Afgelopen weekend kwamen behalve Onder 15 alle teams binnen de FC Twente/Heracles Academie in actie in wedstrijdverband. Onder 13 en Onder 14 boekten zeges in oefenwedstrijden. Onder 16 won het belangrijke competitieduel bij VVV Venlo.

Onder 12 kwam zaterdag in Hengelo in actie tegen de leeftijdsgenoten van MVV Maastricht. Onder 13 versloeg sc Heerenveen en Onder 14 won het oefenduel bij Ajax met 3-4. Ook Onder 18 en Onder 21 speelden oefenwedstrijden. Onder 18 verloor met 2-1 bij PSV. Onder 21-PEC Zwolle eindigde in een 0-2 zege voor de bezoekers uit Zwolle.

Foto: Tibbesma Fotografie

De druk er goed op

Onder 13 kwam zaterdag in actie in een oefenduel. Op Sportpark Skoatterwâld was de ploeg van trainer/coach Daan Jalving met 0-3 te sterk voor de leeftijdsgenoten van sc Heerenveen. “Ik vond dat we goed voetbalden”, zegt Jesse Weijdijk. “We hadden de druk er goed op en gingen hard in de duels. Ook was er altijd een mannetje vrij.” De speler van Onder 13 vertelt dat zijn team zaterdag met een gedegen plan aan de wedstrijd begon. “We hebben ervoor gekozen hard te duelleren en met de laatste line op te durven schuiven. Dat pakten we goed op.”

Tijdens de rust kon er met tevredenheid worden teruggekeken op de eerste helft. Ondertussen stond er al een 0-2 tussenstand op het scorebord, door doelpunten van Marijn Schutte en Kay Liandro. “Iedereen vond het goed gaan, het liep”, vertelt Jesse. “Maar we hadden meer kansen af kunnen maken en met meer doelpunten kunnen winnen.” Heerenveen zou de tweede helft wat vaker proberen in de wedstrijd te komen dan dat de eerste helft gebeurde, maar zouden grote kansen voor de gastheren uitblijven. “We bleven goed voetballen”, besluit Jesse. “Al zouden we nog vaker met twee man in de duels kunnen komen.”

Jesse Weijdijk

Nog sneller naar voren

Marijn Schutte bepaalde met zijn tweede doelpunt de eindstand van 0-3. De aanvaller beleefde behalve in teamverband ook individueel een mooie zaterdag. “We speelden goed”, zegt ook Marijn. “Op het middenveld ging het goed, daar veroverden we veel ballen. Maar we konden de eerste helft nog beter zijn in het zoeken van diepte, door na een balverovering nog sneller naar voren te gaan.” De eerste treffer maakte Marijn tijdens het eerste bedrijf, door oplettend te zijn toen de keeper hem de bal pardoes in zijn voet speelde.

Halverwege kreeg de groep, na een goede eerste helft, de complimenten van trainer/coach Daan Jalving. “Hij vond het knap dat we ondanks veel afwezige spelers goed op de been wisten te blijven”, vertelt Marijn. “Zaterdag speelde hij op zijn vertrouwde positie van spits, met Emre Gulcay als ‘nummer 10’ in zijn rug. “We zetten samen goed, snel druk. Het terugschakelen kon soms beter.” Waar de diepte de tweede helft regelmatig nóg sneller werd gezocht, ontstond daar een fraai doelpunt uit. Na een goede bal van Daan Boerrigter maakte Marijn het karwei af met een stiftje.

“Trainer Daan (Jalving) stuurde me na de wedstrijd nog een berichtje”, zegt Marijn. “Dat het doelpunt een mooi effect was van nog sneller diep gaan. En dat ik hem knap afmaakte.”

Marijn Schutte

Positieve invloed

Onder 16 speelde zaterdag een belangrijke wedstrijd. Er moest van VVV Venlo worden gewonnen om uitzicht te houden op promotie. Dat zag Olivier Amelink de week voor de wedstrijd al terug op de trainingen. “Er werd over gesproken, maar we zagen het vooral terug in de energie”, vertelt de trainer/coach bij Onder 16. “Voor de spelers hun ontwikkeling is het goed naar dit soort wedstrijden toe te moeten leven. Maar ook dat, naast de individuele en teamontwikkeling, het resultaat belangrijk is.” Zo heeft het proces dat Onder 16 momenteel doormaakt volgens Amelink een positieve invloed op de algehele ontwikkeling.”

Zaterdag begon de ploeg sterk aan de wedstrijd tegen VVV Venlo. “De druk zat er op de helft van onze tegenstander vol op. VVV kwam er eigenlijk niet aan. We kwamen op een 0-2 voorsprong, maar hadden ook de 0-3 al moeten maken.” Toen de formatie een keer niet goed stond, moest er direct een tegendoelpunt worden geïncasseerd. “Dat zorgde toch voor wat paniek in de tent. De fase voor de rust speelden we slordiger.” De tweede helft zou er weinig tot niets worden weggegeven. “Het was wachten op de 1-3. En als die niet valt, ga je tegen de tijd voetballen. Maar we hebben met elkaar die wedstrijd over de streep getrokken.”

Foto: Ron de Vette

Dat er komende zaterdag, bij een overwinning in Den Haag, promotie kan worden bemachtigd, leeft in de groep. “Er wordt scherp getraind, met veel energie”, aldus Olivier Amelink. “We kijken er naar uit. Het leeft enorm.”

Invalbeurt

Amelink geeft Jesper Kerkdijk een compliment, op basis van zijn invalbeurt afgelopen zaterdag. De speler uit Onder 15 maakte een sterke indruk. “Jesper viel erg goed in. Hij speelde centraal achterin, naast Dani (Tijman). Jesper was rustig, nam leiding en speelde goed en degelijk. Samen hebben ze de tweede helft eigenlijk geen kans weggegeven.”

Foto: Ron de Vette