Onder 12 gaat komende zaterdag op bezoek in Breda. De ploeg van trainer/coach Thomas Tijhuis reist af naar het zuiden voor het competitieduel met de leeftijdsgenoten van NAC. Afgelopen zaterdag werd de competitie tegen Excelsior alweer hervat.

Voor de winterstop kwam Onder 12 in de najaarscompetitie voornamelijk in actie tegen clubs uit het noorden van Nederland. “We hebben er zelf voor gekozen in de voorjaarscompetitie tegen meer ploegen uit de zuidelijke helft van het land te spelen”, vertelt Thomas Tijhuis. “Voor spelers in deze leeftijdsgroep is het belangrijk om verschillende ervaringen mee te krijgen en verschillende soorten tegenstanders te treffen.”

Hoog niveau

Afgelopen zaterdag werd thuis tegen Excelsior de competitie hervat. “We troffen een type tegenstander dat we nog niet eerder hadden ervaren”, zegt Thomas Tijhuis. De trainer/coach is positief gestemd over het niveau dat zijn ploeg aan de bal wist te halen. “Daar hebben we de laatste tijd, ook voor de winterstop, intensief aan gewerkt. Onder andere het vrij spelen van jezelf, het vrij maken van de bal en het durven passeren. Gedurende de wedstrijd kregen we te maken met vermoeidheid, maar aan de bal heb ik hele goede dingen gezien. We haalden een hoog niveau.”

Gewenste weerstand

De uitdaging vond Tijhuis zijn ploeg zaterdag op het fysieke vlak. “We waren de eerste blokken de betere, wat we ook wisten uit te drukken in doelpunten. Excelsior speelde in de eindfase fysieker. Daar op de juiste manier mee omgaan, en het niveau aan de bal hoog houden, was een mooie uitdaging voor de jongens. Gedurende de wedstrijd werd Excelsior sterker, waardoor het een gelijkwaardige duel werd. Zo kregen wij onze gewenste weerstand. Dat maakte het een nuttige en leerzame wedstrijd.”

Oefeningen naar basisprincipes

Voor Onder 12 waren de weken voor de hervatting voor de competitie extra uitdagend. Als gevolg van besmettingen bevond een groot deel van de selectie zich tijdelijk in (preventieve) quarantaine. Spelers zonder klachten trainden voor zichzelf door. “We hebben de spelers oefenvormen aangereikt om aan de slag te kunnen met hun eigen ontwikkel- en verbeterpunten”, vertelt Thomas Tijhuis. De spelers kregen de vrijheid zelf te kiezen waar zij zich in wilden verbeteren. “Het oefenmateriaal bestond onder andere uit beeldmateriaal van individuele oefeningen, in bijvoorbeeld dribbel- en passvaardigheden. Deze passen bij onze individuele basisprincipes.” De spelers van Onder 12 filmden de oefeningen en deelden de video’s waar ze het meest trots op waren in de groepschat. “De jongens gaven elkaar daarop complimenten”, aldus Tijhuis. “Dat was mooi om te zien.”

Onder weerstand een sterke wedstrijd gespeeld

Onder 13 en Onder 14 speelden met een gemengd elftal tegen N.E.C. onder 13 en onder 14. De oefenwedstrijd in Nijmegen werd met 3-6 gewonnen. “We hadden de eerste helft wat moeite ons onder de hoge druk van N.E.C. uit te voetballen”, vertelt Daan Jalving. “We kwamen er enkele keren goed uit, waarbij ons rendement in kansen hoog was. De tweede helft hadden we het aanvallend en verdedigend goed voor elkaar.” De trainer/coach bij Onder 13 is positief gestemd over het optreden. “We hebben gerouleerd in posities, dus speelden veel jongens op een andere plek dan ze gewend zijn. Dat deden ze goed. Ook is het knap hoe spelers van Onder 13 onder weerstand van tegenstanders uit onder 14 een sterke wedstrijd hebben gespeeld.”

Goed omgegaan met het fysieke verschil

Onder 15 zou zaterdag ook tegen N.E.C. spelen. In verband met besmettingen werd er in HSC ’21 Onder 17 een nieuwe tegenstander gevonden. De ploeg van trainer/coach Wouter Stronks won het oefenduel met 8-3. “Ik vind dat we goed zijn omgegaan met het fysieke verschil”, vertelt Wouter Stronks. “We hielden de bal goed in de ploeg en wisten van daaruit kansen te creĆ«ren.” In fases wilde Onder 15 door hoog druk te zetten snel tot kansen komen. “Dat deden we de eerste twintig minuten aardig, wat daarna iets afvlakte. We waren de bal sneller kwijt, waardoor we in grote ruimtes kwamen.” De trainer/coach zag een rommelige tweede helft, waarin zijn ploeg goed goed met de kansen omsprong. “HSC koos ervoor verder in te zakken waardoor wij moeite hadden de vrije ruimtes te vinden. Maar vonden we die, dan waren we effectief.”

Foto: Ron de Vette