Een toptalentenacademie worden voor de regio. Dat was vorig jaar het doel van de vernieuwde FC Twente/Heracles Academie. Sinds 1 juli 2020 geven Heracles Almelo en FC Twente op gelijkwaardige basis invulling aan de gezamenlijke jeugdopleiding. Ruim een jaar verder zijn er al grote stappen gezet.

FC Twente en Heracles Almelo werkten al zeventien jaar samen binnen de voetbalacademie. Maar vorig jaar werd er een nieuwe weg ingeslagen. Met een vernieuwde overeenkomst, een visie op de lange termijn en een uitgestippelde koers wordt nu al ruim een jaar het DNA van de FC Twente/Heracles Academie gevormd.

Vanuit de visie het verschil maken

In dat DNA neemt het individu een belangrijke plaats in. Bij de Academie staat de persoon op één. Op sportief vlak, maar minstens zo belangrijk is de ontwikkeling die de spelers als mens doormaken. Het afgelopen jaar is er al bijzondere aandacht besteed aan het helpen ontwikkelen van krachtige persoonlijkheden. Zo werd Daan Jalving naast zijn functie van trainer/coach ook Coördinator Studie en werd in de persoon van Jeroen Moorman een sociaal maatschappelijk begeleider aangetrokken. Daarbij ontwikkelde de Academie in samenwerking met voedingsexperts en sportpsychologen een leerplan Topsport. “Er zijn al grote stappen gezet in de opbouw van de organisatiestructuur”, vertelt Dominique Scholten, Manager Academie. “We hebben gericht mensen aangetrokken om vanuit de visie het verschil te maken. Mensen die we in bepaalde disciplines in hun kracht willen krijgen. De uitdaging die er nu ligt, is dat al die mensen goed met elkaar gaan samenwerken.”

De kracht van mensen

Voetbal zal in dat proces altijd de rode draad blijven. Ook vanuit dat perspectief gelooft de FC Twente/Heracles Academie in de kracht van mensen. Zo werd het contract van Coördinator Data & Video-analyse Lorenzo Müller uitgebreid en werd Ellery Cairo voltijd krachttrainer. Youri Geurkink zal vanaf 1 oktober de rol van Coördinator Fysiek & Wetenschap gaan bekleden. Daarbij treedt Koen Fleer vanaf 1 oktober in dienst van de Academie, als Hoofd Jeugdscouting. Maar ook op en langs de velden moet menskracht de spelers helpen zich te ontwikkelen. Bij Onder 21 staan er dit seizoen, in de personen van Mark Looms en Nicky Kuiper, twee trainers voor de groep. Met Jord Roos en Berthil ter Avest geld voor Onder 18 hetzelfde. De trainers in de jongere leeftijdscategorieën zullen tijdens trainingen worden ondersteund door co-trainers. “Behalve dat er nog meer aandacht is voor de ontwikkeling van spelers, zullen ze ook elkaar beter gaan maken”, zegt Dominique Scholten. “In goede samenwerking en nauw overleg met de trainers en staf heeft Iddo Roscher, Hoofd Ontwikkeling & Prestatie, in korte tijd grote stappen gezet in de manier van werken.”

Kansen om de stap te maken

Het voetbalseizoen 2020/2021 was dat van de debutanten. Rohat Agca, Jayden Oosterwolde en Thijs van Leeuwen maakten al snel hun opwachting in de eerste elftallen. Casper Staring, Mees Hilgers, Daan Rots en Max Bruns zouden spoedig volgen. Dit seizoen brak ook Luca Everink definitief door. “Dat is een compliment voor het werk dat al jaren wordt geleverd, door mensen die er toen werkten en mensen die er nu nog werken”, zegt Dominique Scholten. Bij zowel Heracles Almelo als FC Twente krijgen spelers ook dit seizoen de kans zich te laten zien. Zo stonden Bram Marsman en Devonish Eustatia tijdens de voorbereiding bij Heracles Almelo met de selectie op het trainingsveld. Bij FC Twente draaiden Luca Everink, Lammert Roossien, Jahnoah Markelo, Stanislav Dyulgerov en Timo Jansink de voorbereiding mee. Scholten: “Voor jongens die nu in de Academie spelen, moet dit een bevestiging zijn dat het echt kan. Dat de kansen er liggen om de stap te maken naar het betaalde voetbal.”

Van en voor de regio

In het kader van ‘Van en voor de regio’ werd afgelopen seizoen het Regioplan uitgerold. Aanleiding voor het Regioplan is de enorme behoefte om de samenwerking aan te gaan met de amateurverenigingen, om samen het algehele niveau in de regio te laten stijgen. Matthijs Blijham, Coördinator Regioplan, presenteerde het plan samen met Arnold Bruggink aan de amateurclubs in de regio. “Iedere club kwam met waardevolle input, waarmee we een steeds betere versie van het Regioplan hebben kunnen maken”, vertelt Matthijs Blijham. Inmiddels hebben al 24 clubs uit de regio zich aangesloten. Sinds september wordt het Regioplan tot uitvoering gebracht, met regiotrainingen voor de leeftijdscategorieën Onder 9 en Onder 10, het stagetraject voor de categorie Onder 11, regioteams in de categorieën Onder 12 tot en met Onder 15 en kennisdeling als modules, cursussen, themabijeenkomsten en Webinars. Zo wil de Academie niet alleen meer halen, maar de regio ook veel brengen.

Bedrijfsleven

Ook de ambities voor de komende jaren liggen in de regio. Met Pure Energie én Asito kent de FC Twente/Heracles Academie twee prominente bedrijven uit de regio als shirtsponsors. Volgens Dominique Scholten liggen er in dit aspect nog kansen. “Met de ambities die we hebben, is het nodig dat we de komende jaren zelf meer inkomsten gaan genereren om ons budget te verhogen. We hebben een duurzaam plan, dat van en voor de regio is. Het zou dan ook erg mooi zijn wanneer dit plan gaat worden ondersteund door het bedrijfsleven in de regio. Dat zou ons een enorme boost geven.”