Voor de FC Twente/Heracles Academie was 2021 wederom een jaar van denken in kansen en mogelijkheden. Zowel binnen als buiten de lijnen werd er ondanks vele beperkingen volop doorontwikkeld. Met onder meer grote stappen in de groei van de organisatie, de uitrol van het Regioplan en vele debutanten en contractondertekeningen is 2021 voor de Academie een kalenderjaar om met trots op terug te kijken.

Ook aan het begin van het vorige kalenderjaar verkeerde het algehele voetbal in Nederland in onzekerheid. Als gevolg van de aanwezigheid van het coronavirus en de hieropvolgende maatregelen zou er een lange tijd niet in competitieverband kunnen worden gevoetbald. Voor de FC Twente/Heracles Academie zouden onderlinge wedstrijden uitkomst bieden. Mede om het niveau van intensiteit in de wedstrijden aan te wakkeren werd er een onderling klassement bijgehouden.

Kernwaarden in de praktijk

Acht weken lang werd er binnen de FC Twente/Heracles Academie volgens het klassement gespeeld. Voor een gewonnen wedstrijd kon iedere speler van Onder 12 tot en met Onder 18 drie punten verdienen. Om spelers te motiveren tot de laatste seconde doelpunten te maken en tegendoelpunten te voorkomen, werd bij winst het verschil in doelpunten als extra punten gerekend. Maar er konden ook punten in mindering worden gebracht. In het klassement werd er nadruk gelegd op de kernwaarden binnen de Academie, die zich in grote mate richten op gedrag. Spelers konden individueel extra punten verdienen aan de hand van een thema dat aan een van die kernwaarden was verbonden. Trainers mochten zelf kiezen waarvoor ze een punt gaven, waarmee spelers kennismaakten met de kernwaarden in de praktijk. Onder 21 zou gezien de per leeftijdscategorie van elkaar verschillende maatregelen pas later in het kalenderjaar onderlinge wedstrijden mogen spelen.

Op zaterdag 8 mei werden de laatste wedstrijden voor het onderlinge klassement gespeeld. Destijds Onder 14 speler Kaan Talay eindigde met 73 punten op de eerste plaats. Gevolgd door Onder 18 speler George Younan, die met 64 punten op de tweede plaats eindigde. Kick Landkroon werd derde. De verdediger uit Onder 18 sleepte 60 punten binnen. Jon Vossebeld (destijds Onder 14, 57 punten) en Joris Eppink (destijds Onder 15, 56 punten) bezetten de vierde en vijfde plaats. Voor het eindigen op de eerste plaats kreeg Kaan een bijzondere prijs. Samen met Wout Brama bekeek hij tien zelfgekozen wedstrijdbeelden. De speler van FC Twente voorzag Kaan daarbij van waardevolle feedback, mede gericht op voetbalgedrag en spelprincipes. De creatieve middenvelder kreeg net als nummer twee George Younan een gesigneerd shirt. Kick Landkroon, Jon Vossebeld en Joris Eppink hun prestaties werden bekroond met een gloednieuwe bal.

Perspectief

Het huidige kalenderjaar is voor de FC Twente/Heracles op een mooie manier afgetrapt. Op maandag 3 januari startte Heracles Almelo de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Vanuit de Academie namen Chiel Olde Keizer en Sem Scheperman deel aan de eerste training. De spelers uit Onder 21 hebben zich de afgelopen tijd op het traininsgveld verder mogen ontwikkelen met de ploeg van Frank Wormuth. Maar ook bij FC Twente verschenen er voor de Academie bekende gezichten op het trainingsveld. Devonish Eustatia, Michel Driezen en Thijmen de Lange stonden de afgelopen tijd op het traininsgveld met de ploeg van Ron Jans.  

Tijdens het vorige kalenderjaar zou er snel sprake zijn van een hoogtepunt. Op 9 januari mocht Daan Rots na 79 minuten invallen tijdens FC Emmen-FC Twente. De aanvaller maakte hiermee zijn debuut in de hoofdmacht van FC Twente. Een week later, op 17 januari, maakte Thijs van Leeuwen zijn basisdebuut voor FC Twente. De vleugelaanvaller viel in 2020 al vaker in, maar mocht tegen FC Groningen voor de eerste keer starten. Van Leeuwen bekroonde zijn basisdebuut met een treffer. Ook Casper Staring maakte afgelopen kalenderjaar zijn basisdebuut voor FC Twente. De verdediger mocht op 6 maart starten tegen Willem II. Net als Daan Rots maakte Max Bruns eerder al zijn opwachting als invaller. De verdediger viel op 6 februari na 86 minuten in tijdens het uitduel tegen PSV. Daan Rots zou de laatste wedstrijd van het seizoen nog starten. Op 16 mei maakte hij tegen ADO Den Haag zijn basisdebuut. Rots tekende hierbij direct voor zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht van FC Twente.

Maar ook tijdens het nieuwe voetbalseizoen vonden er bijzondere momenten plaats. Op 11 september maakte Mees Hilgers bij FC Twente zijn opwachting in de basiself voor de wedstrijd tegen FC Utrecht. De verdediger zou zich daarna ontwikkelen tot een vaste waarde in de ploeg van Ron Jans. Diezelfde maand, op 26 september, mocht Luca Everink voor het eerst starten bij FC Twente. De vleugelverdediger maakte indruk tijdens de gewonnen wedstrijd tegen sc Heerenveen, nadat hij op 28 oktober al mocht invallen tijdens de uitwedstrijd tegen SC Cambuur. Op 27 oktober zou Jahnoah Markelo voor het eerst invallen bij FC Twente. De aanvaller betrad het veld na 66 minuten spelen tijdens het bekerduel tussen O.S.S. ’20 en FC Twente. Het laatste officiële debuut van 2021 vond plaats bij de start van het bekerduel tussen AZ en Heracles Almelo, op 15 december. Rohat Agca maakte daarbij zijn basisdebuut voor Heracles Almelo. De middenvelder viel al vaker in, maar mocht in Alkmaar voor de eerste keer starten.

Contracten en internationals

Al snel na hun eerste invalbeurten vond er voor Daan Rots en Max Bruns een nieuw hoogtepunt plaats. Op 17 februari tekenden beide spelers uit de FC Twente/Heracles Academie een contract bij FC Twente. Allebei tekenden ze tot 2023 met de optie op nog een jaar. Luca Everink tekende zijn eerste professionele contract bij FC Twente op 24 september. Everink ging daarbij een verbintenis aan voor twee jaar, met de optie op nog een jaar. Op 14 oktober was de beurt aan Jahnoah Markelo, die een contract tekende tot 2023 met een optie op nog twee jaar.

Maar ook binnen de FC Twente/Heracles Academie werden er afgelopen seizoen spelers voor een langere tijd gebonden. Juliën Mesbahi zette op 20 mei zijn handtekening onder een 3-jarig contract bij de Academie. De 15-jarige centrumverdediger speelt pas sinds het vorige seizoen in de FC Twente/Heracles Academie. Voorheen kwam hij uit voor Avanti Wilskracht in Enschede. Gedurende het seizoen werd de fysiek sterke Juliën al vervroegd doorgeschoven naar Onder 16. Sinds dit seizoen maakt hij deel uit van Onder 18. Op 24 juni zette Bram Marsman zijn handtekening gezet onder een 2-jarig contract bij de FC Twente/Heracles Academie.  

Daarbij mochten verschillende spelers uit de FC Twente/Heracles Academie uitkomen in vertegenwoordigende elftallen en zich vorig kalenderjaar international noemen. Stanislav Dyulgerov maakte deel uit van Bulgarije onder 19, voor een trainingskamp en meerdere wedstrijden. Michel Driezen speelde met Oranje onder 18 de volledige wedstrijd tegen Oostenrijk. Jort Ribbers behoorde tot de definitieve selectie van Oranje onder 17 futures. Juliën Mesbahi maakte tegen de Belgische leeftijdsgenoten zijn debuut in Oranje onder 16. Benjamin Nagel en Leart Bekolli speelden selectiewedstrijden bij de onder 15 van de KNVB. Dit laatste gold ook voor Luca Oude Luttikhuis en Rayan Taouil, die zich mochten laten zien bij de onder 14 van de voetbalbond.  

Van en voor de regio

In het kader van ‘Van en voor de regio’ werd afgelopen kalenderjaar het Regioplan uitgerold. Aanleiding voor het Regioplan is de enorme behoefte om de samenwerking aan te gaan met de amateurverenigingen, om samen het algehele niveau in de regio te laten stijgen. Matthijs Blijham, Coördinator Regioplan, trad in februari in dienst van de Academie en presenteerde het plan samen met Arnold Bruggink aan de amateurclubs in de regio. Met input van de clubs werd het Regioplan verder ontwikkeld tot een steeds betere versie, waarbij er in een hoog tempo is doorgepakt. Met bevlogenheid en een proactieve houding werd er vanuit de verenigingen continu meegedacht. Dat het plan zich onder moeilijke omstandigheden toch zo ver heeft weten te ontwikkelen, is een compliment waard aan alle partijen die onderdeel zijn (geweest) van de uitrol van het Regioplan. Al veertig clubs sloten zich aan bij het plan, welk aantal spoedig zal worden uitgebreid.

Sinds het einde van oktober wordt het Regioplan zichtbaar tot uitvoering gebracht met regiotrainingen voor de leeftijdscategorieën Onder 9 en Onder 10, het Onder 11 traject, regioteams in de categorieën Onder 12 tot en met Onder 15 en kennisdeling als modules, cursussen en themabijeenkomsten. Daarbij deelden trainer/coaches Wouter Stronks, Thomas Tijhuis en Jord Roos namens de Academie al kennis met jeugdtrainers uit de regio, door middel van webinars. Dit kalenderjaar nam Daan Jalving de eerste webinar voor zijn rekening.  Ook ontwikkelde de FC Twente/Heracles Academie in samenwerking met VTON een platform om trainingsvormen te delen met jeugdtrainers van de amateurclubs en bundelden de Academie, MVTO (Meiden Voetbal Talent Ontwikkeling) en FC Twente Vrouwen hun krachten om talentvolle voetbalsters uit de regio een kwalitatief nog sterker platform te bieden. Ook in deze samenwerking is het delen van kennis een belangrijk element.

Groeiende organisatie

2021 was voor de FC Twente/Heracles Academie wederom een jaar van een groeiende organisatie. In het ontwikkelen van sterke persoonlijkheden gelooft de Academie in de kracht van mensen. In de persoon van Renske Hengeveld beschikt de Academie sinds 1 februari over een Algemeen Coördinator. Het contract van Coördinator Data & Video-analyse Lorenzo Müller werd uitgebreid en Ellery Cairo werd voltijd krachttrainer. Youri Geurkink bekleedt sinds 1 november de rol van Coördinator Fysiek & Wetenschap. Ook Koen Fleer is sindsdien werkzaam bij de FC Twente/Heracles Academie, als Hoofd Jeugdscouting. Maar ook op en langs de velden moet menskracht de spelers helpen zich te ontwikkelen. Bij Onder 21 staan er sinds het nieuwe seizoen, in de personen van Mark Looms en Nicky Kuiper, twee trainers voor de groep. Met Jord Roos en Berthil ter Avest geldt voor Onder 18 hetzelfde. In de jongere leeftijdscategorieën staan er co-trainers op het trainingsveld.

Daartegenover stond het vertrek van twee trainer/coaches met een grote staat van dienst. Job Ten Thije verliet de FC Twente/Heracles Academie na tien jaar, om zich te oriënteren op een vervolgstap buiten de voetbalwereld. Jeffrey de Visscher maakte de stap naar FC Twente, waar hij sinds dit seizoen onderdeel uitmaakt van de technische staf van hoofdtrainer Ron Jans. Maar de FC Twente/Heracles Academie mocht ook nieuwe gezichten in daar eigen trainersstaf verwelkomen. Sjoerd Overgoor, Wouter Stronks en Jord Roos maken dit seizoen deel uit van de FC Twente/Heracles Academie, als trainer/coaches bij respectievelijk Onder 14, Onder 15 en Onder 18. In de persoon van Jeroen Moorman stelde de FC Twente/Heracles Academie in 2021 een sociaal maatschappelijk begeleider aan. Moorman biedt daarin begeleiding aan spelers die belemmeringen ondervinden in de thuissituatie en fungeert daarbij inmiddels als vertrouwenspersoon en contactpersoon van de gastgezinnen.

Ook werd er afgelopen jaar gestart met het leerplan topsport. In samenwerking met onder meer Topsport Company en Voedingconditie worden trainingen, lessen, individuele mindset-trajecten en begeleiding in voeding aangeboden. Op deze manier wil de FC Twente/Heracles Academie invloed uitoefenen op het doormaken van een betere ontwikkeling en het behalen van prestaties, alsmede het opbouwen en in stand houden van een goede fysieke en mentale gezondheid. Onderdeel van het leerplan topsport is het leerplan mindset. In samenwerking met sportpsycholoog Paul van Zwam is er per leeftijdscategorie een aantal trainingen ontwikkeld. Daarin nemen sportpsycholoog Maryline Lapaire en Iddo Roscher, Hoofd Ontwikkeling & Prestatie, de lessen inmiddels voor hun rekening. Een ander belangrijk onderdeel van het leerplan topsport is lifestyle. Hierin neemt het leerplan voeding, ontwikkeld door Titia van der Stelt en Guus Derickx, een voorname plaats in.  

“2021 was ondanks alle weerstanden een goed jaar voor de Academie”, vertelt Manager Dominique Scholten. “We hebben geleerd en gaan dat gebruiken om de volgende stappen te maken. Het nieuwe jaar gaan we door met ontwikkelen en ook in 2022 zullen er weer grote uitdagingen komen. Het gaat daarbij ongetwijfeld een jaar worden van nieuwe kansen en perspectief.”