Afgelopen zaterdag stonden de teams binnen de FC Twente/Heracles Academie na een lange tijd weer tegenover leeftijdsgenoten van andere clubs. Met oefenwedstrijden kwam ieder team vanaf Onder 13 in actie.

Alleen Onder 12 was afgelopen weekend vrij van een wedstrijd. Zo ontving Onder 14 Go Ahead Eagles (3-1 winst), ging Onder 16 op bezoek in Emmen (2-3 winst), speelde Onder 18 thuis tegen de leeftijdsgenoten van sc Heerenveen (2-0 winst) en trof Onder 21 De Graafschap in Doetinchem (1-2 winst).

Goede fases

Net als Onder 21 reisde Onder 13 zaterdag af naar Doetinchem. Een week eerder speelden de mannen van Daan Jalving nog een onderlinge wedstrijd op het Trainingscentrum in Hengelo. Onderlinge duels boden vooral uitkomst, maar kenden ook hun voordelen. “We kunnen dan zelf invulling geven aan de wedstrijd en waarin we de jongens willen helpen ontwikkelen”, vertelt de trainer/coach. “Vorige week speelden we met beide teams in een 5-3-2 formatie, van waaruit de spelers in andere afstanden en ruimtes kwamen.”

Zaterdag mocht er weer tegen andere clubs worden gevoetbald. Met de leeftijdsgenoten van De Graafschap als tegenstander wachtten er voor Onder 13 weer andere uitdagingen. Ook voor trainer/coach Daan Jalving, die door meerdere afwezigen een beroep deed op spelers uit Onder 12. De wedstrijd zou met ruime cijfers worden verloren, maar daar wil de oefenmeester niet te lang bij stilstaan. “Je moet dan als trainer door het resultaat heen proberen te kijken. “We willen altijd winnen. Maar in de context, met meerdere afwezigen, was dat een lastig verhaal.”

Toch was de oefenwedstrijd voor Onder 13 nuttig als ieder ander duel. “Ik vond dat we goede fases kenden”, aldus Jalving. “We waren goed op onze eigen helft, maar hadden moeite erdoor te komen. De jongens deden hun uiterste best. Ze probeerden ieder doelpunt te voorkomen, te blijven voetballen en zelf kansen te creëren. Maar wanneer De Graafschap doorbrak, was het bijna altijd een doelpunt. Dan is iedere doelpunt er een te veel, daarin moet de lat omhoog. Maar daar moeten we kritisch naar blijven kijken.”

Ervaren waar we naartoe willen

Ook voor Onder 15 stond er zaterdag een mooie graadmeter op het programma. De ploeg van Wouter Stronks reisde af naar Amsterdam voor een oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Ajax. “Voor deze groep is het belangrijk om tegen de nationale top te spelen”, vertelt de trainer/coach en voetbalcoördinator Onder 12 tot en met Onder 15. “Zo kan er al langzaam worden ervaren waar we uiteindelijk naartoe willen. Dan hebben we het er graag voor over weer wat langer in de bus te zitten.”

Onder 15 trof Ajax zaterdag over vier blokjes van twintig minuten. Na twee bedrijven stond er een 3-0 achterstand op het scorebord, welke twee blokjes later in een eindstand van 3-1 was bepaald. “We kregen goed druk op onze tegenstander”, zegt Stronks. “We veroverden ballen en creëerden kansen. Maar van die laatste hadden we er, om tot scoren te komen, meer nodig dan Ajax. Dat hebben we zaterdag ervaren. We hebben de kans gekregen in de wedstrijd te komen, maar waren niet meedogenloos genoeg.”

Meedogenloosheid die volgens de oefenmeester vaker zichtbaar zou mogen zijn. Zo ook op de belangrijke momenten in een wedstrijd. “Voor ons eigen doel, in het samenwerken, het duelleren en het voorkomen dat de tegenstander vooruit kan voetballen.” Maar Wouter Stronks zag ook zaterdag weer progressie. “Dat is waar het om gaat. We hebben onze tegenstander zo ver gekregen op een andere manier onder onze druk uit te willen spelen. En die druk wisten we er, net als in de eerste twee blokken, ook in de eindfase op te houden.”