Vrijdag zijn de Regiotrainingen van strart gegaan. Maar liefst 200 spelers en speelsters uit de regio kwamen voor de eerste keer in actie binnen het Regioplan.

Ruim 200 kinderen in de leeftijdscategorie Onder 9 en Onder 10 beleefden vrijdag hun eerste activiteit binnen het Regioplan. Onder begeleiding van gedreven trainers en coördinatoren werd er op zes verschillende locaties in de regio getraind.

Foto’s Regiotraining: Stefan van Vlijmen

Regioplan

De FC Twente/Heracles Academie is dit seizoen gestart met het Regioplan. Aanleiding voor het Regioplan is de enorme behoefte om de samenwerking aan te gaan met de amateurverenigingen, om samen het algehele niveau in de regio te laten stijgen. Met onder meer het trainen van honderden kinderen in de regio, modules voor het scholen van trainers, scouts en hoofden opleidingen en het organiseren van clinics en webinars wil de Academie niet alleen meer halen, maar ook brengen.

Regiotrainingen

Door middel van de Regiotrainingen wil de FC Twente/Heracles Academie meer jongens en meisjes in de omgeving beïnvloeden, maar vooral een mooie uitdaging bieden. Het uitgangspunt hierbij is de moderne visie op instroom, waarbij de FC Twente/Heracles Academie erin gelooft dat het voor kinderen goed is langer in hun eigen omgeving, dus bij hun amateurclub, te blijven voetballen. Naast de reguliere trainingen bij de amateurvereniging krijgen zij, onder begeleiding van kwalitatief sterke trainers en coördinatoren, één keer per week training binnen het Regioplan.

Halen én brengen

Met het Regioplan wil de FC Twente/Heracles Academie niet alleen meer halen, maar de regio ook veel brengen. Zo is er behalve voor spelers ook voor jeugdtrainers van de amateurclubs de mogelijkheid zich binnen het Regioplan te ontwikkelen. Zij worden in de praktijk, dus tijdens en rondom de Regiotrainingen, begeleid door de coördinatoren. Ook wonen ze maandelijks een een bijeenkomst voor trainers bij. Zo dragen de Regiotrainingen op meerdere vlakken bij aan de missie van de FC Twente/Heracles Academie: Het niveau in de regio samen naar een nog hoger level tillen.

Coördinatoren

De coördinatoren binnen de Regiotrainingen zullen een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het ‘sterker maken’ van de regio. “Naast dat ze zijn aangesteld om een hoge kwaliteit in de trainingen te leggen, zullen de coördinatoren ook een belangrijke schakel worden in het ontwikkelen van de regiotrainers”, vertelt Matthijs Blijham. “Ik heb erg veel vertrouwen in deze groep coördinatoren. Ze komen uit de regio, hebben ervaring binnen het voetbal en hebben veel affiniteit met het begeleiden van spelers en trainers.” De Coördinator Regioplan is blij met de start van de Regiotrainingen. “Dit is een mooie volgende stap in de uitvoering van het Regioplan.”

De coördinatoren

Tim van Vlijmen

Tim van Vlijmen bekleedt de functie van coördinator in Almelo. De Almeloër voetbalde vroeger altijd bij PH. “Daar heb ik ontdekt dat ik het trainersvak en de beleidsmatige kant erg leuk vind”, vertelt Tim van Vlijmen. Bij PH werd hij dan ook technisch coördinator onderbouw en later technisch manager jeugdopleiding. “Ik besefte me dat ik van voetbal mijn werk wil maken. Daarom heb ik sportmarketing gestudeerd en volg ik nu een master in coaching aan het Johan Cruijff Instituut in Amsterdam.” Voor Van Vlijmen liggen er in het Regioplan weer nieuwe uitdagingen. “Ik wil mezelf altijd blijven ontwikkelen, maar vind het mooi dat ik in het Regioplan ook spelers én trainers mag helpen zich door te ontwikkelen. We gaan samen aan de slag om het niveau naar een hoger level te tillen. Dat geeft mij weer inzichten in het helpen ontwikkelen van iedere speler en trainer.”

Patrick Bakhuis

Patrick Bakhuis bekleedt de functie van coördinator in de regio oost. De afgelopen drie jaar was hij actief bij KVV Losser. Daar was Bakhuis assistent-trainer bij het eerste elftal, hoofd opleiding en trainer/coach bij de onder 19. Oorspronkelijk komt de Almeloër van Luctor Et Emergo, maar hij deed ook ervaring op bij BWO en SVZW. “Ik ben bekend met veel clubs die zich hebben aangesloten bij het Regioplan”, vertelt Patrick Bakhuis. Vorig jaar was hij al co-trainer bij Onder 15 van de FC Twente/Heracles Academie. In het Regioplan is er voor Bakhuis een rol als coördinator weggelegd. “Ik doe dit omdat ik het heel erg leuk vind. Om met kinderen te werken, maar ook om de trainers binnen de Regiotrainingen te gaan ondersteunen. Het lijkt me mooi een band op te bouwen met de trainers, zodat ook zij het maximale uit zichzelf halen en daarmee een stap verder komen.”

Mark Eijer

Ook Mark Eijer heeft al veel ervaring in het amateurvoetbal. De coördinator in Enschede behaalde zin diploma TC3 in 2016 en beoefende het trainersvak al in de jeugd bij Tubantia, BWO en WVF in Zwolle. “Koen Fleer, inmiddels hoofd jeugdscouting bij de FC Twente/Heracles Academie, zei bij Tubantia ooit dat ik training zou moeten geven”, vertelt Mark Eijer. “Daar hebben we samen de E1 en later de D1 getraind, waarmee we ook kampioen zijn geworden.” Bij BWO was Eijer twee jaar jeugdtrainer. De docent aan het ROC (Sport en Bewegen, waar hij voorheen student was) heeft de ambitie zijn diploma TC2 te halen en ooit trainer te worden bij een eerste elftal. In het Regioplan ziet hij kansen zich verder te ontwikkelen. “Ik wil nóg meer kennis en verstand van zaken opdoen, daarvoor ben ik hier absoluut aan het juiste adres. Die kennis wil ik graag weer in de praktijk brengen en delen met andere trainers.”

Hermen van Nijen

Hermen van Nijen bekleedt de rol van coördinator in de regio west. Voorheen gaf hij jeugdtraining bij De Zweef in Nijverdal, waar hij ook stage liep bij het eerste elftal. Sinds twee jaar is Van Nijen actief bij Schalkhaar, waar hij vorig jaar de onder dertien en dit seizoen de onder 15 onder zijn hoede heeft. Voor de ervaren jeugdtrainer is dit ook het vierde jaar binnen de Academie. Hier droeg hij bij in het Stagetraject Onder 11, was hij assistent-trainer bij Onder 14 en ondersteunde hij Thomas Tijhuis bij Onder 12. Dit seizoen heeft Van Nijen de verantwoordelijkheid over het Regioteam Onder 12 en is hij coördinator binnen de Regiotrainingen. “Bij de FC Twente/Heracles Academie kan ik mezelf in een professionele omgeving ontwikkelen”, vertelt Hermen van Nijen. “Als trainer krijg je hier handvaten op een hoog niveau. In zo’n omgeving word je gestimuleerd je taken zo goed mogelijk al dan niet perfect uit te voeren.”

Bart Hampsink

De uit Oldenzaal afkomstige Bart Hampsink is al vier jaar actief voor FC Twente Scoren in de Wijk. De voormalig doelman van Quick ’20 en VV Oldenzaal haalde bij laatstgenoemde club zijn diploma TC2. Daar liep hij stage bij Clemens Zwijnenberg. Inmiddels is Hampsink al vier jaar actief bij ATC ’65, waar hij momenteel hoofd jeugdopleiding en trainer/coach bij de onder 19 is. “Ik heb veel affiniteit gekregen met de mens achter de voetballer”, vertelt Bart Hampsink. De laatste jaren volgde hij bijstudies op sociaal-maatschappelijk vlak en werkte hij met probleemjongeren. “Waarom gaat een kind voetballen? Om zijn of haar emoties te tonen? Of weg te zijn van huis?” Als jeugdtrainer kwam Hampsink voornamelijk in aanraking met oudere jeugd, dus boven de dertien jaar oud. “Het lijkt me mooi in het Regioplan aan de slag te gaan met de beïnvloeding van zowel spelers als trainers.”