Rayan Taouil, Luca Oude Luttikhuis, Benjamin Nagel en Leart Bekolli kregen begin oktober bijzonder nieuws. De spelers van Onder 14 en Onder 15 binnen de FC Twente/Heracles Academie ontvingen een uitnodiging van de KNVB voor een selectiewedstrijd in Zeist.

Bij die ene wedstrijd zou het uiteindelijk niet blijven. Alle vier de spelers ontvingen na hun eerste optreden bericht terug te mogen komen. Voor de jonge talenten kwam daarmee de afgelopen weken een voetbaldroom uit.

Vereerd

Rayan Taouil zat op donderdag 7 oktober in de klas, toen hij tijdens een korte pauze even op zijn telefoon mocht kijken. Net toen hij inschakelde, belden teamgenoten Luca Oude Luttikhuis Samuel Koetsier, die samen in een andere klas zitten, Rayan op. “Samuel was op dat moment bij Luca”, vertelt Rayan. “We waren uitgenodigd voor een selectiewedstrijd bij Oranje Onder 14. Ik geloofde het eerst niet. Dus heb ik de leraar gevraagd of ik even naar ze toe mocht. Maar het was echt waar, Luca en ik stonden op de lijst. Dat was heel erg mooi om te horen.” Dat Rayan het toen al te weten kwam, bleek achteraf niet helemaal de bedoeling. “Zijn vader wilde het eigenlijk geheim houden tot Rayan thuis zou komen”, vertelt Luca. “Maar ik had het ’s middags al te horen gekregen, dus zaten we met klasgenoten te kijken wie er allemaal bij zaten. Toen hadden we Rayan natuurlijk al gebeld.” Ook Luca was onder de indruk van zijn uitnodiging voor de selectiewedstrijd bij de KNVB. “Ik was erg blij. Ik voelde me vereerd.”

Beloning

Leart Bekolli en Benjamin Nagel kregen de dag ervoor, op woensdag 6 oktober, al te horen dat ze waren uitgenodigd voor een selectiewedstrijd bij Onder 15 van de KNVB. Benjamin belde toevallig met Luca, die toen nog een dag moest wachten op zijn bericht. “Op dat moment kwam mijn moeder binnen”, vertelt Benjamin. “Toen ze me de uitnodiging liet zien, was ik erg blij. Het is toch iets waar je naartoe werkt. Daar ben je trots op.” Benjamin stuurde snel een bericht naar Leart, die zijn telefoon thuis had gelaten toen hij naar de training ging. “Toen ik het las, geloofde ik het nog niet direct”, vertelt Leart. “Toen hij de uitnodiging liet zien, werd ik helemaal gek. Ik weet hoe hard ik ervoor heb gewerkt. Dan voelt dit toch als een beloning.”

Lekker voetballen

Op 20 oktober vond voor Rayan en Luca de eerste selectiewedstrijd plaats. In vier blokken van twintig minuten kwam iedere speler minimaal twee blokken in actie. Voor de spelers van Onder 14 was het nog even wennen. “Je had direct een tegenstander in je nek”, zegt Rayan. “Ik merkte dat ik sneller moest kijken en nóg sneller moest spelen. Maar daar kon ik goed aan wennen. Toen ging het al snel goed en kon ik lekker voetballen. Ik kwam veel aan de bal en heb laten zien wat ik kan.” Ook Luca merkte dat het niveau en tempo hoog lagen. “Je moest snel zijn in je balbehandelingen en in het vrijlopen, maar ook actief zijn in het afschermen van de lijnen. Het eerste blokje was ik wat onzichtbaar, ik denk door de spanning. Maar na het tweede blokje rust te hebben gehad, vertelde de trainer ons dat we anders druk zouden gaan zetten.” In het derde bedrijf kwam Luca dan ook goed tot zijn recht. “Het ging toen erg goed. Ik kwam veel vrij en kon daardoor aan de bal komen.”

Iets speciaals

Benjamin en Leart, die op 19 oktober hun eerste selectiewedstrijd speelden, leggen uit dat het tijd nodig heeft om de spelers om je heen te leren kennen. “Je kent elkaars kwaliteiten niet”, zegt Leart. “Er waren spelers van Ajax, AZ en meerdere andere Nederlandse clubs.” Dat maakte het voor alle vier de spelers extra mooi dat ze enkele weken laten een tweede uitnodiging ontvingen. “De tweede keer ben je meer een team”, vertelt Benjamin. “Voetballen ging makkelijker, omdat we meer met elkaar praatten. Ook het samen druk zetten ging de tweede keer beter.” Persoonlijk hield Benjamin een goed gevoel over aan zijn beide wedstrijden, maar genoot hij er vooral erg van. “Het is toch iets speciaals. Dat voel je.”

Droom

Net als Benjamin hield Leart een goed gevoel over aan zijn wedstrijden. De spits kwam bij de KNVB in andere omstandigheden terecht dan hij gewend is. “De eerste wedstrijd werd ik als rechtsbuiten opgesteld. Dat is toch heel anders dan in de spits spelen. Het was wennen, maar ik vond het goed gaan. Bij FC Twente/Heracles zegt trainer Wouter altijd dat we onverstoorbaar moeten zijn. Dat is een kernwaarde van ons team. Dus moet je ook onverstoorbaar zijn wanneer je op een andere positie moet spelen.” Bij zijn tweede wedstrijd zou hij in de punt van de aanval worden opgesteld, maar ook een blokje op de nummer tien positie. “Het kan altijd beter, maar als spits ik maakte goede loopacties. Op ’tien’ spelen was weer heel anders. Veel tussen de linies en in de ruimtes. Ik heb een paar goede steekpasses kunnen geven.” Ook voor Leart was het vooral genieten. “Het is een ervaring en eigenlijk altijd al wel een droom geweest. Ik ben er met een goed gevoel weer weggegaan.”

Nóg sneller

Net als Benjamin en Leart speelden Luca en Rayan de tweede selectiewedstrijd met meer kennis van en over hun medespelers. Bij aankomst was al snel duidelijk dat er een klik was ontstaan. “De tweede keer ging iedereen direct naar elkaar toe”, vertelt Luca. Volgens Rayan zag je dat voordeel terug op het veld. “Daardoor ging het de tweede keer eigenlijk nog beter. In het begin praatten we niet veel met elkaar, wat later veel meer gebeurde.” Als Rayan iets heeft meegenomen uit deze bijzondere ervaring, is dat nog sneller zijn in iedere handeling. “Alles moet nóg sneller dan bij FC Twente/Heracles. Als je op een hoog niveau wil spelen, moet je sneller kijken, sneller vrijlopen en sneller spelen.”

Benjamin, Leart, Luca en Rayan zijn in afwachting van nader bericht van de KNVB. Maar voor alle vier de spelers van de FC Twente/Heracles Academie geldt al dat ze bijzondere ervaringen op hebben mogen doen. Daarbij gaan de levens van de spelers gewoon weer verder. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik het weer een beetje was vergeten”, lacht Rayan. “Ik ben ondertussen erg druk met school, en natuurlijk de trainingen bij de FC Twente/Heracles Academie.”