Onder 21 heeft zaterdag een overtuigende overwinning weten te boeken. Op Sportpark Skoatterwâld werd sc Heerenveen met 0-3 verslagen.

De eindstand was tevens de ruststand. De FC Twente/Heracles Academie begon sterk aan de wedstrijd en zou de gehele eerste helft weinig tot niets weggeven. Via kansen voor Jahnoah Markelo, Rohat Agca en Lasse Wehmeyer was Onder 21 al enkele keren dicht bij de openingstreffer. Maar het zou tot acht minuten voor rust duren tot het net werd gevonden. Roossien liet een penalty niet onbenut, na een overtreding op Wehemeyer. Vier minuten later verdubbelde Roossien zowel de score als zijn eigen aandeel, door de bal op goed aangeven van Markelo binnen te werken. Vlak voor het fluitsignaal tekende Markelo zelf nog voor de 0-3, na goed werk van Myron Bostdorp.

Zakelijk spelen

In de tweede helft maakte de FC Twente/Heracles Academie wederom de dienst uit. Maar de ploeg van trainer/coaches Mark Looms en Nicky Kuiper liet het na tot een ruimere score uit te lopen. Myron Bostdorp was dichtbij, maar krulde de bal op de lat. “We kregen de tweede helft meer ruimte omdat Heerenveen meer risico nam in het druk zetten”, vertelt Nicky Kuiper. “Maar in de eindfase vond ik onszelf matig, we speelden de mogelijkheden niet uit. We konden een overtal creëren en vanuit daar aanvallen. Maar we wilden te snel naar de goal en maakten daarbij de verkeerde keuzes, zoals in de dribbel te komen in plaats van de passing. We kwamen uit positie en taken werden vergeten. Als team moet je het op kunnen brengen in de eindfase zakelijk te spelen.”

Stap verder

De trainer/coach is te spreken over de beginfase. “De eerste fase waren we goed aan de bal”, zegt Nicky Kuiper. “We speelden onze middenvelders gemakkelijk vrij, waarmee we onder de druk uitkwamen.” Net als Kuiper neemt Mark Looms zowel de goede als minder goede punten mee. “We zetten de tweede helft goed druk. Maar het goede spel aan de bal, dat we in de beginfase lieten zien, hebben we niet vol weten te houden. Toch waren we over de gehele wedstrijd gewoon beter dan Heerenveen. We hebben niets weggegeven.” De trainer/coach is blij met het resultaat, maar houdt ook zicht op het proces. “We zijn weer een stap verder in waar we sinds dag één mee bezig zijn. Onze organisatie, het onderling afstemmen van de afstanden en het initiatief nemen in verdedigen. Dat is een compliment waard voor de gehele selectie.”

sc Heerenveen Onder 21-FC Twente/Heracles Academie: 0-3 (0-3)

Zaterdag 23-10-2021, 14.30 uur

Sportpark Skoatterwâld, Heerenveen

Scoreverloop

37′ 0-1 (Rossien, pen.)

41′ 0-2 (Roossien)

45′ 0-3 (Markelo)

Opstelling FC Twente/Heracles Academie: Van der Gouw, Olde Keizer, Tomas Da Silva, Bruns (76′ Dyulgerov), Eustatia (76′ Stacie), Staring (62′ Scheperman), Agca, Wehmeyer (62′ Marsman), Bostdorp, Roossien, Markelo (76′ El Messaoudi)