Onder 16 heeft zaterdag een ruime overwinning weten te boeken bij FC Volendam. Na tachtig minuten spelen stond er in het Kras Stadion een endstand van 1-4 op het scorebord.

De FC Twente/Heracles Academie zou door onoplettendheid al vroeg op een 1-0 achterstand komen. “We begonnen slecht aan de wedstrijd”, vertelt trainer/coach Olivier Amelink. “De onderlinge afstanden werden niet bewaakt en er werd slecht gedekt. FC Volendam gaf goed en hoog druk. Daar hadden we moeite mee, we bleven naïef achterin rondspelen, terwijl er mogelijkheden lagen in de diepte. Dat begonnen we na een kwartier in de smiezen te krijgen. Het was goed te zien dat de jongens dat zelf oppakten.” Toen de diepte gevonden werd, zou het snel gaan. Owen Panneflek tekende voor de gelijkmaker, na met een actie naar binnen te zijn gekomen en de verre hoek te hebben gevonden. Lucas Vennegoor of Hesselink zette de FC Twente/Heracles Academie met zijn eerste goal na lang blessureleed op een 1-2 voorsprong. Abdullatif Canel zou er ‘op de brommer’ voor rust nog 1-3 van maken.

Tijdens de rust hebben Olivier en Amelink en zijn ploeg het gehad over hoe de ruimtes nog beter konden worden bespeeld. Toch zou individuele kwaliteit de 4-1 opleveren. Vlak na rust stormde Mats Rots met een solo door de Volendamse verdediging, om de keeper uit te spelen en het karwei vervolgens zelf af te maken. “We creëerden na rust ook goede loopacties, door Joris (Eppink), Abdullatif (Canel) en meerdere malen Owen (Panneflek)”, zegt Olivier Amelink. “Maar dat deden we later, toen FC Volendam, meer achteruit liep, minder goed. We wilden te snel diep van achteruit en kozen dan voor de lange bal, terwijl er op dat moment ruimtes tussen de linies ontstonden. We liepen niet verder uit omdat we niet herkenden wat er op specifieke momenten wordt gevraagd. Maar het stemt me tevreden hoe de spelers de ruimtes na een kwartier spelen zelf herkenden. De 1-4 overwinning is positief, maar ook het feit dat er dingen zijn die we procesmatig kunnen verbeteren.”

Foto’s: Justin Sangers