Zaterdag werden er weer onderlinge wedstrijden gespeeld binnen de FC Twente/Heracles Academie. Op het trainingscentrum kwam Onder 21 in actie, speelden Onder 16 en Onder 18 een gezamenlijke wedstrijd en troffen ook Onder 14 en Onder 15 elkaar in een onderling duel. Onder 12 en Onder 13 mochten de wedstrijddag aftrappen. “De jongens helpen elkaar, ook buiten het veld.

Voor Onder 12 en Onder 13 was de wedstrijd van afgelopen zaterdag toch een beetje anders dan de voorgaande onderlinge duels. De spelers van trainer/coaches Thomas Tijhuis en Daan Jalving stonden op andere posities dan ze gewend zijn. “Dat vulden de jongens goed in.”

Foto: Justin Sangers

Rouleren

“De nadruk lag zaterdag op het rouleren in posities”, vertelt Thomas Tijhuis, trainer/coach bij Onder 12. “De jongens speelden zelfs niet zomaar op een andere plek, maar de tegenovergestelde positie van die ze gewend zijn. Dat vulden ze goed in. De spelers gingen er zelf mee aan de slag, benoemden goede actiepunten en gaven elkaar mooie tips. De jongens helpen elkaar, ook buiten het veld. Door te coachen, elkaar complimenten te geven en te overleggen.” Volgens Tijhuis is het goed om op jonge leeftijd nog te rouleren. “Hoe ouder je wordt, hoe meer je je als speler gaat specialiseren.”

Koppels

“We hebben tweetallen gemaakt van spelers die op elkaars positie speelden”, vertelt Daan Jalving, trainer/coach bij Onder 13. “Die koppels kregen de opdracht twee tips met elkaar uit te wisselen over het spelen op die plekken. Daarbij moest iedere speler tijdens de wedstrijd actief bezig zijn met een van zijn persoonlijke actiepunten. Dat kan, ter voorbeeld, het verbeteren zijn van het linkerbeen, maar ook het positie kiezen en vrijlopen. Die actiepunten veranderen niet. Maar op een andere positie worden de tijd en ruimte anders. De jongens werkten daarin goed samen.”

Foto: Justin Sangers

Maximaal

Ook stond er zaterdag wederom een kernwaarde centraal: ‘Maximaal’. Daarin was er werk aan de winkel voor de geblesseerde spelers. Kees Kamans (Onder 13), Thijmen Meijaard (Onder 12) en Nout Eertman mochten van beide teams drie spelers aanwijzen die daarin uitblonken. “Dat was een leuke opdracht, zo ben je lekker bezig”, zegt Kees Kamans. Na een revalidatie van zeven maanden beleefde hij een korte tijd geleden een terugval. “Dat is tijdens de training gebeurd”, vertelt Kees. “Mijn revalidatie had normaal langer geduurd, dus is een terugval best logisch. Maar jeetje, ik ben het wel echt zat hoor. Als je alleen traint, voel je je niet altijd onderdeel van het team.”

Zaterdag was er voor Kees dus een bijzondere rol weggelegd. “Iets voor je team kunnen doen is altijd mooi. Het was leuk punten te mogen uitdelen aan uitblinkers, omdat zij echt keihard hun best deden. We zagen ze ook echt stralen, ze weten op zo’n moment dat ze het goed hebben gedaan.”

Uitblinkers

Kees: “We moesten zaterdag anders kijken, omdat iedereen op een andere positie speelde. Maar zes jongens waren wel echt de uitblinkers. Sil (Blokhuis) was bijvoorbeeld erg sterk aan de bal. Hij speelde op de nummer 10 positie en deed echt alles om continue de bal te vragen en ook echt te krijgen. Maar ook in de omschakeling ging hij altijd direct mee. Sil speelt normaal gesproken op de positie van linksbuiten of linksachter, dan sprint hij iedereen eruit. Maar zaterdag kwam hij in andere situaties en dat pakte hij goed op. Dat vonden we mooi om te zien.

Koen (Oosterhof) blokte ieder schot. Hij is een rechtsbuiten maar speelde zaterdag op het middenveld. Maar we vonden het vooral mooi om te zien dat hij altijd wat goeds deed met de bal, daarom hebben we hem de extra punten gegeven. Behalve fysiek sterk was hij ook erg sterk in het omschakelen.

Maar Ferry (Oude Lashof) vond ik wel echt de beste hoor, als ik eerlijk mag zijn. Ferry is een harde werker, daar houd ik van. Zijn mentaliteit is goed, hij gaat altijd door. Bij balverlies zat hij er zaterdag direct weer bovenop. Daar kwam zelfs nog een goal uit, waarbij Ferry zelf de assist gaf. Zijn wil is fantastisch.”

Foto: Justin Sangers

Opdracht

“Met zo’n opdracht kijk je toch anders naar het spel”, vertelt Thijmen Meijaard. De speler van Onder 12 heeft momenteel een hamstringblessure. “Gelukkig mag ik dinsdag weer meedoen.” Voor Thijmen en de andere beoordelaars was het ook duidelijk wie er uitblonken aan de kant van Onder 12. Keyano (Kuiper) speelde zaterdag op het middenveld in plaats van linksachter. “Verdedigend was hij erg goed”, zegt Thijmen. “Hij zette lijnen dicht en was telkens bij zijn man. Die gaf hij geen ruimte, hij zat er altijd direct bovenop. Op ‘6’ moet je meer lopen, dat deed Keyano goed.”

Pim (van der Meer) was zaterdag geen centrale verdediger, maar spits. “Hij zette telkens druk en wilde in de omschakeling altijd direct de bal weer afpakken”, vertelt Thijmen. “Hij bleef altijd positief, coachte goed en maakte zelfs nog een stuk of drie goals.”

En ook de doelman kan maximaal gaan, bewees Siebe (van Langen). Ook hij kreeg zaterdag extra punten. Thijmen: “Het ging om maximaal geven. Dat kan iedereen, altijd. Siebe ging er één op één vol in. Hij coachte spelers van achteruit en bleef positief, ook als het even niet zo goed ging.”

Foto Justin Sangers

Beter

“Het was leuk punten te mogen uitdelen”, besluit Thijmen. “Je ziet dat spelers dan scherp zijn. Het gaat er dan toch wat feller aan toe. Als je punten kan verdienen, dan blijf je daar aan denken. Daar worden we allemaal beter van.” Ook Kees genoot ervan. Maar hij staat toch graag weer snel zelf op het veld. “Ik hoop dat ik aankomend seizoen veel minuten kan maken, tijdens zowel trainingen als wedstrijden. Niet geblesseerd zijn, fit worden en fit blijven.”