Afgelopen weekend stond voor vijf teams binnen de FC Twente/Heracles Academie de start van de competitie op het programma. Onder 12 ging op bezoek bij SC Cambuur in Leeuwarden, Onder 13 trof de leeftijdsgenoten van sc Heerenveen op het Trainingscentrum in Hengelo. Ook Onder 14 en Onder 15 speelden een uitwedstrijd, tegen respectievelijk De Graafschap en FC Volendam. Onder 16 kreeg VVV-Venlo op bezoek.

Onder 18 was afgelopen weekend, evenals Onder 21, vrij van een officiƫle wedstrijd. De ploeg van Jord Roos begint volgende week aan de competitie met een uitwedstrijd tegen N.E.C. Ook Onder 21 treft de leeftijdsgenoten van N.E.C. in Nijmegen.

SC Cambuur Leeuwarden-Onder 12

Onder 12 speelde zaterdag in Twin Games bij SC Cambuur Leeuwarden. Trainer/coach Thomas Tijhuis zag een eerste competitiewedstrijd vol prachtige aanvallen en mooie doelpunten, maar vooral een ploeg die goed samenwerkte. “We hebben de jongens uitgedaagd een andere manier van verdedigen te hanteren. In deze leeftijdscategorie vormen we voorop vaak een schild, waar de bal niet doorheen mag. Afgelopen zaterdag hebben we een iets ander schild gehanteerd dan we normaal doen. Het heeft me positief verrast hoe de spelers dat samen wisten op te lossen. Ze gingen enthousiast aan het werk de bal te veroveren, dat lukte erg goed.” In Onder 12 ziet Thomas Tijhuis een groep leergierige voetballers, die gretig zijn mee te denken. “Ze vinden het leuk om met nieuwe dingen aan de slag te gaan, en het daar ook met elkaar over te hebben. De jongens zijn zelf ook trots op hoe ze het doen. Ze maken stapjes en voelen dat ze daarmee groeien.”

Onder 13-sc Heerenveen (0-2)

Onder 13 trapte de competitie zaterdag thuis af, tegen sc Heerenveen. FC Twente/Heracles had de tegenstander al snel onder druk, maar kwam niet tot scoren. Waar het overwicht bijna de gehele wedstrijd behouden bleef, scoorden de gasten uit Friesland wel. Met twee tegengoals in de tweede helft zag Onder 13 het veldoverwicht niet worden beloond. Trainer/coach Daan Jalving was na afloop van de wedstrijd toch trots op het team. “Ik zag een team op het veld staan dat goed samenwerkte in het verdedigen. We hebben een groot gedeelte van de wedstrijd dicht bij elkaar gespeeld, waarmee we het Heerenveen erg moeilijk maakten. Ook zag ik een team dat wilde voetballen. Dat ging bij vlagen goed.” Winst is volgens Daan Jalving nog te behalen in het tot kansen komen en deze benutten. “We werkten zaterdag goed samen in het druk zetten. Maar hoe komen we samen hoger op het veld, om tot kansen en doelpunten te komen? Daar gaan we mee aan de slag.”

Foto’s: Justin Sangers

De Graafschap-Onder 14 (3-5)

Onder 14 boekte een knappe overwinning in Doetinchem. Trainer/coach Sjoerd Overgoor roemde zijn ploeg na afloop om de samenwerking in het verdedigen. “We troffen een sterke tegenstander en wisten dat we onze borst nat konden maken. De Graafschap trad aan met een sterke spits, daar hadden we in het begin wat ontzag voor. We kwamen al snel met 2-0 achter, maar werkten goed samen en hielpen elkaar in het verdedigen. De jongens hebben het na die snelle tegengoals ontzettend goed opgepakt en discipline getoond.” Onder 14 zou de achterstand voor rust ombuigen tot een 2-3 voorsprong. Toch zou het na een rode kaart weer snel 3-3 worden. “Maar met tien man gingen we gezamenlijk nog harder aan het werk”, vertelt Sjoerd Overgoor. Ruud (Nijstad) scoorde de 3-4 uit een prachtige vrije trap. Daarop ging de keeper in de laatste minuut mee met een corner, waaruit Ferry (Oude Lashof) de 3-5 mocht maken in een leeg doel. Al met al een beloning voor een knappe teamprestatie.”

FC Volendam-Onder 15 (3-4)

Ook Onder 15 won, bij FC Volendam. Toch zag trainer/coach Wouter Stronks een wedstrijd met een matig begin. “We kwamen snel met 1-0 achter, omdat FC Volendam een hoger tempo hanteerde aan de bal dan wij in het verdedigen. We herpakten ons al wel na vijf minuten en kregen de overhand. Daarop maakte Rens (Blankenvoort) een fantastisch doelpunt, nadat hij vanaf rechts naar binnen kwam en de bal met links in de kruising schoot. Sage (Acheampong) maakte daarna snel de 1-2. Nigel (Groenewald), Sage en Rens hielden daarna continu vijf verdedigers bezig, dat deden ze goed.” Tijdens de rust bespraken Wouter Stronks en zijn team wat er beter kon in het verdedigen. “Dat hebben we goed opgepakt. We waren scherp in de balveroveringen.” Kaan (Talay) zou voor de 1-3 tekenen. Na een tegengoal was het Joop Kremer die de 2-4 maakte. “De 3-4 viel uit een standaardsituatie, daar moeten we meedogenlozer in zijn. Maar over het algemeen hebben we een puike prestatie geleverd. We hebben ons goed herpakt na een snelle achterstand. Er stond een team, van het begint tot het einde.”

Foto: Ron de Vette

Onder 16-VVV-Venlo (3-1)

Onder 16 boekte de eerste overwinning van het seizoen in eigen huis. Trainer/coach Olivier Amelink was tevreden over de balans in het elftal, met name op het middenveld. “We waren bij balverlies beter in staat druk vooruit te geven dan tegen PEC Zwolle en Almere City. Het is nog niet optimaal, maar we gaven toen meer kansen weg. Over dat proces ben ik tevreden.” Ook zag Olivier Amelink een goede houding en focus op het veld. “Het valt op dat zowel de coaching die ik geef als die de spelers elkaar geven, wordt geaccepteerd. Ook wanneer de spelers het ergens niet mee eens waren, stonden ze direct klaar om goed te staan.” Aan de kant van de FC Twente/Heracles Academie kwam de eerste goal, vlak voor rust, op naam van Mats Rots. Vlak voor het einde zou Leart Bekolli twee keer doel treffen. De eerste keer na een goede voorzet van Jeppe Wijnreder, de tweede keer in de kruising. “Toch vind ik de tegengoal jammer”, zegt Amelink. “We hebben eigenlijk geen grote kansen weggegeven.”

Foto’s: Justin Sangers

Onder 18-Rot Weiss Essen (0-1, oefenwedstrijd)

Onder 18 speelde zaterdag een oefenwedstrijd in Hengelo, tegen Rot Weiss Essen. Trainer/coach Jord Roos zag een duel waaruit zijn ploeg lering kan halen betreft het winnen van wedstrijden. “In mijn ogen speelden we een helft waarin we beter waren, balbezit hadden en kansen kregen. Maar de tegenstander won, daar kunnen we een hoop van leren. Hoe drukken we dat overwicht uit in de uitslag?” De oefenmeester was tevreden over het opbouwen. “Daarin speelden we behoorlijk. De middenvelders waren in staat de bal opengedraaid te kunnen ontvangen, om zo direct vooruit te kunnen spelen. Maar het doordrukken ging mis. In sommige momenten namen we te weinig initiatief, of waren we te ongestructureerd. Wanneer we er doorheen kwamen, scoorden we niet. We hadden moeite achter de laatste Duitse lijn te komen. Maar het positieve dat we eruit halen is het leermoment. Wat kunnen we anders doen om dit soort wedstrijden wel te winnen? Dat bespreken we door middel van het kijken van beelden.”