaan. Je moet altijd beter willen worden, tegen wie je ook speelt. Als je echt iets wil bereiken moet je hard werken en ook in zo’n situatie gemotiveerd blijven.”

Feedback 

Voor het eindigen op de eerste plaats kreeg Kaan een bijzondere prijs. Samen met Wout Brama bekeek hij tien zelfgekozen wedstrijdbeelden. De speler van FC Twente voorzag Kaan daarbij van waardevolle feedback. “Ik heb Wout Brama tips gevraagd over mijn spelgedrag”, zegt Kaan. “Hij is erg ervaren en begreep me bij het kijken van de beelden direct. Hij heeft me goede adviezen gegeven. Ik moet bijvoorbeeld sneller doorsluiten en meer over mijn schouder kijken. Ook mijn houding is belangrijk. Blijf bij je team, leg de focus op de wedstrijd en blijf jezelf.” 

Technisch 

Wout Brama: “Ik heb gezien dat Kaan een technisch vaardige nummer tien is, die vooruit durft te spelen en een goede steekpass kan geven waarmee hij jongens gemakkelijk voor de goal zet. Ik zag een zeer vaardige, talentvolle speler.” 

“Hopelijk zie ik hem over een paar jaar in de Veste”, lacht Brama. “Maar dan ben ik er al niet meer bij.” 

“Kaan is een echte winnaar en heeft een sterke eigen kijk op hoe het spel gespeeld moet worden”, zegt Olivier Amelink. Volgens Kaan zijn trainer/coach zijn creativiteit, balbehandelingen en inzicht specifieke kwaliteiten die hij bezit.”

Top 5 

2. George Askaro (Onder 18) – 64 punten 

“George is een snelle, balvaardige vleugelaanvaller die creatief is in kleine ruimtes”, zegt Jeffrey de Visscher. “Hij kan verdedigers zowel binnendoor als buitenom passeren.” George zijn trainer/coach zag een hoog rendement in doelpunten en assists.

3. Kick Landkroon (Onder 18) – 60 punten

“Kick is als spits binnengekomen maar heeft zich doorontwikkeld als centrale verdediger”, zegt Jeffrey de Visscher. “Met zijn lengte is hij in de lucht erg moeilijk te verslaan en kan hij voor gevaar zorgen bij standaardsituaties.” Kick zijn trainer/coach roemt zijn goede pass, waarmee hij bepalend kan zijn in balbezit.

4. Jon Vossebeld (Onder 14) – 57 punten 

“Jon is een slimme, taakgerichte centrumverdediger die beschikt over een enorme dosis doorzettingsvermogen”, zegt Olivier Amelink. Jon zijn trainer/coach noemt hem ‘sterk in het passeren van spelers in de opbouw’ en ziet dat hij een goede inspeelpass naar voren bezit.

5. Joris Eppink (Onder 16) – 56 punten

“Joris is een gedreven jongen die altijd hard werkt en een hekel heeft aan verliezen”, zegt Nicky Kuiper. “Dat kan hij ook overbrengen op zijn medespelers.” Het verbaast de trainer/coach van Onder 16 daarom ook niet dat Joris vaak in het winnende team zat.