Onder 18 treft de leeftijdsgenoten van Vitesse zaterdag op het Trainingscentrum in Hengelo. De ploeg van trainer/coaches Jord Roos en Berthil ter Avest speelt daarmee de derde wedstrijd in acht dagen tijd. Afgelopen week stonden er een oefenwedstrijd tegen AZ en de competitiehervatting tegen NAC Breda op het programma.

Tegen AZ sleepte Onder 18 een verdienstelijk 1-1 gelijkspel uit het vuur. “We moesten het hebben van het verdedigen, maar deden dat op een hoog niveau”, vertelt Berthil ter Avest. “We hebben uit de omschakeling weten te scoren en samen gestreden voor een gelijkspel.”

Verdedigend goed voor elkaar

In Alkmaar liet Onder 18 in het defensieve aspect en in het druk zetten een sterke indruk achter. “We hadden het verdedigend goed voor elkaar”, zegt Berthil ter Avest. “In het gezamenlijk verdedigen haalden we misschien wel een topniveau.” Volgens de trainer/coach waren de details goed verzorgd. “Zoals de onderlinge communicatie, de intensiteit in het druk zetten en de timing wanneer in te stappen. Maar ook het precies van elkaar weten wat er wordt gevraagd in het verdedigende aspect.”

Niet tot in de puntjes verzorgd

Bij de competitiehervatting tegen NAC Breda, afgelopen dinsdag, had Onder 18 moeite in die elementen te komen. “Net als tegen AZ troffen we in NAC een sterke tegenstander”, vertelt Ter Avest. “We hebben zowel vrijdag als dinsdag ervaren dat we het dan goed voor elkaar moeten hebben. Dinsdag, tegen NAC, was het verdedigend en in het druk zetten niet tot in de puntjes verzorgd, wat toch de basis is om resultaat te kunnen halen. Tegen een goede ploeg kom je dan gemakkelijk in de problemen.”

Cruciaal

Waar de FC Twente/Heracles Academie de mogelijkheden in de eerste helft tegen NAC niet in grote kansen wist om te buigen, waren het de bezoekers die voor de rust op een 0-1 voorsprong kwamen. Deze werd na de pauze spoedig verdubbeld naar 0-2. Via Jort Ribbers kwam Onder 18 terug in de wedstrijd. Maar na de 1-2 zou spoedig de 1-3 volgen, wat later de eindstand bleek. Berthil ter Avest: “We speelden een betere tweede dan eerste helft. Toen wisten we controle te krijgen, en zelfs nog kansen op de 2-2. Maar in dit soort wedstrijden, die cruciaal zijn om mee te kunnen doen om promotie, zie je dat je die dan niet mag laten liggen. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, maar NAC met meer power. Al met al was onze tegenstander een stuk effectiever.”

Zaterdag treft Onder 18 Vitesse. “Ik verwacht dat we er zaterdag weer met zijn allen zullen staan en volle bak gaan.”