Onder 18 is op stoom. De ploeg van trainer/coach Jord Roos boekte zaterdag een ruime overwinning op de leeftijdsgenoten van FC Volendam. Gisteren werd ten koste van AFC de volgende ronde in het bekertoernooi bereikt.

In een tussenronde van het bekertoernooi ging Onder 18 van de FC Twente/Heracles Academie in Amsterdam op bezoek bij AFC. Met een eindstand van 3-3 zou het een doelpuntrijk duel worden.

AFC Onder 18-FC Twente/Heracles Academie Onder 18: 3-3 (1-1)

Dinsdag 26-10-2021, 17.30 uur

Sportpark Goed Genoeg, Amsterdam

Scoreverloop

10′ 0-1 (De Lange)

36′ 1-1

59′ 1-2 (Marhoum)

67′ 2-2 (pen.)

76′ 3-2

87′ 3-3 Iylia

Opstelling FC Twente/Heracles Academie: Jansink, Tijink (80′ Rots), Driezen, Mesbahi, Landkroon, Moore (62′ Iylia), Yegoian, Younan (80′ Van Gelder), Sybrandy, Marhoum, De Lange

Treffers

Thijmen de Lange, Yaid Marhoum en Manuel Iylia tekenden voor de Hengelose treffers. Al leek Iylia in blessuretijd met zijn tweede van de wedstrijd ook de winnende te maken. Maar de grensrechter het niet bij het rechte eind. Het bekerduel zou beslist moeten worden door penalty’s.

Druk eraf

“Al voor we aan de serie begonnen, was de druk eraf”, vertelt Jord Roos. “De jongens zeiden allemaal al tegen elkaar dat ze zich niet druk hoefden te maken, omdat Timo (Jansink) op doel stond. Al zouden we missen, het maakte niet uit. Met dat gevoel kan iedereen een penalty nemen.”

Koel

Timo Jansink deed dan ook waar hij goed in is en stopte de eerste twee strafschoppen van AFC. Yaid Marhoum, Kick Landkroon en Michel Driezen hielden allen het hoofd koel. Ook Sander Sybrandy faalde niet vanaf elf meter. De buitenspeler schoot Onder 18 naar de volgende ronde.

De boel onbelangrijk maken

“Ik geloof erin dat het goed is de boel op sommige momenten onbelangrijk te maken”, zegt Jord Roos. “Is de druk eraf, dan is jouw penalty relatief onbelangrijk. De focus ligt dan volledig op je job. We hebben het met zijn allen klein weten te maken.”

Samen winnen

Spelers kunnen bij Onder 18 uitblinken in een team dat steeds beter staat. “We zijn gegroeid in het samen winnen, dus met elkaar. Met dat gevoel zijn we moeilijk te verslaan. Zo hield Irakli (Yegoian) de focus dinsdag vast, door continu aan te moedigen. Het team volgt dan.”

Effectief

De overwinning van afgelopen zaterdag op FC Volendam werd niet zo makkelijk behaald als de uitslag van 8-1 kan doen vermoeden. “FC Volendam is een goede ploeg met goede individuele spelers”, zegt Roos. “De 8-1 was overduidelijk. Maar we waren vooral erg effectief. In de eerste helft scoorden we vijf keer uit vijf kansen.”

FC Twente/Heracles Academie Onder 18-FC Volendam Onder 18: 8-1 (5-0)

Zaterdag 23-10-2021, 15.00 uur

Trainingscentrum, Hengelo

Scoreverloop

7′ 1-0 (Marhoum, pen.)

28′ 2-0 (Sybrandy)

29′ 3-0 (Ribbers)

45′ 4-0 (Sybrandy)

45+1′ 5-0 (De Lange)

61′ 5-1

72′ 6-1 (Sybrandy)

78′ 7-1 (De Lange)

88′ 8-1 (Sybrandy)

Opstelling FC Twente/Heracles Academie: Jansink, Geypens (22′ Tijink), Driezen, Mesbahi, Landkroon, Ribbers (61′ Iylia), Yegoian, Moore (61′ Younan), Sybrandy, Marhoum, De Lange