Zaterdag beginnen verschillende teams binnen de FC Twente/Heracles Academie aan de competitie. Onder 12 tot en met Onder 16 komen in actie. Onder 13 en Onder 16 spelen een thuiswedstrijd op het Trainingscentrum in Hengelo. Onder 12, Onder 14 en Onder 15 trappen het seizoen af met een uitwedstrijd.

Onder 21 en komt niet in actie in verband met het interlandprogramma. De ploeg begon het seizoen vorige week met een 1-2 nederlaag tegen de leeftijdsgenoten van Almere City FC. De mannen van Mark Looms en Nicky Kuiper stonden al na drie minuten met een man minder op het veld, na een rode kaart voor Carlos Tomas da Silva. Onder 18 won het bekerduel tegen SC Cambuur Leeuwarden afgelopen weekend met 6-0. De ploeg van Jord Roos en berthil ter Avest speelt dit weekend een oefenwedstrijd tegen Rot Weiss Essen.

Onder 18 treft de leeftijdsgenoten van Rot Weiss Essen om 12.30 uur op het Trainingscentrum in Hengelo.

Onder 16

De ploeg van Olivier Amelink wist vorige week wel te winnen van de leeftijdsgenoten uit Almere. De bekerwedstrijd In Flevoland werd met 2-5 gewonnen. De trainer/coach zag een nuttige wedstrijd. “Naast dat we de volgende ronde hebben bereikt, was de grootste winst die we boekten de kwaliteit in het verdedigen”, vertelt Olivier Amelink. “We zijn daar momenteel veel mee bezig. Het is mooi daar stappen in te zien.” Ook in aanloop naar het eerste competitieduel, thuis tegen VVV-Venlo, werd afgelopen week veel aandacht besteed aan het verdedigen. “We zetten een steeds grotere stap richting het aanvallen”, zegt Amelink. “Maar de nadruk ligt nog steeds op het verdedigen, en daarin de samenwerking als team. We willen de tegenstander naar bepaalde ruimtes duwen om de bal op specifieke plekken te veroveren. Tegen Almere City hebben we daar ten opzichte van het oefenduel tegen PEC Zwolle al stappen in gezet. We hadden het beter voor elkaar. Dat willen we tegen VVV-Venlo een goed vervolg geven.”

Onder 16 treft de leeftijdsgenoten van VVV-Venlo om 12.30 uur op het Trainingscentrum in Hengelo.

Onder 15

De mannen van Wouter Stronks treffen de leeftijdsgenoten van FC Volendam. Vorige week werd het bekerduel tegen sc Heerenveen met 3-1 gewonnen. Een volgens de trainer/coach terechte uitslag. “We speelden in de beginfase erg goed”, vertelt Wouter Stronks. “We waren dynamisch in de opbouw, waardoor Heerenveen er geen druk op wist te krijgen. Ze wisten zich geen raad met onze snel bewegende spelers. Na de rust sloeg de vermoeidheid toe, maar we zijn niet in de problemen gekomen. Al met al hebben we bijna niets weggegeven, een redelijk aantal kansen gecreëerd en de tweede helft goed uitgespeeld. We verdedigden als team, zetten goed druk en waren samen actief in het aanvallen.” Stronks benaderde het bekerduel als een laatste wedstrijd in de voorbereiding. De oefenmeester zag de groep groeien in houding en gedrag. “We doen het samen en gaan maximaal. Samen maximaal druk zetten en samen maximaal verdedigen. Aan de gigantisch hoge intensiteit moesten de jongens wennen, maar daar hebben we met zijn allen echt stappen in gezet.”

Onder 15 treft de leeftijdsgenoten van FC Volendam om 12.00 uur in het Kras Stadion in Volendam.

Onder 14

Het team onder de hoede van Sjoerd Overgoor gaat dit weekend op bezoek bij De Graafschap. De trainer/coach zag zijn ploeg het bekerduel tegen FC Emmen vorige week met 1-4 winnen. “Ik heb de jongens afgelopen week verteld dat ik erg tevreden was over die wedstrijd”, vertelt Sjoerd Overgoor. “Wel heb ik daarbij meegegeven dat De Graafschap weer van een niveautje hoger is. Maar de focus ligt uiteindelijk op het ontwikkelen van onszelf. We zijn bezig met de teamontwikkeling en daarbij de ontwikkeling van ieder individu. De wedstrijden zijn een goed middel om te zien waar we staan. Het duel tegen De Graafschap zal een mooie graadmeter zijn.” De oefenmeester is tevreden over de voorbereiding. “Het is een leergierige, volgzame groep. Maar dat de competitie voor de deur staat, kan Overgoor merken aan het enthousiasme en de gedrevenheid van de groep. “Gedreven waren ze altijd al. Maar er zijn de afgelopen tijd natuurlijk weinig tot geen competitiewedstrijden gespeeld. We voelden afgelopen week toch dat de competitie er nu echt aan komt.”

Onder 14 treft de leeftijdsgenoten van De Graafschap om 15.00 uur op Sportpark De Bezelhorst in Doetinchem.

Onder 13

De ploeg van Daan Jalving verloor het bekerduel tegen de leeftijdsgenoten van FC Utrecht vorige week met 6-0. Een echte domper hield de groep er niet aan over. “We maken het proces daarin leidend”, vertelt Daan Jalving. “We gaan altijd verder waar we gebleven zijn, namelijk de spelers ontwikkelen. De uitslag doet er niet toe, al is die op het moment zelf wel vervelend voor de jongens.” Het grote verschil met de Utrechters zat volgens de trainer/coach in het fysieke aspect. “FC Utrecht speelde met sterke spelers voorop. Toch kenden we een goede eerste fase, waarin we veel aan de bal waren. Later werden we onrustiger aan de bal en hadden we moeite vooruit te spelen in de vrije ruimtes.” Op dat laatste aspect werd in aanloop naar de wedstrijd tegen sc Heerenveen dan ook de nadruk gelegd. “We zijn bezig geweest in het vooruitkomen naar de ruimte. Daarbij lag het accent op het vrijlopen, ruimte maken voor elkaar en het maken van de goede keuzes.” Aan beleving is er bij Onder 13 ondertussen geen gebrek. “Die is altijd top, wat voor wedstrijd we ook spelen. De jongens geven iedere dag vol gas.”

Onder 13 treft de leeftijdsgenoten van sc Heerenveen om 10.30 uur op het Trainingscentrum in Hengelo.

Onder 12

De nieuwkomers binnen de Academie speelden de afgelopen weken oefenwedstrijden. Vorige week werd er verloren van PEC Zwolle en Quick ’20 uit Oldenzaal. Laatstgenoemde daagde Onder 12 op fysiek vlak, maar ook op andere aspecten, flink uit volgens Thomas Tijhuis. “We hebben een toernooi en drie wedstrijden gespeeld”, vertelt de trainer/coach. “De jongens konden de intensiteit, waarin we moeten spelen, in het begin niet altijd volhouden. Maar inmiddels lukt het ze al drie blokjes vol gas te geven en niet op te geven. De spelers komen van amateurclubs en onze tegenstanders spelen vaak al enkele jaren samen. Dan is het moeilijk en ga je ook wedstrijden verliezen. Dat hoort erbij, maar de vraag is hoe je er vervolgens mee omgaat. Laat je het koppie hangen? Of geef je vol gas? Dat laatste is me deze voorbereiding goed bevallen. Deze jongens zijn mentaal erg weerbaar.” In aanloop naar de eerste competitiewedstrijd tegen SC Cambuur Leeuwarden lag de nadruk op het technisch verdedigen, dus het afpakken van de bal. “Het één tegen één duelleren kwam daarbij veel terug.”

Onder 12 treft de leeftijdsgenoten van SC Cambuur Leeuwarden om 10.30 uur op Sportpark DTD in Cornjum.