Onder 18 ging zaterdag op bezoek bij FC Groningen. Op Sportpark Corpus Den Hoorn werd de koploper in extremis met 1-2 verslagen.

George Younan bracht de FC Twente/Heracles Academie na 53 minuten op voorsprong. FC Groningen kwam een kwartier later langszij, maar de FC Twente/Heracles bleef aanspraak maken op de overwinning. Met een door Kick Landkroon benutte strafschop werden in blessuretijd de drie punten mee terug naar Hengelo genomen.

Niet verliezen

“We speelden een goede wedstrijd”, vertelt Jord Roos, trainer/coach bij Onder 18. “Voor de eerste keer dit seizoen speelden we een wedstrijd die we niet wilden verliezen, waar we normaal spelen om te winnen. Daar hebben we het voor de wedstrijd als team met elkaar over gehad. We wilden de wedstrijd aanvliegen zoals Heracles Almelo dat eerder dit seizoen tegen Ajax deed.” Eerder dit seizoen sleepte Heracles met een 0-0 gelijkspel in Almelo een zwaarbevochten punt uit het vuur.

Ontzag

“Maar eigenlijk deden we dat nog beter”, zegt Roos. “Aan de bal hadden we een grotere bijdrage dan we van tevoren hadden gedacht. We veroverden de bal regelmatig met de spitsen of de centrale middenvelders, dus in de as. Dan wisten we er met beide backs overheen te komen, van waaruit we gevaarlijk werden.” De trainer/coach wil een compliment geven aan zijn ploeg, die met veel spelers onder zeventien jaar oud speelde. “In leeftijd was onze tegenstander verder. Daarbij stonden ze voor de wedstrijd van zaterdag bovenaan, wat maakte dat wij ontzag voor ze hadden. Maar in de positieve zin van het woord. We voelden dat er wat te halen viel.”

Teamprestatie

We hadden de focus zo goed op het verdedigen, dat het FC Groningen meestal niet lukte door ons heen te spelen. Vanuit de balverovering en omschakeling wisten wij dan gevaarlijk te worden. Ook na de gelijkmaker van FC Groningen, toen wij de betere mogelijkheden hielden. Die hebben we met een strafschop uiteindelijk weten te benutten. Dat ons tegen een sterke ploeg is gelukt, is een echte teamprestatie. Iedereen haalde zaterdag zijn niveau. Jop (Tijink) en Morris (De Wilde), die normaal niet veel spelen. Kick (Landkroon), die dit seizoen nog niet eerder centraal achterin speelde. Maar ook Gijs (Besselink) was top en Harrie (Kuster) speelde zijn beste wedstrijd van dit seizoen. Maar iedereen verdient een compliment. Irakli (Yegoian) en Jort (Ribbers) speelden bijvoorbeeld ook erg goed.”

FC Groningen Onder 18-FC Twente/Heracles Academie Onder 18: 1-2 (0-0)

Zaterdag 04-12-2021, 15.00 uur

Sportpark Corpus Den Hoorn

Scoreverloop

53′ 0-1 (Younan)

68′ 1-1

90′ 1-2 (Landkroon, pen.)

Opstelling FC Twente/Heracles Academie: Mulder, De Wilde (81′ Davina), Landkroon, Tijink, Geypens, Besselink, Ribbers, Yegoian, Van Gelder, Kuster (78′ Veldhuis), Younan.