Onder 16 heeft het competitieduel tegen FC Den Bosch afgelopen zaterdag winnend af weten te sluiten. De ploeg van trainer/coach Olivier Amelink boekte een 2-0 overwinning op de gasten uit Brabant.

In plaats van in het hart van de defensie speelde Mats Rots tegen FC Den Bosch op de positie van linksback. Net als voor Rots was er voor linksback Jeppe Wijnreder in het strijdplan van Onder 16 een aanvallende rol weggelegd.

Jeppe Wijnreder aan de bal

Aanvallende backs

“Verdedigend wilden we FC Den Bosch hoog onder druk zetten, om de bal snel terug veroveren en vervolgens aan de bal het verschil te maken”, vertelt Olivier Amelink. De trainer/coach van Onder 16 legt uit dat er de laatste weken niet altijd genoeg kansen en mogelijkheden werden gecreëerd. “Mats kan daarin een impuls geven. Daarbij beschikken we met Mats en Jeppe we over twee aanvallende backs, die zaterdag de vrijheid hadden er veel overheen te komen. Dat pakte goed uit.”

Mats Rots aan de bal

In zijn kracht

Met twee aanvallende backs was er voor buitenspelers Diego van Oorschot en Owen Panneflek de ruimte naar binnen te komen. “Daarmee kwam Diego ook in zijn kracht”, zegt Olivier Amelink. De snelle vleugelaanvaller kwam regelmatig naar binnen, waarbij hij in de eerste helft met een schot richting verre hoek nog dicht bij een doelpunt was. De eerste echte grote kans was eerder al voor Van Oorschot, die uit een voorzet van Panneflek op doel kopte. De inzet werd echter gekeerd door de doelman van FC Den Bosch.

Diego van Oorschot aan de bal

Druk

Daarna zou Mats Rots vanuit zijn kracht gevaarlijk worden. De linksback stoomde op over de rechterkant, maar zag zijn schot over het doel van FC Den Bosch verdwijnen. Na een door de doelman gekeerd schot leek Onder 16 met de brilstand te gaan rusten. Maar vlak voor de pauze kopte Lucas Vennegoor of Hesselink raak uit een corner van Diego van Oorschot. De tweede helft zou de FC Twente/Heracles Academie minder gevaarlijk zijn. Olivier Amelink: “We creëerden de tweede helft niet veel uitgespeelde kansen, maar hadden de druk er wel vol op.”

Joris Eppink aan de bal

Dynamiek in aanvalsspel

Daarmee zou Onder 16 de tweede helft uitlopen naar 0-2. Na een aanval over vele schijven mocht Joris Eppink de bal op aangeven van Mats Rots binnenlopen. “We werden gedurende de tweede helft wat slordiger”, vertelt Amelink. “Na het tweede doelpunt hebben we het niet afgedwongen verder uit te lopen.” De trainer/coach is te spreken over de dynamiek in het aanvalsspel, maar wil ook het hart van de verdediging een compliment geven. “Dani (Tijman) en Luca (Uit het Broek) hadden hun directe tegenstander de eerste helft in hun zak.”

Amelink is tevreden over het feit dat er meer kansen zijn gecreëerd dan de voorgaande weken. “Nu moeten we verder gaan met wat we goed hebben gedaan.”

Foto’s: Justin Sangers