In het kader van het Regioplan wil de FC Twente/Heracles Academie met onder meer modules voor het scholen van trainers, scouts en hoofden opleidingen en het organiseren van clinics en webinars niet alleen meer halen, maar ook brengen. Op woensdag 1 december wordt de derde webinar voor trainers uit de regio georganiseerd.

Tijdens de eerste webinar, op woensdag 13 oktober 2021, ging Wouter Stronks, trainer/coach bij Onder 15 en Voetbalcoördinator Onder 12 tot en met Onder 15, al dieper in op de elementen die belangrijk zijn om tot een optimale voetbaltraining te komen. De tweede webinar vond plaats op woensdag 10 november 2021. Thomas Tijhuis, trainer/coach bij Onder 12, ging dieper in op de elementen die belangrijk zijn voor een optimaal leereffect bij jonge jeugd. Impliciet versus expliciet leren vormde hierbij een belangrijk thema.

Impliciet

“In impliciete oefenstof nodigt de vorm automatisch uit om je te ontwikkelen binnen een bepaalde doelstelling”, vertelt Thomas Tijhuis. “Op deze manier werk je in de voetbalcontext, waarin partijspelletjes worden omgezet in oefenvormen met doelstellingen die er eigenlijk stiekem in zijn verwerkt. Daarin wordt iedere speler op zijn of haar niveau uitgedaagd.” Dit onderwerp toelichten aan jeugdtrainers en coördinatoren in de regio beviel Tijhuis goed. “Het was mooi om te zien dat trainers enthousiast meededen. Er heerste een open sfeer met veel interactie, waarin mensen continu meedachten met de onderwerpen en vragen die werden gesteld.”

Zelf ontdekken

Namens de amateurclubs in de regio namen verschillende jeugdtrainers en coördinatoren deel aan de webinar. Zo ook Albert Olde Rikkert, jeugdcoördinator bij MVV’29 in Harbrinkhoek. “We zijn blij met het aanbod van de FC Twente/Heracles Academie”, vertelt Olde Rikkert. “Ik heb beide webinars al met veel interesse beleefd. De laatste webinar maakte inzichtelijk hoe spelers zelf kunnen ontdekken. Een trainer moet voor de groep soms minder ‘de deskundige zijn’, en de spelers op andere manieren beïnvloeden. Daar word ik erg enthousiast van.”

Ook Dennis van der Heiden nam deel aan de webinar over impliciet en expliciet leren. “Hoe goed je stof soms uitlegt, bij sommige spelers landt het niet”, vertelt Van der Heiden. De jeugdtrainer bij de JO9-3 van DETO Twenterand paste op zijn groep al een oefening toe die in de webinar ter voorbeeld werd gegeven. “De spelers mochten pas scoren wanneer ze allemaal op de helft van hun tegenstander waren. Je ziet dat de jonge voetballers elkaar dan zelf aanmoedigen, helpen en corrigeren. Op deze manier leren de jongens op een speelse wijze.”

Lars Geerdink ziet dat zijn spelers enthousiast worden van de oefeningen. “We leren veel van de webinars”, vertelt de jeugdtrainer bij s.v. Wilhelminaschool. “Over het voetbalinhoudelijke aspect, maar ook over hoe je met spelers omgaat.” Net als Van der Heiden paste Geerdink paste al oefenstof toe die in de webinar ter sprake kwam. “We hebben bijvoorbeeld al een oefening uitgevoerd waarbij spelers de ruimte moesten zoeken en met drie tegen twee een overtal moesten creëren. Zo is het interactief en doen alle kinderen ook echt mee.”

Individuele ontwikkeling binnen een team

De derde webinar zal worden verzorgd door Jord Roos. De trainer/coach bij Onder 18 zal dieper ingaan op de elementen die belangrijk zijn voor een optimale individuele ontwikkeling binnen een team.

Wanneer: Woensdag 1 december, 20.00 uur

Aanmelden

Meld je aan via onderstaande link.

https://fc-twente-heracles-academie.webinargeek.com/individuele-ontwikkeling-binnen-een-team