Bij de FC Twente/Heracles staan er sinds dit seizoen bij verschillende teams co-trainers op het trainingsveld. Met meer trainers op het veld wil de Academie voetballers nog intensievere en meer gerichte voetbalbegeleiding bieden. Met een op school afgesteld trainingsschema genieten jeugdspelers op deze manier een nog betere ontwikkeling. 

Bij de FC Twente/Heracles Academie staat de persoon op één, waarbij er wordt uitgegaan van de kracht van mensen. Met co-trainers op het trainingsveld moet jeugdspelers een nog intensievere begeleiding worden geboden. Iddo Roscher, Hoofd Ontwikkeling & Prestatie: “Door intensiever te coachen en te begeleiden, kunnen we onze spelers helpen zich nog beter te ontwikkelen.”

Meerdere stappen 

Om meer en intensievere begeleiding op het trainingsveld te kunnen bieden, heeft de FC Twente/Heracles Academie meerdere stappen gezet. “We beschikken inmiddels over meer trainers op het veld”, vertelt Iddo Roscher. “Maar om ieder team die begeleiding te bieden, zijn we meer verdeeld over de dag gaan trainen. We kunnen het niet alleen bemannen met de trainer/coaches, omdat zij dan tijd tekort zouden komen in de begeleiding van hun eigen spelers.”

Goede afstemming

Zo staat iedere trainer één of twee momenten per week bij een ander team op het trainingsveld. Maar om verdeeld over de dag te kunnen trainen, vond er in eerste instantie goede afstemming plaats met Stedelijk Lyceum Zuid. De partnerschool van de FC Twente/Heracles Academie heeft de roosters van de spelers aangepast, waarmee het nieuwe trainingsplan volledig verantwoord is. “School blijft altijd leidend”, zegt Iddo Roscher. “Een training moet altijd in lijn met het schoolrooster kunnen plaatsvinden.”

Co-trainers

De posities van co-trainer worden momenteel ingevuld door Stef Lamberink (zie omslagfoto), Fethi Ozerdogan, Demian ten Broeke en Loris Deiters. Ozerdogan is co-trainer bij Onder 16. De voormalig jeugdtrainer van De Graafschap staat ook op het veld bij Onder 13 en Onder 15. “Fethi is een ervaren trainer”, aldus Iddo Roscher. Met ingang van vorige week is Demian ten Broeke co-trainer bij Onder 13, Onder 14 en Onder 15, maar begeleidt hij ook spelers bij de facultatieve trainingen op woensdag. Ten Broeke stond vorig seizoen al naast Daan Jalving voor de groep bij Onder 13. “Demian heeft zich vanuit een stage laten zien en is steeds verder betrokken geraakt. Hij heeft initiatief genomen en een goede indruk gemaakt.” Deiters maakte in zijn verleden zelf deel uit van de jeugdopleiding. De Duitse trainer behaalde de diploma’s in zijn geboorteland en staat sinds dit seizoen naast Thomas Tijhuis voor de groep bij Onder 12. “Een Duits sprekende trainer is in deze leeftijdscategorie belangrijk”, zegt Roscher. “Daarbij kan Loris zijn verleden als jeugdspeler een toegevoegde waarde zijn.”

Van links naar rechts: Fethi Ozerdogan, Demian Ten Broeke en Loris Deiters

Dicht bij het proces

Ook Stef Lamberink (eerder genoemd) doorliep de jeugdopleiding. Dat deed hij tot het tweede elftal van FC Twente. Lamberink maakte deel uit van de opleiding tussen 2000 en 2007, voor hij naar Quick’20 in Oldenzaal ging. De in Vroomshoop woonachtige trainer staat inmiddels al op het veld bij Onder 14, Onder 15 en Onder 16. “Ik ben zelf erg dicht bij het proces geweest”, vertelt Stef Lamberink. “Dat kan in mijn voordeel en daarmee in dat van de spelers werken. Ik heb ervaring in wat er als jeugdspeler van je wordt gevraagd. Ik ken de verschillende elementen. Zoals op de training, maar ook thuis en in het sociale.” 

Boven verwachting

De sinds 2011 actieve Functionaris in de Gemeente Twenterand, waarbij Lamberink veel bezig is met sport, is naar eigen zeggen altijd op zoek naar iets nieuws. “Ik ben ambitieus en wil me graag blijven ontwikkelen.” De trainer ziet in de FC Twente/Heracles Academie een extra dimensie. “Dat deze jongens iedere dag een stap proberen te maken in hun ontwikkeling. Hoe daarover wordt gedacht binnen de Academie ligt me goed. Ik ben in de goede zin van het woord altijd veeleisend geweest. Hoe er hier iedere dag wordt ontwikkeld, is boven verwachting. Of dat nou in de voetbalinhoud is, of het sociale aspect.”

Op de foto: Stef Lamberink