Onder 18 heeft zaterdag een nuttig oefenduel gespeeld. De ploeg van trainer/coach Jord Roos wist Feyenoord op het Trainingscentrum in Hengelo met 3-1 te verslaan. Onder 12 kwam in actie op een tweedaags toernooi in het Duitse Stockhausen.

In verband met de interlandperiode waren Onder 18 en Onder 21 afgelopen weekend vrij van een officiële wedstrijd. Onder 18 kwam daarom in actie in een oefenduel, tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord. Onder 12 kende een wijziging in het programma, waarbij de thuiswedstrijden tegen Ajax naar komend weekend werden verplaatst. De ploeg van trainer/coach Thomas Tijhuis kon daarom aantreden op de RWE Stockhausen Junior Cup.

FC Twente/Heracles Academie Onder 18-Feyenoord Onder 18

Onder 18 speelde zaterdag een overtuigende oefenwedstrijd. “We hebben mooie stappen gemaakt in onze intensiteit”, vertelt Jord Roos, trainer/coach bij Onder 18. “We zijn de laatste tijd actief bezig met die intensiteit, maar ook het herkennen van gevaar in ons eigen opbouwen. Dat doen we steeds beter, al ging dat minder goed bij de tegengoal.” Ondanks een 0-1 achterstand wist de FC Twente/Heracles Academie de wedstrijd om te buigen, door goals van Younan, Van Gelder en Ribbers. “We hebben de gehele wedstrijd veel weten te brengen. Voor rust gaven we weinig weg. Niet zozeer omdat we beter waren dan Feyenoord, maar omdat we goed in ons plan bleven spelen. Aan de bal was Feyenoord een stapje verder dan wij. Maar de dingen waar we al weken moeite mee hebben, voerden we zaterdag goed uit. Overwegend een teamprestatie, waarbij iedereen in verdedigen en intensiteit een acht of hoger haalde. De volgende stap is dominant te zijn in onze opbouw.”

RWE Stockhausen Junior Cup

Onder 12 trad afgelopen weekend aan op een tweedaags toernooi in het Duitse Stockhausen, in de buurt van Düsseldorf. Op het grootschalige jeugdtoernooi, verdeeld over twee sportcomplexen, kwamen veertien teams verdeeld over tien poules in actie. Daaronder bevonden zich veel Duitse clubs, maar ook jeugdteams uit onder andere Denemarken, Oostenrijk, België en Nederland. De FC Twente/Heracles Academie speelde met twee teams. Omdat het in Duitsland gebruikelijk is met negen tegen negen te spelen (waar Twin Games in Nederland met acht tegen acht worden gespeeld), werd Onder 12 versterkt door enkele spelers uit het Regioteam.

“De beide teams deden het goed”, vertelt Thomas Tijhuis, trainer/coach bij Onder 12. “We speelden tegen onder andere fysiek ingestelde teams, met een andere spelopvatting dan we in Nederland kennen. Zo kozen teams bijvoorbeeld snel voor de lange bal. Hierdoor kwamen onze spelers in omstandigheden die afwijken van wat ze gewend zijn. Dat maakte het een enorm leerzaam toernooi.” Beide teams werden derde in de poule, wat betekende dat ze de tweede dag deel mochten nemen aan ‘het zilveren toernooi’. Hierin moest een groot aantal wedstrijden in een korte tijd worden afgewerkt. “De beide ploegen deden het behoorlijk”, zegt Thomas Tijhuis. “We hebben leerzame wedstrijden gespeeld tegen onder andere Club Brugge, maar ook tegen sterke teams van De Graafschap. Ik ben tevreden over hoe de jongens zich daarin hebben gepresenteerd.”

Gastgezinnen

Toch was het meest belangrijk misschien wel de ervaring, die de spelers van Onder 12 afgelopen weekend hadden. Alle spelers verbleven per tweetal in een Duits gezin. “De jongens logeerden bij spelers van Rot Weiss Oberhausen”, vertelt Thomas Tijhuis. “Dat was erg goed geregeld. Iedereen verscheen de tweede dag na het ontbijt weer fris op het toernooi. De spelers hebben met handen en voeten moeten communiceren. Voor de helft in het Engels, en voor de andere helft met Google Translate. Dat was uiteindelijk een mooie ervaring in persoonlijke zelfstandigheid. De jongens hebben dat ontzettend goed gedaan.”

Foto’s: Justin Sangers