Voor verschillende teams binnen de FC Twente/Heracles Academie begon vorige week de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Onder 14, Onder 15, Onder 16 en Onder 18 keerden terug op het trainingsveld. “De energie spatte er vanaf.” 

Waar Onder 21 al op 5 juli aan de voorbereiding begon, was het vorige week maandag de beurt aan de vier leeftijdscategorieën die daarop volgen. De ploegen van Jord Roos, Olivier Amelink, Wouter Stronks en Sjoerd Overgoor begonnen vol goede energie aan het seizoen 2021/2022. “Je kon merken dat de jongens er zin in hadden.”

Foto: Ron de Vette

Onder 18

In navolging van Onder 21 begon Onder 18 vorige week maandag aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Trainer/coach Jord Roos leidde voor het eerst een training sinds hij overkwam van de N.E.C Voetbalacademie. “Ik heb het tot nu toe heel erg naar mijn zin”, vertelt Jord Roos. “Er heerst een open cultuur, dat voelt erg prettig. Trainers en collega’s staan open om van elkaars inzichten te leren.” Naast Jord Roos staat ook Berthil ter Avest komend seizoen voor de groep bij Onder 18. “Berthil vult mij ongelooflijk aan, voornamelijk in inzichten. Hij heeft levenservaring, maar met zijn ervaring als profvoetballer is hij vooral voetbalinhoudelijk erg scherp. Er ontgaan hem erg weinig dingen die op het veld gebeuren.”

In de kersverse Onder 18 zag Roos een ploeg die er zin in had om aan het nieuwe seizoen te beginnen. Het was voor iedereen nieuw. De jongens kennen elkaar al langer, maar er kwamen toch twee verschillende lichtingen bij elkaar “De bereidheid tot het geven van energie was goed”, vertelt de trainer/coach. “De ruimte voor ontwikkeling zit in het samenwerken en in de conditionele opbouw.”

Onder 16

Ook Onder 16 keerde vorige week maandag terug op het trainingsveld. De ploeg van Olivier Amelink stond te popelen om weer te beginnen. “De energie spatte er vanaf”, vertelt de trainer/coach. “Iedereen wilde zich van zijn beste kant laten zien. Het is een leuke groep om mee te werken. Over de fitheid was Amelink na de eerste trainingen al wel te spreken. “Daarmee zit het, op enkele kleine ongemakken na, goed.”

Olivier Amelink stond vorige week niet altijd alleen voor de groep. De trainer/coach van Onder 16 kreeg enkele trainingen bijval van Frank de Jong, die de trainersstaf van de FC Twente/Heracles Academie sinds dit seizoen is komen versterken als co-trainer. “Ik voel me goed bij de Academie en bij Olivier op het veld”, vertelt Frank de Jong. “Ik kan mezelf zijn, dat vind ik belangrijk.” De Jong stond ook al enkele trainingen voor de groep bij Onder 15, naast Wouter Stronks. “De trainer/coach en ik hebben dan dezelfde taken. We kunnen ons, door samen te werken, op onze eigen doelstellingen focussen. Wanneer je met meerdere trainers naar een training kijkt, zie je andere dingen.” De intentie is dat Frank de Jong ook nog voor de groep zal komen te staan bij Onder 14.

Onder 15

Onder 15 staat komend seizoen onder leiding van Wouter Stronks, die overkwam van De Graafschap. “Het bevalt erg goed”, vertelt Wouter Stronks. De trainer/coach is positief gestemd over de eerste trainingen. “De groep bestaat uit enthousiaste spelers, die echt weer zin hadden om lekker te trainen. De instelling was goed, er werd fanatiek getraind en de spelers stonden open voor feedback. Dat gaf een goede eerste indruk.” Ook de samenwerking met de trainersstaf en overige collega’s beviel Wouter Stronks zijn eerste dagen erg goed. “Ik ben erg goed ingewerkt. Collega’s staan open je te helpen en je vragen te beantwoorden. Ik ben in een rustige omgeving gekomen, die veel energie uitstraalt.”

Foto: Ron de Vette

Onder 14

Ook Sjoerd Overgoor kreeg een goede indruk tijdens zijn eerste week bij de Academie. De trainer/coach stond vorige week voor de eerste keer voor de groep bij Onder 14. “Ik kreeg er erg veel energie van”, vertelt Sjoerd Overgoor. “Mijn vrouw kon het thuis zelfs aan me merken. Ik heb het erg naar mijn zin.” Net als Wouter Stronks ervaart Sjoerd Overgoor een prettige omgeving om in te werken. “Het voelt als een echt team. Ik heb al goede hulp gekregen van ervaren trainers. Iedereen doet zijn best me op mijn plek te laten voelen.” Daarbij stemde ook de selectie Overgoor erg tevreden. “Ik had al geluiden gehoord dat dit een erg fijne ploeg is. De spelers zijn ook erg leergierig en gedreven. Ik moet ze eerder afremmen dan enthousiasmeren.”

Onder 13 is vandaag (maandag 9 augustus) begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Onder 12 zal het seizoen beginnen op maandag 16 augustus.