Onder 14, Onder 15 en Onder 16 kwamen zaterdag weer in actie in competitieverband. Alle drie de teams speelden hun wedstrijd met 0-0 gelijk.

Onder 14 trof de leeftijdsgenoten van Excelsior op het Trainingscentrum in Hengelo. Ook Onder 15 speelde thuis, tegen Spartaan ’20. Onder 16 ging op bezoek in Utrecht.

Uitnodigen op te bouwen

Onder 14 speelde zaterdag de eerste wedstrijd in de voorjaarscompetitie. Tegen Excelsior was het plan van de ploeg van Sjoerd Overgoor ’te veroveren’. “We wilden Excelsior uitnodigen op te bouwen”, vertelt de trainer/coach. “We zakten bewust iets verder in om de tegenstander, wanneer de centrale verdediger zou worden ingespeeld, naar de zijkant te dwingen en daar te houden. Maar Excelsior speelde fysiek spel en koos vaak voor de lange bal. Met veel duelkracht en kleine overtreding probeerden ze ons uit ons spel te halen.”

Agressieve ploeg

Bij vlagen voetbalde de FC Twente/Heracles Academie zich er onderuit. “Het was mooi om te zien hoe we dezelfde strijd erin legden en de duels niet schuwden”, zegt Sjoerd Overgoor. “Voetballend zouden we beter kunnen, maar dat kwam er niet uit. We kenden ongelukkige fases waarin we niet altijd de juiste keuze maakten. Wanneer we onder de druk uit konden komen, waren we ook vaak te slordig in de passing. Daarmee kwamen we weer in de duels. Maar het was goed te zien dat we ons daarin niet lieten afbluffen. In positieve zin zag ik een agressieve ploeg.”

Gelijkopgaande wedstrijd

Onder 15 speelde thuis tegen Spartaan ’20 een gelijkopgaande wedstrijd. “Onze tegenstander had de eerste helft de betere kansen”, vertelt Wouter Stronks, trainer/coach bij Onder 15. “Na de rust was de kansverhouding in balans. Het had ook 2-2 of 3-3 kunnen worden.” Spartaan ’20 speelde op een fysieke wijze en probeerde vanuit de omschakeling gevaarlijk te worden. “Daar moesten wij doorheen proberen te voetballen. Maar negen van de tien keer dat dat lukte, wist onze tegenstander het weer dicht te lopen. Daarmee werd het een omschakelwedstrijd.”

Competitief team

In Utrecht speelde Onder 16 de eerste wedstrijd op het hoogste niveau, sinds de ploeg van trainer/coach Olivier Amelink twee weken geleden promoveerde. In de onder 16 van FC Utrecht trof de FC Twente/Heracles Academie in de eerste wedstrijd van de voorjaarscompetitie een mede-promovendus, de kampioen van vorig seizoen. “De jongens hebben het goed gedaan”, zegt Olivier Amelink. “Ik heb een competitief team gezien dat dicht bij elkaar verdedigde, hard werkte en Utrecht daarmee het vuur aan de schenen legde.”

Goed gepresteerd

Volgens Amelink waren de spelers na afloop teleurgesteld. “We kregen vlak voor tijd twee grote kansen, waardoor het gevoel bleef hangen dat er meer in had gezeten. Maar in het proces hebben we het goed gedaan. Vorig seizoen gingen we er tegen FC Utrecht twee keer met 2-0 af, waarbij de tweede helft niet thuisgaven. Deze keer speelden we op een competitieve manier, tot het einde, een echte wedstrijd. Dat zegt dat we met zijn allen goed hebben gepresteerd.”

Foto’s: Ron de Vette