Alle teams binnen de FC Twente/Heracles Academie speelden zaterdag hun laatste wedstrijd van 2021. Onder 12 trof de leeftijdsgenoten van sc Heerenveen in de Twin Games op het Trainingscentrum in Hengelo.

De mannen van Thomas Tijhuis hielden zich zaterdag goed staande tegenover de gasten uit Friesland. “Ik vind het knap hoe we weerstand boden en ieder blokje spannend wisten te maken”, vertelt de oefenmeester. “We hebben zaterdag veel doelpunten gemaakt. Mede daaraan zien we dat we mooie stappen zetten en er groei zichtbaar is.”

Ontwikkeling

Onder 12 traint deze week tot en met donderdag, voor er zal worden genoten van een welverdiende kerstvakantie. Dan is de eerste seizoenshelft voor de spelers uit de jongste leeftijdscategorie achter de rug. “Ik ben blij met het verloop van dit eerste half jaar”, zegt Thomas Tijhuis. “We hebben deel mogen nemen aan een leuke competitie. Daarin hebben we tegen ploegen gespeeld die beter waren, tegen wie we echt samen hebben moeten verdedigen. Maar we hebben ook wedstrijden gespeeld waarin we meer aan de bal waren dan onze tegenstander en kansen moesten creĆ«ren. In hun eerste vier maanden bij de Academie hebben de spelers mega veel wedstrijden gespeeld met een relatief kleine selectie. Ik zie ontwikkeling in hoe de jongens zich presenteren en staande weten te houden.”

Druk en weerstand

In dat proces ziet de trainer/coach van Onder 12 dat zijn groep iedere dag stappen zet. “Het wennen aan het spelen van wedstrijden op BVO-niveau is de eerste stap die spelers uit deze leeftijdscategorie moeten zetten. Over dat proces ben ik tevreden. De jongens hebben veel minuten gemaakt en houden dat steeds beter vol in een hoog tempo. We hebben in de voorbereiding tegen tegenstanders gespeeld die we later in de competitie weer troffen. Daarin zien we verschil. Ook in de resultaten, wat maakt dat de jongens dat zelf ook merken en voelen. Onder de hoge druk en weerstand die de groep krijgt, mogen we zeggen dat we het dit jaar goed hebben gedaan. Er komt nog steeds heel veel op de jongens af. Daar gaan ze goed mee om.”

Hele mooie groep

Onder 12 komt dit seizoen in actie in de Twin Games, die verdeeld over twee kleine veldjes worden gespeeld. In Onder 13 zal de stap worden gemaakt naar het grote veld. “We hebben al enkele keren kennis gemaakt met elf tegen elf”, vertelt Tijhuis. “Dat gaat na de winterstop oplopen. Maar we spelen al vaker met negen tegen negen, zoals in oefenwedstrijden tegen Duitse clubs als Dortmund, Gladbach en Hannover, wat een mooie tussenstap is. Zo kan er langzaam worden gewend aan de grotere ruimtes.” De Twin Games worden gespeeld met acht tegen acht. “Maar we vinden het wel belangrijk dat de spelers nog veel in de kleine, drukke situaties komen. Daarin kunnen ze werken aan hun vaardigheden.”

Thomas Tijhuis kijkt net als zijn spelers uit naar de tweede seizoenshelft. “In mentaliteit en persoonlijkheden is dit een hele mooie groep. Het zijn jongens die elkaar helpen en iedere dag echt samen beter willen worden.”