De FC Twente/Heracles Academie heeft Koen Fleer aangesteld als Hoofd Jeugdscouting. Fleer treedt vanaf 1 oktober 2021 voltijd in dienst van de Academie. In de structuur zal hij worden ondersteund door Gerrit ter Horst en René Klunder, in samenwerking met de regio-coördinatoren en scouts.

Koen Fleer zal de overstap maken vanuit SciSports, waar hij ruim een jaar werkzaam is als Football Recruitment Consultant. De 24-jarige Hengeloër was de afgelopen drie jaar Hoofd Jeugdopleiding bij DETO Twenterand in Vriezenveen, waar hij in zes jaar tijd naast speler van het eerste elftal ook betrokken is geweest als jeugdtrainer en coördinator in de onderbouw.

Volgende stap

“Zes jaar geleden maakte ik als speler de overstap van Tubantia naar DETO”, vertelt Koen Fleer. “Ik had vanuit Tubantia al affiniteit met het geven van trainingen aan jeugdteams. In mijn tweede jaar bij DETO ben ik trainer geworden van de onder 13. Het jaar daarop ben ik de onder 15 gaan trainen, waarna ik coördinator werd in de onderbouw.” De voormalig student Sportkunde zou zich in Vriezenveen ontwikkelen van jeugdtrainer tot hoofd jeugdopleiding. “De stap naar hoofd jeugdopleiding was een mooie en vooral heel leerzame uitdaging. Ik ging van een uitvoerende rol naar een meer coördinerende rol, waarin ik verantwoordelijk was voor meerdere facetten. Die uitdaging kon ik niet laten liggen. Aan het werk gaan als Hoofd Jeugdscouting bij de Academie is een prachtige volgende stap.”

Bouw

Koen Fleer: “Ik ben persoonlijk erg geïnteresseerd in het in kaart brengen van jeugdspelers, ze nauw te volgen en in te schatten of zij op latere leeftijd het voor hen hoogst haalbare kunnen bereiken. Daarbij kom ik uit de regio en ben ik uit mijn ervaring bekend met het voetballandschap. In die ervaring heb ik ook gevoeld wat er binnen de FC Twente/Heracles Academie is ontstaan. Er vinden nieuwe ontwikkelingen plaats en er waait een frisse wind. Het lijkt me mooi onderdeel te zijn van de bouw waarin de Academie zich bevindt.”

Nog beter herkennen van potentie

“Jeugdscouting en het herkennen van potentie vormen een essentieel onderdeel voor de Academie”, zegt Dominique Scholten, Manager Academie. “We hebben strategisch de keuze gemaakt hier iemand voltijd voor aan te stellen. Met Koen halen we een frisse en ambitieuze kracht in huis. Hij kent de regio goed, heeft ervaring als hoofd jeugdopleiding en beschikt over hele specifieke kennis vanuit zijn rol bij SciSports. Koen zal worden ondersteund door Gerrit ter Horst en René Klunder, in samenwerking met de regio coördinatoren en scouts. We gaan de komende jaren vol inzetten op het nog beter gaan herkennen van potentie.”