In het DNA van de FC Twente/Heracles Academie staat de persoon op één. Op sportief vlak, maar minstens zo belangrijk vind de Academie de ontwikkeling die de spelers als mens doormaken.Met het oog op maatschappelijke ontwikkeling gaat in samenwerking met College Zuid en het Johan Cruyff College al extra aandacht uit naar school en studie. In samenwerking met Pluzpunt wordt nu ook studiebegeleiding aangeboden. “We willen ook naast het voetbal topbegeleiding bieden.”

Om spelers uit Onder 18 naast de ochtendtraining op dinsdag te helpen hun uren zinvol te besteden, wordt er tussen 12.15 en 14.30 uur studiebegeleiding aangeboden. Onder begeleiding van Tom Pot (Pluzpunt) kunnen de jonge voetballers werken aan schoolopdrachten en wordt er ondersteuning geboden in plannen, leren en studeren. “Wij bieden de helpende hand. Het is aan de spelers om zelf de regie te pakken.”

Eigen creativiteit

De 35-jarige Tom Pot is sinds september actief bij de FC Twente/Heracles Academie, waar hij spelers begeleidt in het leren en studeren. De geboren Enschedeër studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en stond zeven jaar voor de klas bij het ROC van Twente. Hier gaf hij, aan de opleiding Verzorgende IG, onder andere les in Nederlands, Engels en (medisch) rekenen. Sinds januari staat Tom Pot niet meer voor de klas, maar richt hij zich volledig op Pluzpunt. Met zijn onderneming biedt hij maatwerk gecentreerd rondom studie, voor zowel scholieren van het voortgezet onderwijs als studenten van het mbo, hbo of de universiteit. “Ik miste het mijn eigen creativiteit kwijt te kunnen en daar zelf de verantwoordelijkheid over te houden.”

Persoon achter de student

Na lang plannen startte Tom Pot met Pluzpunt. Sinds augustus 2021 bieden Pot en Pluzpunt hun begeleiding aan op een eigen locatie aan de Wethouder Beversstraat in Enschede. “Met Pluzpunt kan ik werken volgens mijn eigen visie naar wat leren is en hoe je dat het beste kan doen”, vertelt Tom Pot. “Maatwerk is oplossingsgericht. ‘Hoe kan ik het beste leren?’ Maar Pluzpunt is er ook voor jongeren die vastlopen. Jongeren die niet goed weten waar ze moeten beginnen, hoe ze zich moeten concentreren of de handdoek in de ring willen gooien wanneer ze iets niet direct begrijpen.” Het opbouwen van een band ziet Pot als essentieel om passende begeleiding te kunnen bieden. “De persoon achter de student is voor mij erg belangrijk.”

Investeren in meer dan alleen voetbal

Vorig jaar sloegen de FC Twente/Heracles Academie en Pluzpunt de handen ineen. Spelers uit Onder 18 wordt op dinsdagmiddag inmiddels al studiebegeleiding aangeboden. “Deze jongens leven hun droom na, die niet voor iedereen is weggelegd”, zegt Tom Pot. “Met de ervaring die zij hier opdoen, is er voor iedereen de mogelijkheid een stabiele basis te leggen waar op voort kan worden gebouwd. Maar dan moeten ze wel zelf in meer investeren dan alleen voetbal.” Zelf ervaart Pot een mooie samenwerking met de jonge voetballers. “Ik voel al sinds het eerste moment dat deze jongens een bepaalde drive hebben. De bijzondere mentaliteit zie ik ook terug in het studeren. Maar ook het groepsgevoel en de omgang met elkaar zijn bijzonder om te zien. Ze werken samen aan hun dromen.”

Oog voor maatschappelijke ontwikkeling

“Het is belangrijk oog te hebben op wat de spelers doen voor hun maatschappelijke ontwikkeling”, vertelt Daan Jalving, Coördinator Studie. “Met studiebegeleiding tussen de ochtend- en middagtrainingen door laten we zien waar we nog meer voor staan naast het voetbal. We ervaren al prettige samenwerkingen met College Zuid en het Johan Cruyff College.  Met Tom hebben we nu ook een goede studiebegeleider in huis, ik ben trots op hoe hij dit doet. In samenwerking met Pluzpunt kunnen we spelers huiswerkbegeleiding bieden, maar ook ondersteuning in plannen, leren en studeren.” Daan Jalving ziet toekomst in het verder uitbouwen van de studiebegeleiding. “Voetballers moeten zich bij ons op meerdere vlakken door kunnen ontwikkelen, dus zouden we deze uren ooit voor de gehele Academie willen plannen. We willen ook naast het voetbal topbegeleiding bieden.”