De FC Twente/Heracles Academie verwelkomt Jouad Boufarra en Herman Kamminga vanaf aankomend seizoen in de trainersstaf. Jouad Boufarra zal de rol van trainer/coach bij Onder 21 gaan vervullen. Herman Kamminga staat na de zomer voor de groep bij Onder 16.

Jouad Boufarra vervult momenteel drie verschillende functies bij Go Ahead Eagles. In Deventer is Boufarra verantwoordelijk voor de onder 21, maar combineert hij die rol met het assistentschap bij het eerste elftal van de eredivisieclub. Daarbij houdt zich hij ook bezig met de analyse rondom de eerste selectie. Herman Kamminga staat momenteel voor de groep van onder 21 en de eerste selectie bij Be Quick 1887 in Groningen. Daarnaast coacht hij voetballers individueel op het hoogste niveau. De jeugdtrainer deed eerder al ervaring op bij de sc Heerenveen jeugd en ONS Sneek.

Zorgvuldigheid

Begin dit kalenderjaar raakte Jouad Boufarra in gesprek met de FC Twente/Heracles Academie. “Wat me erg aansprak, was de zorgvuldigheid in het proces”, vertelt Jouad Boufarra. “Ik heb in totaal vijf gesprekken gevoerd met Iddo Roscher en Dominique Scholten, wat aangeeft hoe goed er de tijd wordt genomen om te kijken of onze visies en persoonlijkheden bij elkaar aansluiten. Met die zorgvuldigheid konden we zaken van beide kanten belichten. We hebben veel met elkaar kunnen delen”

De visies van de Academie en Boufarra, die een achtergond bezit als hulpverlener en docent, bleken goed bij elkaar te passen. “Voor mij is een van de meest belangrijke dingen dat bij de FC Twente/Heracles Academie de persoon achter de voetballer centraal staat. Dat past bij mijn karakter, achtergond en mijn persoonlijke kijk op zaken. De eerste gesprekken met de Academie stonden in het teken van de visie op hoe je met mensen omgaat, het teamproces, samenwerken, opleiden en opvoeden. Pas daarna gingen we in gesprek over voetbaltechnische zaken, die natuurlijk wel de rode draad vormen. Daarmee zit het fundament in het sociaal-pedagogische aspect. Dat spreekt me enorm aan.”

Net als bij Go Ahead Eagles zal Jouad Boufarra bij de FC Twente/Heracles Academie voor de groep komen te staan bij Onder 21. Dat zal hij samen gaan doen met Nicky Kuiper, die de verantwoordelijkheid over Onder 21 momenteel deelt met Mark Looms. Boufarra is in het bezit van het diploma UEFA A. Bij de Academie zal hij ook in de functie van coördinator treden, maar zijn voornaamste focus op Onder 21 hebben. “Ik ben enorm enthousiast geraakt door de visie en werkwijze van de FC Twente/Heracles Academie. Ook voor mij is het een ideale leeromgeving om een volgende stap te zetten in mijn ontwikkeling. Dat zal zijn weerslag hebben op de spelers en overige mensen met wie ik werk. Ik kijk er naar uit om met elkaar aan de slag te gaan en van elkaar te kunnen leren.”

Jouad Boufarra

Leeromgeving

Net als Jouad Boufarra is Herman Kamminga overtuigd van de ambities van de FC Twente/Heracles Academie. “Die spreken me enorm aan, daar voel ik me tot aangetrokken”, vertelt Herman Kamminga. “In de FC Twente/Heracles zie ik een leeromgeving waarin ook ik me persoonlijk kan ontwikkelen, maar waar ik met mijn expertise ook wat zou kunnen toevoegen.” Met zijn onderneming Impact Performance Coaching begeleidt Kamminga, naast zij functies bij Be Quick 1887, voetballers op individuele basis door middel van onder andere videoanalyse en houdt hij zich bezig met individuele ontwikkeling en prestaties.

Kamminga kwam op jonge leeftijd al in aanraking met het trainerschap binnen het voetbal. “Dit is het, dacht ik. Hier wil ik in verder.” Naast zijn opleiding als docent bewegingsonderwijs is hij altijd actief geweest als trainer en als individueel coach. “Deze opleidingen heb ik gevolgd met als doel er een betere trainer/coach van te worden én om een plan B te hebben voor als ik nog geen full time job binnen het voetballen kon bemachtigen”, aldus Herman Kamminga. Na de ALO is Kamminga geen docent meer geweest en kon hij internationaal aan de slag met het ontwikkelen van voetbalspelers.

Met de FC Twente/Heracles Academie ziet Herman Kamminga een prettige samenwerking tegemoet. “Wat me aanspreekt bij de Academie, is dat er veel aandacht is voor individuele ontwikkeling. Samen kunnen we de spelers meenemen in een leerweg op maat, waarbij we ze helpen zich voor te bereiden op wat de toekomst ze gaat brengen. Voor de een zal dat een professionele voetbalcarrière zijn, voor de ander een maatschappelijke carrière. Binnen een organisatie als deze kunnen voetballers vaardigheden leren die ook buiten het voetbalveld kunnen worden toegepast. Prof worden is het doel. Maar wanneer er maar een klein percentage slaagt, moeten we iedereen de kans bieden om opgeleid te worden tot de beste versie van zichzelf.”

Herman Kamminga

Ervaring op het hoogste niveau

“Met Jouad en Herman versterken we ons met twee trainers die ervaring hebben op het hoogste niveau”, vertelt Iddo Roscher., Hoofd Ontwikkeling & Prestatie. “Jouad bezit die ervaring inmiddels als assistent-trainer in de Eredivisie. Herman heeft de ervaring in individuele voetbalbegeleiding van eredivisiespelers. Uit de gesprekken die we hebben gevoerd, is gebleken dat zowel Herman als Jouad bij de visie van de FC Twente/Heracles Academie past, waarbij de mens achter de voetballer centraal staat, maar ook bij topsport en ontwikkeling in hun algemeen.”