Zaterdag speelden Onder 15 en Onder 16 competitieduels. Onder 15 boekte een uitzege op de leeftijdsgenoten van De Graafschap. Onder 16 kwam thuis ondanks een goede wedstrijd niet verder dan 2-3 tegen Feyenoord.

Een goede wedstrijd speelde Onder 15 tegen De Graafschap volgens Wouter Stronks niet in het positiespel. “Maar wel in het presteren als team”, vertelt de trainer coach. “In het samenwerken en het samen verdedigen. We hielpen elkaar en deden er alles aan om de wedstrijd te winnen.”

Foto: Ron de Vette

Gefocust

Op Sportpark De Bezelhorst tekende Leart Bekolli al na vijf minuten spelen voor de 0-1. Een kwartier later verdubbelde Sage Acheampong de voorspong. Een makkelijke middag zou het echter niet worden. “De Graafschap koos vaak voor de hoge voorzet”, zegt Wouter Stronks. “We waren tachtig minuten lang op gefocust op het verwerken van die ballen. Daarbij kregen we er niet altijd druk op, maar werden we ook nooit uitgespeeld.” De derde Hengelose treffer zou uit een vrije trap van Ruud Nijstad voor rekening worden genomen door Jip Meilink.

Ruimtes

De trainer/coach zag in de doelpunten het besproken strijdplan terug. “De eerste goal, van Leart, was mooi, omdat dat was wat we hadden besproken”, vertelt Stronks. “We wisten dat er bij onze tegenstander ruimte achter de laatste lijn zou liggen. Leart herkende de ruimte goed en Jesper (Kerkdijk) gaf een goede pass.” Bij de tweede treffer was het Sage Acheampong die de diepte herkende, nadat de bal op eigen helft werd veroverd. Joop Kremer bediende Acheamong met een ‘perfecte pass’.

Foto: Ron de Vette

Goede eerste helft

Onder 16 trof de leeftijdsgenoten van Feyenoord zaterdagmiddag op het Trainingscentrum in Hengelo. Halverwege stond er een voorsprong van 1-0 op het scorebord, na een treffer van Lucas Vennegoor Of Hesselink. “We speelden een goede eerste helft tegen een sterke tegenstander”, vertelt Olivier Amelink, trainer/coach bij Onder 16. “We verdedigden dicht bij elkaar en schoven veel heen en weer, om uit de counter toe te slaan. Dat lukte bij het doelpunt van Lucas.” Maar luttele secondes na de start van de tweede helft moest de Rotterdamse gelijkmaker al worden genoteerd.

Controle terug

“Het was knap hoe de groep zich daarna herpakte”, zegt Olivier Amelink. “We hebben ongeveer tien minuten onder de druk gestaan, maar kregen de controle terug door goed en dicht bij elkaar te verdedigen. Daarbij was Lucas vast aan de bal. Via hem konden we regelmatig door voetballen en ontsnappen.” De trainer/coach vindt ook een compliment voor Tijn Tusveld op zijn plaats. “Ik vond zijn invalbeurt bepalend. Toen hij erin kwam, kregen we de controle terug.” Met een verwoestend schot van opnieuw Lucas Vennegoor of Hesselink kwam de FC Twente/Heracles Academie zelfs op een 2-1 voorsprong.

Genadeloos afgestraft

“Ik had het gevoel dat we hem over de streep zouden trekken”, vertelt Amelink. “Maar twee foutjes aan onze kant werden genadeloos afgestraft. Dan maak je mee hoe het is een niveau hoger te spelen.” Volgens de trainer/coach was het na de 2-3 nederlaag dan ook de teleurstelling die overheerste. Maar met het vertoonde spel en een nieuwe ervaring op het hoogste niveau is er voldoende om op voort te borduren. “In het proces ben ik tevreden”, aldus Olivier Amelink.

Maandag oefende een mix van spelers van Onder 15 en Onder 16 tegen de leeftijdsgenoten van FC Emmen. In Hengelo werd er in een slordige wedstrijd, die door balverlies heen en weer ging, met 3-2 gewonnen. De doelpunten werden voor rekening genomen door Vince Wentrup (2) en Kyan Missant.

Foto header: Ron de Vette