Dit weekend komen verschillende teams binnen de FC Twente/Heracles Academie weer in actie in wedstrijdverband. Alleen Onder 12 en Onder 16 spelen competitiewedstrijden. Onder 13, Onder 14, Onder 18 en Onder 21 spelen vriendschappelijke duels.

Onder 18 en Onder 21 treffen respectievelijk PSV en PEC Zwolle. De twee oudste leeftijdscategorieën kwamen afgelopen weekend nog in actie in competitieverband. Onder 21 versloeg koploper Almere City FC. Onder 18 kreeg een ruime nederlaag te verduren tegen Vitesse.

Een groep die uitblonk in het samenwerken

Onder 21 mocht afgelopen zaterdag weer een competitiewedstrijd spelen. Ondanks dat de ploeg eerder al officieel degradeerde uit Divisie 1, werd er een knappe overwinning behaald in Almere. Koploper Almere City FC werd met 1-2 verslagen. De treffers aan de kant van de FC Twente/Heracles Academie kwamen op naam van Jahnoah Markelo en Thijmen de Lange. “De jongens hebben zelf nieuwe doelstellingen bepaald voor de tweede seizoenshelft”, vertelt Mark Looms. “De wedstrijd tegen Almere City zagen we als start van die tweede helft.” De trainer/coach was onder de indruk van zijn ploeg. “Ik heb een groep gezien die uitblonk in het samenwerken, zowel aan de bal als zonder bal. Tegen de koploper moesten we volle bak gefocust en geconcentreerd zijn. We hebben weinig kansen weggegeven en twee mooie doelpunten gemaakt.”

Leren omgaan met zware omstandigheden

Onder 18 verloor afgelopen zaterdag met ruime cijfers van de leeftijdsgenoten van Vitesse. Het duel op het Trainingscentrum in Hengelo eindigde in een 0-4 nederlaag. “We speelden tegen een goed team”, vertelt Jord Roos. De trainer/coach legt uit dat resultaat halen in het drukke programma (drie wedstrijden in een week) voor zijn ploeg te hoog gegrepen was, maar dat het geen excuus betreft. “Topsport is leren omgaan met zware omstandigheden en zware tegenstanders. De kunst is dan op je best te zijn en dat te blijven. Dat is de volgende stap die we willen zetten. Tegen Vitesse kenden we bij vlagen goede momenten. Zowel het kwartier voor als dat na de rust speelden we goed. Maar al met al was onze tegenstander zaterdag beter. Aan het begin van de wedstrijd hebben we aan de bal te weinig gebracht.”

Op het veld om de tegenstander bij de strot te grijpen

Onder 15 is het enige team binnen de FC Twente/Heracles Academie dat dit weekend niet in actie komt. Het oorspronkelijk geplande duel met de leeftijdsgenoten van PEC Zwolle zal geen doorgang kunnen vinden. Vorige week boekte Onder 15 nog een ruime 7-1 overwinning op FC Volendam. Het zou na vier minuten al 2-0 staan voor de ploeg van Wouter Stronks. “Ik zag een team dat gedreven uit de kleedkamer kwam”, vertelt de trainer/coach. “Een team dat de tegenstander wilde opjagen en dominant wilde zijn. De jongens stonden op het veld om de tegenstander bij de strot te grijpen. Ze waren gretig.” De oefenmeester ziet daarin verbeteringen ten opzichte van eerder dit seizoen. “Toen begonnen we wedstrijden wel eens met de intentie lekker te gaan voetballen. Dit is iets waar we op hameren. Hongerig blijven om meer doelpunten te maken en tegendoelpunten te voorkomen.”

Het enige tegendoelpunt kwam voort uit iets waar volgens Stronks nog winst te behalen valt. “Het continu op zoek zijn naar meer kan onze valkuil worden. De tweede helft waren we wat slordig. Maar al met al hebben we onze tegenstander vanaf moment één het gevoel gegeven dat er niets te halen viel. Daarbij heb ik genoten van hoe we de eerste tien minuten op het veld stonden.”

Foto: Ron de Vette