De FC Twente/Heracles Academie start komend seizoen met het leerplan topsport. In samenwerking met onder meer de Topsport Company en Voedingconditie worden trainingen, lessen, individuele mindset-trajecten en begeleiding in voeding aangeboden. “Voor succes in topsport en in de maatschappij is meer nodig dan alleen de voetbalinhoud.” 

Het leerplan topsport zal worden aangeboden door middel van trainingen, lessen en individuele begeleiding. Op deze manier wil de FC Twente/Heracles Academie invloed uitoefenen op het doormaken van een betere ontwikkeling en het behalen van prestaties, alsmede het opbouwen en in stand houden van een goede fysieke en mentale gezondheid.

Mindset 

Onderdeel van het leerplan topsport is het leerplan mindset. In samenwerking met sportpsycholoog Paul van Zwam (Topsport Company) is er per leeftijdscategorie een aantal trainingen ontwikkeld. Daarin zal sportpsycholoog Maryline Lapaire (in samenwerking met Topsport Company) de lessen samen met Iddo Roscher, Hoofd Ontwikkeling & Prestatie, voor haar rekening nemen. Daarbij zal Maryline Lapaire ook individuele mindset-trajecten gaan verzorgen binnen de Academie. 

Snelkookpan

De in Enschede geboren Maryline Lapaire studeerde Psychologie en behaalde een Master in Sport- en prestatiepsychologie. In 2018 liep ze stage bij de toenmalige FC Twente Voetbalacademie. “Ik heb zelf op een hoog niveau gedanst”, vertelt Maryline Lapaire. “Dat is mijn eigen ervaring met topsport. Net als de spelers binnen de Academie volgde ik mijn trainingen (balletlessen) naast dat ik naar school ging. Maar ik merkte dat het niet mijn wereld was. Dat was mijn eerste aanraking met hoeveel invloed je mindset heeft.

Ik vind het schitterend waar de FC Twente/Heracles Academie momenteel mee bezig is. Veel jongens willen niets anders dan profvoetballer worden. Maar je hebt niet verloren als je het niet haalt. De Academie moet als ondersteuning bieden voor je gehele ontwikkeling als mens. Voetbal is een snelkookpan van emoties en ervaringen. Ik wil de jongens helpen daar zo goed mogelijk mee om te gaan.”

Lifestyle

Een ander belangrijk onderdeel van het leerplan topsport is lifestyle. Hierin neemt het leerplan voeding, ontwikkeld door Titia van der Stelt en Guus Derickx (Sportdiëtistenpraktijk Voedingconditie), een voorname plaats in. Daarbij zijn Van der Stelt en Derickx ook in staat individuele begeleiding in voeding te gaan bieden binnen de FC Twente/Heracles Academie. Zo is Titia van der Stelt al actief bij de eerste selectie van FC Twente.

Workshops voor spelers en ouders

In het leerplan topsport zal Guus Derickx zich gaan richten op het leerplan voeding, dat per team het gehele seizoen zal doorlopen. Het onderdeel bestaat uit een aantal workshops. “Deze zijn behalve voor de spelers ook voor hun ouders bestemd”, vertelt Guus Derickx. “In die workshops behandelen we onder andere welke voeding geschikt is voor op trainingskamp, maar ook welke voeding geschikt is voor en na de wedstrijd en wat het nut is van supplementen. Hierbij zullen alle facetten van voeding aan bod komen.”

Top voetbalopleiding 

“We zijn blij met deze samenwerkingen”, zegt Iddo Roscher, Hoofd Ontwikkeling & Prestatie. “Voor succes in topsport en in de maatschappij is meer nodig dan alleen de voetbalinhoud. We zetten hiermee weer een grote stap in de ontwikkeling van een moderne top voetbalopleiding.”